دبیر قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج از ایجاد پنلهای خورشیدی برای مددجویان کمیته امداد و بهزیستی خبر داد و گفت: برنامه قرارگاه، راهاندازی ۱۱۰ هزار واحد پنل خورشیدی ۵ کیلو واتی است که با اختصاص ۱۲۰ میلیون تومان تسهیلات قرضالحسنه ایجاد شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقایان احسان فرهی دبیر قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج و جعفر محمدنژاد سخنگوی سازمان انرژیهای تجدیدپذیر در برنامه میز اقتصاد شبکه خبر اولویت های قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج در ایجاد مشاغل خرد و خانگی درمناطق محروم روستایی را تشریح و از ایجاد ۷۶ هزار شغل پایدار به همت قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج خبر دادند.
مجری: امروز سازمان بسیج قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج اعلام کرده است که طی یک سال گذشته ۷۶ هزار شغل پایدار ایجاد کرده است. قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج طی طرحهایی مثل طرح صندوقهای قرض الحسنه اشتغال زا، پنلهای خورشیدی، تسهیلاتی که به مردم برای ایجاد اشتغال در مناطق کم برخوردار مثل روستاها و مناطق محروم توانسته که این ۷۶ هزار شغل را در کشور طی یک سال گذشته ایجاد کند.
اما این که مردم کشورمان در روستاها و مناطق کم برخوردار به صورت کل چگونه میتوانند از این تسهیلات استفاده کنند باید چه مسیری را طی کنند و ساز و کار آن به چه صورت است محور بحث امروزمان در میز اقتصاد خواهد بود.
سوال: آقای فرهی برای این که بتوانیم از زمان برنامه به نحو احسن استفاده کنیم برویم سراغ تک تک این طرحها با هم اگر میخواهید توضیح کلی راجع به طرحهای قرارگاه اقتصاد مقاومتی که چه کار میکند و د رحال حاضر چه اقداماتی را در دستور کارش دارد بفرمایید و بعد طرح صندوقهای قرض الحسنه که این طرحها به چه صورت است و تسهیلات به چه کسانی داده میشود و اصلا منابع مالی آن چگونه تامین میشود؟
فرهی: قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج، در راستای ایجاد اشتغال طرحهای کلان و محوری را دارد که در راستای کمک به ایجاد اشتغال پایدار به دولت اقدام کرده است و طرحهای مختلفی را در دست اقدام دارد.
یکی از طرحهای اصلی که الان قرارگاه دارد پیگیری میکند طرح صندوقهای قرض الحسنه مردم یار اشتغال زا است که در سه سال گذشته در سطح کشور اجرا شده و توفیقات خیلی خوبی را داشته که اصلیترین محور آن توسعه سنت حسنه قرض الحسنه است که در سطح کشور ترویج پیدا کند و اقدامات خوبی هم در راستای ایجاد اشتغال در سطح کشور با استفاده از همین صندوقهای قرض الحسنه انجام شده است.
سوال: الان چطور است شما این صندوقها را در استان چطور تقسیم بندی کردید و یک منبع مالی ویژهای در نظر گرفتید بعد این را به استانها تقسیم میکنید و در اختیار چه کسی قرار میگیرد این صندوقها توسط خود شما تشکیل شده و یا توسط خود مردم تشکیل میشود این صندوقها اصلا چطور شناسایی و ایجاد میشوند؟
فرهی: ۱۲۰۰ نفر تسهیل گر توسط قرارگاه اقتصاد مقاومتی آموزش دیدند و در تمام شهرستانها این افراد به صورت بومی از دل خود آن جامعه روستایی انتخاب شدند و مشغول به کار هستند.
سوال: پس شما از چند وقت پیش اجرای این طرح را شروع کردید؟
فرهی: این طرح چند سال است که دارد انجام میشود و الان دیگر به یک مرحله نبوغی رسیده و در مرحله ایجاد اشتغال پایدار است. این تسهیل گرها بعد از دورههای آموزشی مختلفی که دیدند در مجموعه قرارگاه، مراجعه کردند به مناطق روستایی و هدف خودشان که تسهیل گرها نقش آموزش، هدایت و راهبری مردم، شناخت نقاط هدف و مسائل و مشکلات آن روستا را دارند و همچنین ایجاد اشتغال، راه اندازی صندوقهای قرض الحسنه و بحث آموزش حسابداری را به مردم انجام میدهند.
