با توجه به محدودیت منابع انرژی در فصل سرما این روزها نیاز به صرفه جویی سوخت بیش از پیش احساس میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مازندران، خداوند از روز ازل با تابش نور و انرژی به جهان هستی حیات بخشید. انسان با کشف آتش و بر افروختن آن به زندگی رنگ دوبارهای داد و نیازهای اولیه آن را تامین کرد و در قرنهای اخیر با کشف معادن نفت و گاز، زغال سنگ و بهره برداری از آن سطح رفاه، تکنولوژی و دانش را در راه منافع خود بهبود بخشید. اتم را شکافت، انژی هستهای را از آن خود کرد و به نیاز روز افزون انسان صنعتی به انرژی پاسخ داد.
به مرور زمان اهمیت اجتماعی انرژی تا بدانجا بالا رفت که مصرف سرانه انرژی به یک معیار رفاه اجتماعی در آمد و در ارزیابی سطح رفاه و آسایش به نقطه عطفی تبدیل شد.
در عصر حاضر این معیار، اوج پیشرفت، رفاه و ترقی را تعیین کرده تا بدانجایی که بعد از آب و برق، نفت و گاز مهمترین انرژی هستند که همگان را وابسته به خود کرده است، ولی ناگهان صدای زنگ خطر از راه دور طنین انداز شد که یک روز نه چندان دور انرژی فسیلی یعنی نفت و گاز رو به پایان است و این امر باعث شد تا این روزها ضرورت مصرف بهینه گاز بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.
مسئولان وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران هر روز نسبت به ضرورت صرفه جویی این منبع انرژی هشدار میدهند.
وزیر نفت گفت: نزدیک به ۲۴۰ میلیارد دلار سرمایه نیاز است تا ایران در هشت سال آینده تبدیل به واردکننده گاز نشود. این واقعیت بغرنجی است که جواد اوجی به آن اشاره کرده است.
او همچنین افزود: ۳۷ درصد از متوسط سالانه گاز کشور در بخش خانگی و تجاری، ۳۳ درصد نیروگاهی و ۳۰ درصد باقیمانده در بخش صنایع و حملونقل مصرف میشود. از ۳۳ درصد گاز کشور که به مصرف بخش نیروگاهی میرسد، ۸۴ درصد برق کشور را تولید میکند و این به آن معناست که نهتنها گاز مهمترین تأمینکننده انرژی در ایران است، بلکه برای تولید برق هم وابستگی بسیار زیادی به آن وجود دارد و کمبود گاز میتواند منجر به کمبود برق شود.
براساس گزارش مرکز آمار ایران تقریبا ۹۸ درصد خانوادهها در فصلهای سرد سال بطور متوسط حدود ۱۵ ساعت از شبانه روز از وسایل گرمایشی برای گرم نگه داشتن واحدهای مسکونی خود استفاده میکنند.
قاسم مایلی رستمی مدیرعامل شرکت گاز مازندران هم با بیان اینکه مصرف گاز استان به علت سرمای هوا در روزهای گذشته از ۳۲ میلیون متر مکعب عبور کرد و به مرز هشدار رسیده است گفت: تاب آوری شبکه هم در صورت افزایش مصرف خواهد شکست و شبکه با اُفت مواجه خواهد شد.
رستمی با اشاره به اینکه امسال ۵۰ هزار مشترک خانگی و ۳۰۰ واحد صنعتی به مشترکان استان اضافه شد افزود: افزایش مشترکان و سرمای هوا از دلایل افزایش مصرف گاز در استان است.
او با اشاره به اینکه تمامی ادارات و نهادها باید یک ساعت قبل از پایان ساعات کاری خود وسایل گرمایشی را خاموش کنند ادامه داد: بازرسان این شرکت بصورت نامحسوس تمامی دستگاهها را زیر نظر دارند و در صورت مشاهده تخلف در مرحله نخست اخطار و در مرحله بعدی گاز این ادارات قطع میشود.
از سویی دیگر مصرف بالای گاز در ادارات، بازار، کارخانجات، مرغداریها، نانواییها و گلخانهها موضوع دیگری است که با شرایط موجود باید به آن توجه داشت و مسئله مهم دیگر مصرف بهینه جهت حفظ چرخه تولید که از وظایف اصلی دولت مردان و رسانههای عمومی است که بی تردید با ترویج فرهنگ مصرف بهینه میتوان ضمن تامین گاز مورد نیاز گرمایشی واحدها شرایط را برای بقای تولید فراهم کرد.
همچنین رجب پور مدیرعامل شرکت فرآوردههای نفتی مازندران- منطقه ساری گفت: با توجه به اینکه صنایع از جمله کارخانجات، مرغداریها و برخی نانواییها در نیمه اول سال حداقل نیاز ۱۵ روز سوخت جایگزینی را برای ذخیره فصل سرما باید تهیه میکردند، اما در صورت قطعی گاز شرکت فرآوردههای نفتی در حد توان سوخت مورد نیاز را پس از ثبت نام در سامانه درخواست فرآوردههای نفتی صدف و تایید دستگاه متولی تامین خواهد کرد.
رجب پور با اشاره به اینکه ۷۵۰ خانواده دائمی مصرف نفت سفید در این منطقه دارند، افزود: تاکنون به هرخانواده ۲هزار لیتر نفت سفید تحویل داده شده است و تا پایان ماه جاری نیز ۵۰۰ لیتر دیگر نیز اعلام خواهد شد.
از طرفی مسئولان برای تامین انرژی مانند گاز و نفت در فصل سرما برای مردم کشورمان دغدغه دارند و از سوی دیگر با بالابردن نرخ حاملهای انرژی از جمله گاز و افت فشار گاز، عدم هواگیری به موقع در ایستگاههای فشار گاز، خرابی بعضی از کنتورها، گاهی عدم نظارت بر عموم مشترکین پرمصرف، برخی گله مندیها را به همراه دارد.
با وجود این موارد گفته شده نه تنها نگرانی مردم با شرایط اقتصادی موجود بیشتر میشود بلکه از طرفی صدای زنگ قطعی گاز هم هموطنان ما را به فکر اینکه چارهای باید بیاندیشند میبرد.
آیا اصلاح الگوی مصرف، عایق کاری ساختمان، استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد و هوشمند، تنظیم دمای آبگرمکن و شومینه ها، سرویس به موقع سیستمهای گرمایشی، استفاده از انرژی خورشیدی و موارد دیگری مانند آن میتواند در کاهش هزینهها و صرفه جویی موثر باشد؟
امید است با مشارکت مردم و همدلی در مصرف بهینه صنایع شاهد زمستانی بدون دغدغه کمبود گاز و نفت و بالانرفتن تعرفههای این دو انرژی مهم و نعمت الهی باشیم ان شالله...