بازنشستگی یک دوره حیاتی در زندگی انسان است و اثرات آن بر سلامت و مغز به خوبی شناخته نشده است.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، نتایج یک مطالعه جدید نشان میدهد: بازنشستگی زوال شناختی را تسریع میکند.
پیری یک فرآیند اجتناب ناپذیر است. با گذشت زمان، بدن ما آسیب دیده و خسته میشود و تواناییهای فیزیکی و شناختی ما کاهش مییابد. در این میان عوامل محیطی، اقتصادی و جامعه شناختی نیز بر چگونگی پیری ما تأثیر میگذارد.
تیمی از محققان چینی در مطالعات جدید خود به بررسی تاثیر بازنشستگی در زوال عقل پرداختند. گفتنی است هدف این مطالعه درک پدیدههای بیولوژیکی مرتبط با زوال شناختی نبود، بلکه محققان قصد داشتند بررسی کنند که چگونه تصمیم گیریهای سیاستی میتوانند پدیده زوال عقل را ترویج کرده یا محدود کنند. در سال ۲۰۰۹، دولت چین طرح بازنشستگی روستایی جدید را به عنوان یک بسته حمایتی مالی با هدف کاهش فقر در میان افراد مسن ساکن در مناطق روستایی کشور معرفی کرد، بر اساس این طرح کمک هزینههایی از سن ۶۰ سالگی صرف نظر از اینکه فرد واقعاً بازنشسته باشد یا خیر پرداخت میشود. تا سال ۲۰۲۱، چین ۲۶۱ میلیون نفر در دهه ۶۰ زندگی خود داشت.
برخی پیش بینیها تخمین میزند: تا سال ۲۰۵۰ آمار افراد کهنسال به ۴۸۷ میلیون نفر یا ۳۵ درصد از جمعیت چین خواهد رسید.
اقتصاددانان خاطرنشان کرده اند:این روند سریع بازنشستگی به زوال شناختی آنها نیز به ویژه در میان زنان کمک کرده است. در این مهارتهای حافظه (به یاد آوردن گذشته، کلمات و غیره) به ویژه تحت تأثیر قرار میگیرند و این بدتر شدن حدود چهار سال پس از شروع برنامه، یعنی حدود سن ۶۴ سالگی ظاهر میشود.
پژوهشگران این تیم مطالعاتی میگویند: ما دریافتیم که انزوای اجتماعی به شدت با کاهش سریعتر شناختی در میان افراد مسن مرتبط است. با این حال همچنین دریافتیم: این برنامه برخی از رفتارهای ارتقا دهنده سلامت را ترویج میکند.
همچنین شرکت کنندگان در این برنامه گزارش کردند: به طور کلی، اثرات نامطلوب بازنشستگی پیش از موعد بر سلامت روان و مشارکت اجتماعی بیشتر از اثرات محافظتی بر سلامت است.
گفتنی است، یک بررسی سیستماتیک که در سال ۲۰۱۷ توسط محققان دانمارکی از مرکز تحقیقات ملی محیط کار منتشر شد، تنها توانست هفت مطالعه مرتبط با کیفیتهای متفاوت را جمع آوری کند. برخی از مطالعات بررسی شده کاهش شناختی را در بین بازنشستگان نشان دادند، در حالی که برخی دیگر این کار را نکردند.درخاتمه باید توجه داشت که یافتههای این مطالعه به طور واضح و مشخص نشان میدهد، بازنشستگی منجر به تسریع روند زوال عقل شده و به همین دلیل توصیه میشود افراد پس از بازنشسته شدن، فعالیت فیزیکی، اجتماعی و فکری خود را حفظ کرده و سعی کنند همچنان فعال باشند.