ما ۱۲۰۰ نفر تسهیل گر آموزش دیده در سطح کشور داریم و تا به امروز ۲۹ هزار صندوق قرض الحسنه با عضویت یک میلون و ۳۰۰ هزار نفر در سطح کشور راه اندازی شده است.
سوال: الان شما یک منابعی را به آن صندوق میدهید و بعد آن صندوق که اعضایش خود مردم هستند آن تسهیلات را بین مردم تقسیم میکنند. خود مردم که عضو صندوق هستند مشارکت میکنند در تامین مالی؟
فرهی: صندوقها یک مدل خاصی هستند که تفاوت دارند با موسسات مالی – اعتباری، صندوقها کاملا به وسیله خود مردم ایجاد میشوند، اداره شان و حسابداری شان به عهده خود مردم است، تسهیل گر نقش آموزش را دارد و قرارگاه هم تسهیلات قرض الحسنه را به این صندوقها اهدا میکند که میتوانند درراستای ایجاد اشتغال پایدار در نقاط هدف خودشان از این تسهیلات استفاده کنند.
بسیج منابع بلاعوض را به این صندوقها واریز نمیکند صندوقها توسط خود مردم راه اندازی میشوند و توسط خودشان هم هدایت و راهبری میشوند و تسهیل گر نقش آموزش را دارد و این تسهیلات قرض الحسنه هم برای کمک به منابع مالی صندوقهای قرض الحسنه به صندوقهای موفق پرداخت میشود.
سوال: در گذشته هم صندوقهای قرض الحسنه در تمام روستاها و جاهای مختلف کشورمان داشتیم، آنها هم میتوانند بیایند جذب این سیستم و مجموعه شما شوند؟
فرهی: بله، هیچ مشکلی ندارد ما اصلا هم افزایی بین دستگاههای مختلف و همکاری با نهادهایی که الان دارند در این زمینه و با این مدل همکاری میکنند مثل بنیاد برکت، مثل بنیاد علوی و...
سوال: نه صندوقهایی که توسط خودمردم ایجاد شده بوده است از گذشته؟
فرهی: هر کدام از متقاضیان در سطح روستاها که بخواهند بیایند عضو این صندوقها بشوند بسیج تسهیل گرهایی را دارد در همه مناطق میتوانند مراجعه کنند و این تسهیل گرها میآیند مراجعه میکنند و صندوقها را آموزش میدهند و راه اندازی میکنند و به مردم کمک خواهند کرد.
سوال: اگر مردم بخواهند بدانند که نماینده قرارگاه اقتصاد مقاومتی بسیج در مثلا روستا منطقه خودشان چه شخصی هست از کجا باید بدانند؟
فرهی: به همه حوزههای مقاومت در سطح کشور میتوانند مراجعه کنند و آن تسهیل گر را در حوزههای مقاومت کاملا شناخته شده اند و میتوانند مراجعه کنند و از اطلاعاتشان استفاده کنند.
سوال: و کف و سقف تسهیلات مشخص است، به چه عنوانی و به چه حوزههای اشتغالی این تسهیلات پرداخت میشود؟
فرهی: کف و سقف تسهیلات را خود اعضای صندوقهای قرض الحسنه تشخیص میدهند ما تصدی گری در ایجاد صندوق نداریم و حتی تصمیم گیری هم نمیکنیم که کف و سقف پرداخت تسهیلات در این صندوقها چه مبلغی باشد هر چه خود اعضای صندوقها و هیات امنایشان تصمیم بگیرند میتوانند کف و سقف را برای تسهیلاتشان مشخص کنند.
سوال: ولی هدف طرحهای اشتغال زا است.
فرهی: صندوقها کاملا مردمی هستند و هدف اصلی شان ایجاد اشتغال درسطح کشور است.
سوال: نه این که صرفا برای مشکلات بخواهند پرداخت کنند هدف فقط طرحهای اشتغال زا است؟
فرهی: ما در آموزشهایی که به تسهیل گرهایمان دادیم گفتیم که تا ۲۰ درصد منابع مالی صندوقهای قرض الحسنه را شما راهنمایی کنید مردم را که صرف مشکلات معیشتی هدفمند مثل ازدواج، مثل بیماری یا سایر مشکلاتی که در اولویت مردم وجود دارد هزینه کنند ۸۰ درصد مابقی منابع تسهیلات را آموزش بدهید که ببرند به سمت ایجاد اشتغال پایدار.
