معاون برنامه ریزی و اقتصادی جهاد کشاورزی گفت: با اجرای الگوی کشت ۶ درصد در مصرف آب صرفه جویی میشود که حدود ۵ میلیارد متر مکعب است و ۱۱ درصد افزایش تولیدات را خواهیم داشت .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علایی مقدم در گفتگویی اختصاصی درباره الگوی کشت، افزود: الگوی کشت برنامه ریزی است برای نظم بخشی به تولید محصولات کشاورزی در هر کشوری با توجه به نیاز داخلی و صادرات که با لحاظ شرایط اقلیمی، بهره وری از عوامل تولید و دانش بومی کشاورزان تدوین میشود.
وی به سابقه برنامه ریزی برای الگوی کشت در کشورمان تا تبدیل آن به یک نقشه راهی برای تولیدات کشاورزی اشاره کرده و گفت: بر اساس بند ب تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۱ و قوانین بالادستی در برنامه ۵ ساله پنجم و ششم، وزارت جهاد کشاورزی بایستی الگوی کشت را عملیاتی میکرد و با مقدماتی که فراهم شد نقشه اصلی آن توسط سازمان آموزش و تحقیقات وزارت جهاد کشاورزی تدوین و مهر ماه ابلاغ شد.
علایی مقدم اضافه کرد: الگوی کشت در ابتدا برای ۷ استان ابلاغ شد، اما برای سال آینده با ۳۰ محصول به همه استانها ابلاغ میشود تا اینکه بتوانیم در طول یک برنامه ۵ ساله الگوی کشت را به صددرصد برسانیم، یعنی هر سال بتوانیم ۲۰ درصد الگوی کشت را بالا ببریم.
وی تصریح کرد: برای اجرای کامل الگوی کشت در لایحه بودجه پیشنهاد داشتیم که ۱۳۲ هزار میلیارد تومان نیاز است که از این میزان ۷۰ هزار میلیارد تومان برای مشوقها، کمکهای فنی، اعتباری، یارانهای که برای کود، بذر و ماشین آلات نیاز است و ۶۰ هزار میلیارد تومان هم تسهیلات بانکی که اگر این تامین بشود دستیابی به الگوی کشت بالای ۸۰ درصدی در کشور امکان پذیر است.
معاون برنامه ریزی و اقتصادی جهاد کشاورزی درباره مزایای الگوی کشت گفت: با اجرای الگوی کشت ۶ درصد در مصرف بهینه آب صرفه جویی میشود حدود ۵ میلیارد متر مکعب، همچنین ۱۱ درصد افزایش تولید خواهیم داشت از ۸۲ و نیم میلیون تن در ۳۰ محصول به ۹۲ و نیم میلیون تن میرسیم و ضریب خوداتکایی محصولات ۱۱ درصد بهبود مییابد.
وی در ادامه گفت: وابستگی ما در برخی محصولات اساسی با اجرای درست الگوی کشت کاهش مییابد از جمله روغن با قراردادن ۵ محصول دانههای روغنی کلزا، سویا، گلرنگ، آفتابگردان و کاملینا در الگوی کشت ۱۵۸ درصد افزایش تولید و خودکفایی روغن را خواهیم داشت و در نهادههای دامی که ارزبری هم برای کشور دارد ۴۱ درصد نیاز علوفهای کشور تامین میشود و ضریب نفوذ دانش بنیان ۴ درصد افزایش پیدا میکند.