سوال: و این ۷۶ هزار شغل از همین طرحها ایجاد شده است؟
فرهی: بله
سوال: برویم سراغ طرح دوم بحث پنلهای خورشیدی، اول اجازه بدهید من یک آمار کلی از وضعیت تولید پنلهای خورشیدی در کشورمان بگیرم، آقای محمدنژاد الان تولید پنلهای خورشیدی در کشور ما دارد انجام میشود؟
محمدنژاد: حسب فرمایش شما عرض میکنم بله خوشبختانه امروز ما تولید کنندگان متعددی داریم که در حوزه ساخت تجهیزات نیروگاههای خورشیدی در کلان و البته بحث پنل خورشیدی فعالیت دارند.
سال گذشته یک مجموعه بزرگی افتتاح شد در کشور که خوشبختانه این چرخه کامل تجهیزات نیروگاه خورشیدی را از سلول خورشیدی ویفر و تا پنل خورشیدی تولید میکند. در این سالهایی که سازمان ساتبا و وزارت نیرو به موضوع مهم توسعه تجدیدپذیر و به ویژه نیروگاه خورشیدی مشغول بوده است خوشبختانه در این بازار خوبی که ایجاد شد الحمدالله پیمانکاران متعددی هم مشغول به کار هستند و این یک جورایی اهمیت کار را و نگاه به سمت توسعه را برای ما بیشتر میکند.
سوال: شما هم در این طرح مشارکت دارید، اما اجازه بدهید جزئیات طرح را از آقای فرهی جویا بشویم و بر میگردیم حوزه اجرا را در خدمت شما هستیم.
آقای فرهی بحث پنلهای خورشیدی به چه صورت است و شما چطور در این حوزه دارید تسهیلات میدهید به روستا یا مناطق کم برخوردار؟
فرهی: طرح جهاد روشنایی و یا طرح پنلهای خورشیدی ۵ کیلوواتی یک همکاری مشترک بین بسیج سازندگی، ساتبا، کمیته امداد، بهزیستی و معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری است یک کار ۵ جانبه مشترک است که در سطح کشور در حال انجام است و به امید خدا در سال جاری هدفگذاری مان راه اندازی ۱۱۰ هزار واحد پنل خورشیدی ۵ کیلوواتی خواهد بود که شروع کردیم و تقریبا در مرحله اجرا هستیم. افراد متقاضی شناسایی شدند، ساختمانها اهلیت سنجی شدند توسط مجموعه ساتبا و شرکت توزیع برق استانها و تمام استانها در مرحله معرفی متقاضیان به بانک هستند.
مدل اجرایی این طرح این است پرداخت تسهیلات قرض الحسنه ۱۲۰ میلیون تومانی به متقاضیان واحدهای پنلهای خورشیدی است که تسهیلات را بانکها پرداخت میکنند، کار فرآیند شناسایی متقاضیان و اهلیت سنجی شان و نصب این پنلها را به صورت کلی و کشوری بسیج انجام میدهد، کمیته امداد و بهزیستی هم مددجویانشان را معرفی میکنند در سامانهای به نام سامانه مهرسان ثبت میشود و مجموعه ساتبا هم زحمت میکشند و فرآیند نصب کنتور و خرید تضمینی برق را انجام میدهند.
یک مدلی که در این طرح برای اولین بار انجام میشود این است که متقاضیان احتیاج به ضامن ندارند یعنی همان قرارداد خرید تضمینی که مجموعه ساتبا و وزارت محترم نیرو انجام میشود بعنوان ضامن تسهیلات میشود.
سوال: پس یک بار مرور کنیم شما میآیید ۱۲۰ میلیون تومان به متقاضی که آمده در آن سامانه شما ثبت نام کرده تسهیلات میدهید در واقع تسهیلات را خود بانک به شما میدهد و شما یک پنل ۵ کیلوواتی را خرید میکنید و میآورید روی پشت بام متقاضی نصب میکنید و از فروش برق هم برق واحد متقاضی تامین میشود و هم این که میتواند کسب درآمد کند.
فرهی: درآمد طرح به حسابی که متقاضی رفته تسهیلات را دریافت کرده است توسط وزارت نیرو واریز میشود، بانک بعد از برداشت میزان اقساط وام میزان درآمد باقیمانده را به حساب متقاضی وارد میکند.
سوال: سقف مشخصی دارید یا همه میتوانند در روستاها شرکت کنند؟
فرهی: ما امسال ۱۱۰ هزار واحد را برنامه ریزی کردیم، تا به امروز هم مشکلی بابت سقف نفرات متقاضی نداشتیم.
سوال: اولویت سنجی تان به چه صورت است؟
فرهی: اولویت مان افراد تحت پوشش کمیته امداد، بهزیستی و افرادی است که در مناطق روستایی و کم برخوردار هستند.
سوال: اقای محمدنژاد این روند اجرایی اش به چه صورت است؟
محمدنژاد: توضیحات کلی این طرح را اقای فرهی فرمودند، من میخواهم نگاه وزارت نیرو و سازمان ساتبا را به این طرح عرض کنم. ما دو نگاه مهم به این طرح داریم یکی دید فنی مرتبط با انجام این طرح است، یکی دید حمایت از این طرح به عنوان یک مسئولیت فراسازمانی یا مسئولیت اجتماعی.
سوال: ما در سندهای بالادستی مان هم هست دیگر، حتی از برنامهها هم الان عقب هستیم پس خیلی میتواند کمک کننده باشد.
محمدنژاد: بله ما از منظر نگاه فنی وقتی این طرح فرمودند در قالب یک تفاهم ۵ جانبه معرفی شد ما یک نگاه این بود که میتوانستیم بگوییم بله بلافاصله شروع کنیم، ولی نگاه بهتر را که الحمدالله با مشارکت دوستان هم همراهی کردند انجام دادیم این که این نیروگاههای تولید برق خورشیدی ۵ کیلوواتی قرار است که در قالب قرارداد ۲۰ ساله با سازمان ساتبا برق تولید کنند؛ بنابراین و از نگاه آن عمومی ماجرا و حمایتی باید برق تولیدی وقتی خریداری میشود منافع اقتصادی این طرح به خانوادههایی برسد که اقای فرهی فرمودند.
سوال: یعنی آن هم کمبود برق ما را تامین میکند و هم منابع درآمدی برای خانوادههای در مناطق کم برخوردار میشود.
محمدنژاد: بله ما در نگاه فنی آمدیم تقریبا دو ماهی را صرف کردیم برای این که این طرح طرح کلان و ملی هست و طرح ۵ ساله است و باید زیرساخت خوبی فراهم میشد. هماهنگیهای خوبی را فی مابین شرکتهای زیرمجموعه وزارت نیرو آغاز کردیم، شرکتهای توزیع که باز فرمودند، از منظر فنی آمدیم استانداردهایی را گذاشتیم که اگر قرار است بسیج با نهادهای حمایتی این نیروگاهها را برای خانوادهها بسازند، از تجهیزات با استاندارد خوب تهیه شود.
شرکتهای پیمانکاری هم که میآیند این کار را انجام میدهند هم بنیه مالی خوبی داشته باشند و هم بتوانند خدمات پس از فروش بدهند یک استانداردی که در دنیا رایج هست الحمدالله دوستان همراهی کردند ما بعد از آن تفاهم نامه این کار را انجام دادیم، این از منظر فنی که الحمدالله امروز وضعیتی داریم که نگران بحث اجرای با مدل استاندارد نیستیم. ۲۷ شرکتی که هم بنیه مالی خوبی دارند و هم تجهیزات فنی خوبی را میتوانند فراهم کنند اعلام آمادگی کردند و ما هم به دوستان اعلام کردیم.
از منظر مسئولیت اجتماعی بالاترین نرخ خرید برقی که در حوزه تجدیدپذیر وجود دارد را باز با آن مدلی که باید به نفع خانوادهها باشد را آقای وزیر نیرو اعلام کردند یعنی ما در کل خرید تضمینی برق که نگاه کنید در حوزه تجدیدپذیر مثلا در مدلهای قبلی این مدل ۱۴۵۰ تومان بوده است سال گذشته، با افزایشی که امسال پیدا کرده شده ۱۷۵۰ تومان به ازای هر کیلووات ساعت، خوشبختانه در این طرح دو هزار و ۲۰۰ تومان است یعنی بیشترین میزان.
سوال: خیلی خوب است که یک نفر میآید این تسهیلات ۱۲۰ میلیونی را میگیرد هم برق منزلش رایگان میشود و هم ماهانه چیزی حدود دو میلیون تومان هم هر کدام میتواند ایجاد درآمد کند درست است؟
محمدنژاد: ما، چون قرارداد خرید ۲۰ ساله داریم و تسهیلاتی را که دوستان آماده میکنند در این مدل برای خانوادهها بدون این که خودشان مشارکت مالی کنند تمامی هزینههای اجرای طرح از طریق تسهیلات ارائه میشود ما بر اساس محاسباتی که صورت دادیم با آن نرخ تشویقی که اعلام کردیم، پیش بینی ما بر این است برای سال اول طرح بین ۳۵۰ تا ۴۵۰ هزار تومان ماهیانه بیش از آن درآمد کلی یعنی به سمت ... یعنی اقساطش را پرداخت میکند و ۴۰۰ هزار تومان هم.
این میزان برای سالهای آینده برای هر سال به واسطه تعدیدی که در این قرارداد در نظر گرفتیم انجام میشود، ما در مقایسه با مدلهای قراردادی دیگر پلکانهای کاهشی در قرارداد را هم برای این طرح برداشتیم یعنی همه همکاریهایی که دوستان میتوانند تایید بفرمایند یا نظرشان را بدهند از منظر وزارت نیرو، هم از بابت مسائل فنی و هم از باب مسائل حمایتی انجام شده، نکتهای هم که شما فرمودید به درستی است.
خاصیت و انرژیهای تجدیدپذیر پراکنده بودن است ما وقتی از نظر فنی نگاه به این طرح میکنیم میبینیم که این طرح ها، چون قرار است در اقصی نقاط کشور و در مناطق روستایی انجام شود بنابراین خانوادههای عزیزی که در این طرح مشارکت میکنند در تولید ضمن این که امکان فرصت شغلی پیش میآید و هم دیدگاه این که توانمندسازی برای این خانوادهها اتفاق میافتد آنها در یک امر مهم تولید برق که بعنوان یک زیرساخت در کشور است مشارکت خواهند کرد.
سوال: الان ۵ کیلووات برقی که تولید میکند چقدر با قیمت امروز خریداری میشود؟ الان قیمت چقدر است یعنی ۵ کیلووات را وزارت نیرو برقش را چقدر میخرد؟
محمدنژاد: ما برای خانوادهها به ازای هر کیلووات ساعت ۲۲۰۰ تومان میخریم که درآمد ماهیانه شان حدودا یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان خواهد شد.
سوال: اقساط این ۱۲۰ تومان چقدر است؟
فرهی: اقساط مثلا وام ۱۰۰ میلیون تومانی حدود یک میلیون و ۴۵۰ هزار تومان است
محمدنژاد: ما، چون تابش خورشید در مناطق استانهای مختلف کشور متفاوت است میانگین این درآمدی اینها عرض کردم بین ۳۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان خواهد بود.
سوال: ولی به مرور زمان میتواند افزایش پیدا کند و مهمتر از این که تا ۲۰ سال هم خیالش راحت است که برقش را دولت دارد خریداری میکند.
محمدنژاد: خواهشم این است که ما در این طرح جدای از دوستان نیستیم ما نگاهمان به این طرح این بود که دوستان از منظر بانک کمک بهتری بکنند، چون بررسیهای مالی ما اگر در ابتدا بر اساس بازگشت یا پرداخت تسهیلات به مدت ده سال اگر میبود این درآمد ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی خانوادهها به ۷۵۰ هزار تومان افزایش پیدا میکرد، اما مصوبهای که مقرر شد بازگشت اقساط هفت سال تعیین شده است حالا دوستان دارند تلاش میکنند که این را در سال آینده مجددا به ده سال برگردانند که آن منافع اقتصادی بهتری باشد.
سوال: الان کل این تجهیزاتی که در این طرح خریداری میشود از تولید داخل است یعنی پنلهای خورشیدی تولید داخل قرار است تامین شود؟
فرهی: این ۲۷ شرکتی که مورد تایید ساتبا قرار گرفتند اولویت ما تامین تجهیزات داخلی است، ولی بخشی از این، یعنی تعدادی از این شرکتها که در این ۲۷ تای مورد تایید وزارت نیرو هستند، هستند شرکتهایی که از خارج از کشور هم پنل را وارد میکنند، ولی اولویت قرارگاه و اولویت ساتبا و مجموعههایی که در این تفاهم همکاری میکنند اولویت اول ما کاملا تامین تجهیزات داخلی است و حتی ساتبا بابت خرید تجهیزات داخلی نرخ خرید برق را هم یک امتیاز ویژهای قائل میشود یعنی اگر ما برویم به سمت تامین پنلهای داخلی کشور نرخ خرید برق را افزایش میدهیم.
سوال: امیدوارم برویم به این سمت که کل تجهیزات از تولید داخل باشد این را از این نظر میگویم که جدا از تمام فوائدی که این طرح دارد میتواند در حوزه اشتغال هم تاثیر قابل توجهی داشته باشد.
طرح سوم پرداخت تسهیلات برای اشتغال به مردم است. من در گزارشها میخواندم که تسهیلات ۱۵۰ میلیونی به خانوادهها میدهید این به چه صورت است؟
فرهی: ما یک ردیف بودجهای داریم در حوزه تسهیلات تبصره ۱۶، سقف تسهیلاتمان ۱۵۰ میلیون تومان قرض الحسنه است که به متقاضیان ایجاد اشتغال در مناطق روستایی در قالب مشاغل خرد و خانگی این تسهیلات پرداخت میشود و بابت سهولت دسترسی مردم به جهت دریافت این تسهیلات هم یک سامانهای را تدارک دیدیم و در حال حاضردارد فعالیت میکند.
مردم میتوانند به این سامانه مراجعه کنند و مدارک خود را بارگذاری کنند و حتی بدون این که مراجعه حضوری کنند پرونده شان را تشکیل میدهند و صرفا تمامی فرایند دریافت تسهیلات در این سامانه انجام میشود و متقاضی میتواند نامه اش را از خود سامانه دریافت کند و برود بانک و مابقی فرآیند دریافت تسهیلات را از بانک بگیرد.
سوال: بحث تسهیلات مبلغ سود تسهیلات چقدر است در این طرح شما؟
فرهی: مبلغ تسهیلات سقفش ۱۵۰ میلیون تومان است.
سوال: و آن مبلغ که اختصاص میدهد برای بازگشت؟ منظورم سود تسهیلات است.
فرهی: سودش قرض الحسنه است.
سوال: زمان بازگشت؟
فرهی: ۷ ساله
سوال: و شما این را فقط برای اشتغال پرداخت میکنید؟
فرهی: این تسهیلات صرفا برای اشتغال خرد و خانگی در مناطق روستایی است البته رد مناطق شهری هم پرداخت میشود، ولی اولویت مان مناطق روستایی است.
سوال: یک نکتهای که همیشه در پرداخت تسهیلات حوزه روستایی باعث دغدغه بوده بحث نظارت بوده است که این تسهیلات برود در جای خودش هزینه شود، الان این را شما نظارت میکنید به چه صورت است؟ ساز و کار نظارتی تان به چه صورت است؟
فرهی: همین سامانهای که خدمت شما عرض کردم سامانهای بی اس وام، این سامانه ما درگذشته این سامانه را نداشتیم و جدیدا در سال جاری این سامانه راه اندازی شده است و سامانه کل فرآیند دریافت تسهیلات، نظارت، اهلیت سنجی متقاضی را ما از طریق همین سامانه به راحتی میتوانیم انجام دهیم، از ظرفیت همان ۱۲۰۰ تسهیل گری که داریم یعنی یک متقاضی برای دریافت تسهیلات مراجعه میکند مدارکش را بارگذاری میکند، اسنادی که دارد چه دورههای آموزشی را گذرانده، چه مدارکی را دریافت کرده؟ همه این مدارکش در سامانه موجود است.
بعد از کمیسیون که برگزار میشود و اهلیت سنجی متقاضی پرونده اش تایید میشود و میتواند تسهیلات را دریافت کند.
سوال: یکی از طرحهای خوبی که بسیج اجرا کرد بحث دهکده اقتصاد مقاومتی بود که یک الگوی بسیار خوبی بود که خیلی هم برای دوستان که در حوزه اشتغال فعالیت میکردند قابل توجه بود.
سوال: آقای فرهی اگر صحبت دیگری در رابطه با آن طرح سوم که تسهیلات برای اشتغال به مردم بود ندارید بر ویم سراغ این طرح دهکده اقتصاد مقاومتی، ساز و کار این به چه صورت است؟
فرهی: ما در یک سال گذشته ۱۲۵۰ میلیارد تومان به ۲۴ هزار نفر از متقاضیان تسهیلات اشتغال، تسهیلات قرض الحسنه پرداخت کردیم. دهکدههای اقتصاد مقاومتی هم مصداق بارز الگوی اثر بخش قابل تکثیر توسط بسیج هستند.
زمینهای بلااستفاده، پادگانهای رها شدهای که هیچ استفادهای از اینها نمیشد و رها شده بودند را تبدیل کردیم به دهکدههای اقتصاد مقاومتی. همین اعضای صندوقهای قرض الحسنه و تولید کنندگان مشاغل خرد و خانگی، تشریف میآورند، فضا را در اختیارشان قرار میدهیم.
سوال: فضای چی؟ نه اگر زمین باشد چه؟ مثلا زمینی که بلااستفاده مانده شما این زمین را تبدیل به سوله میکنید به ایشان میدهید یا نه فقط زمین را در اختیارشان میگذارید.
فرهی: بیشتر از فضاهایی استفاده میکنیم که هم سوله دارند هم آب وبرق و گاز و تلفن شان موجود است در حال حاضر، ولی از آن هیچ استفادهای در حال حاضر نمیشود یعنی سعی میکنیم مکانهایی را استفاده کنیم که زیرساخت لازم برای ایجاد اشتغال برای مردم را دارند که هزینه جدایی را به مردم تحمیل نکنیم که خود طرف بخواهد بیاید سوله را راه اندازی کند.
سوال: بعد از آن چه اقدامی انجام میدهید؟
فرهی: این مکان مورد نظر در اختیار این تولید کنندگان قرار میگیرد، تسهیلاتی را هم که داریم تا سقف ۱۵۰ میلیون تومان قرض الحسنه در اختیارشان قرار میدهیم و این فضای بلااستفاده را تبدیل میکنیم به یک دهکده توریستی که هم تولید کننده در آن تولید میکند و مردم میتوانند مراجعه کنند و آموزشهای لازم را ببینند، اگر سوالی دارند از متقاضی که وارد دهکده شده از تولید کننده میپرسد یک الگوسازی میشود و راهنمایی میشود و حتی میتواند از آنجا خرید کند و از فضای توریستی آنجا هم استفاده کند.
سوال: آن وقت تسهیلات مالی هم میدهید؟ مثلا فردی که میخواهد بیاید در آن دهکده یا یک شغلی را راه اندازی کند و یک تولیدی را راه اندازی کند فرض کنیم نیاز مالی دارد کمک به ایشان میکنید؟
فرهی: آن فردی که میآید در دهکده و شروع به فعالیت میکند، در اصل آن سرخوشه ماست یعنی کسی است که آمده یک کار تولیدی را راه انداخته و حالا به یک مرحله بلوغی رسیده و میتواند حتی آموزش هم بدهد یعنی یک تولید کننده جزء نیست یک سرخوشه است یک کسی است که به یک مرحله راهبری شغلی رسیده است.
متقاضیهایی که میآیند و مراجعه میکنند به دهکده و این کار الگویی را میبینند سوالاتی را از راهبر ما انجام میدهند و آن راهبر راهنمایی شان میکند و میگوید دورههای آموزشی وجود دارد، شما هم میتوانیدمراجعه کنید از دورههای آموزشی در دهکده استفاده کنید و به ما وصل میشود و از تسهیلات اقتصاد مقاومتی میتواند استفاده کند.
سوال: در واقع کمک شان میکنید که یک واحد تولیدی را یک مقدار فراتر از خانگی و در سطح عالی تری راه اندازی کنند.
فرهی: و الگو شود آن واحد تولیدی
سوال: فقط یک نکته الان بودجه اش، چه میزان بودجه به این موضوع اختصاص داده شده است؟ منابع مالی که اختصاص دادید به همین طرح دهکده اقتصاد مقاومتی؟
فرهی: خود قرارگاه اقتصاد مقاومتی بودجه لازم برای احیای آن پادگان یا زمین بلااستفاده را خودش تامین میکند فضایی که در اختیار متقاضی قرار میگیرد و متقاضی هم تسهیلات دریافت میکند و شغلش را ایجاد میکند.
سوال: اگر مثلا من روستایی در منطقه خودم یک محدودهای را مثل همین ساختمانهایی که شما میگویید زیرساختش را دارد و احساس کردم به درد این کار میخورد چطور میتوانم به شما معرفی کنم که بتواند آنجا کمک کند برای ایجاد اشتغال؟
فرهی: گام بعدی صندوقهای قرض الحسنه اشتغال زای ما تعاونیهای روستایی هستند یعنی چند تا از صندوقها با هم ادغام م یشوند و تبدیل میشوند به یک تعاونی تولیدی – توزیعی. در خیلی از روستاهای مختلف مدلهایی را داریم که زمین بلااستفادهای در روستا بوده در اختیار همان تعاونی قرار داده میشود که از دل صندوقهای قرض الحسنه آمده است.
سوال: این را به فرمانداریها و استانداریها اعلام کردید که موقعیتهای مکانی بلااستفاده را به شما اعلام کنند؟
فرهی: در حال رایزنی هستیم که با کمک معاونت توسعه روستایی این مدل را در مناطق روستایی اجرا کنیم.
سوال: آقای محمدنژاد بحث پنلهای خورشیدی طرح بسیار خوبی است خیلی جذاب است، الان آخرین اتفاقاتی که افتاده را برای بینندگان بفرمایید در کدام مرحله قرار دارد؟
محمدنژاد: من عرض کردم مقدمات خیلی خوبی فراهم شده است الان ما برای اجرای طرح الحمدالله دیگر هیچ بهانهای نداریم ماحسب آخرین جلسهای که با نهادهای حمایتی من جمله عزیزان داشتیم، به این جمع بندی رسیدیم که این ۲۷ تا شرکت که مراحل بررسی و ارزیابی را گذراندند و اعلام آمادگی کردند.
بنابراین آخرین تصمیم ما بر این است که انشاالله هفته آینده ضمن این که به صورت پراکنده آماری که ما در کشور گرفتیم از این طرح حمایتی تاسه چهار روز آینده عددش به هزار سامانه خورشیدی میرسد که احداث شده است ما بنا داریم در استانهایی که مسئولان از منظر آماده بودن منابع مالی به ما اطلاع بدهند از طریق این شرکتها آغاز کنیم حداقل ۷ تا استان ما الان بررسی کردیم که هر کدام به میزان ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تا را از هفته آینده انشاالله بتوانند آغاز کنند این خبر خوبی است.
چون استانها به موازات همدیگر کار میکنند و،چون شرکتهای متعددی ما داریم برای انجام این کار پیش بینی مان از انجام این طرح به ویژه برای سال اول این طرح، چون باید یکسری مقدمات آماده میشد پیش بینی خیلی خوبی است، چون عرض کردم طرح ۵ ساله است امیدوار هستیم سال آینده نهایی شود.
سوال: البته ما چند تا برنامه راجع به تجدیدپذیرها رفتیم و این تولید کنندگان و فعالان بخش خصوصی شدیدا نیاز به حمایت مالی و دریافت معوقات شان را دارند که طبیعتا اگر این اتفاق نیفتد شاید نتوانند همراهی لازم را داشته باشند طبیعتا این درخواست و انتظار وجود دارد که حداقل وزارت نیرو به معنای خاص و دولت به معنای عام در این حوزه ورود کند و کمک کند انشاالله.
چون همین الان یک سه هزار تا و معوقات قبلی ۲۵۰۰ تا باقی مانده که به اینها پرداخت شود.
محمدنژاد: حالا، چون مقدمات قانونی اش فراهم شده و جنابعالی هم تاکید کردید در جلسات گذشته هم پیگیریهایی شد ما امیدوار هستیم با همان هماهنگی که در دو هزار و ۵۰۰ تا از منظر سازمان برنامه و وزارت نفت اتفاق افتاد این بتواند کمک کننده برای سه هزار تا باشد.
سوال: این سه هزار تا هم در اولویتها قرار بگیرد و انشاالله به این عزیزان پرداخت شود که بتوانند کمک کنند.
توضیحی در رابطه با طرح احیای واحدهای تولیدی هم واحدهای صنعتی که شما الان دارید در قراردادهایتان انجام میدهید توضیح بفرمایید.
فرهی: طرح احیای هزار واحد صنعتی را با تاکید خود آقای دکتر مخبر معاون محترم اول ریاست جمهوری انجام شد که یک کار مشترک بین قرارگاه سازندگی بسیج و معاونت توسعه روستایی ریاست جمهوری است که واحدهای کوچک و متوسط تا سقف یک میلیارد تومان تسهیلات دریافت میکنند و کار حمایت شان توسط قرارگاه انجام میشود.
سوال: یعنی واحد تولیدی که در مناطق کم برخوردار الان تعطیل شده الان میتواند بیاید یک میلیارد تومان تسهیلات بگیرد و بتواند دوباره آن را احیا کند. بعد به کجا مراجعه کند برای این درخواست؟
فرهی: در سامانهای بی اس وام مراجعه کنند ثبت نام کنند.
مجری: امروز خبرهای خوبی بود امیدواریم که منشا خیر باشد.