رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران گفت: لایحه رفع خشونت علیه زنان فرصتی است برای نگاه به روزتر به مقوله حمایت از زنان در ابعاد اجتماعی و حقوقی.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما امروز سه شنبه رادیو سلامت در برنامه نیم نگاه در گفتگو با رییس انجمن مددکاران اجتماعی ایران لایحه حفظ کرامت زنان یا رفع خشونت علیه زنان در مجلس شورای اسلامی را مورد بررسی قرار داده است.تفصیل گفتگو به شرح زیر است:
مجری: شاید طرح این موضوع یک موضوع نخ نماست و سالهاست که درباره اش داریم صحبت میکنیم مسائل مربوط به رفع خشونت علیه زنان، پایان خشونت خانگی و همین طور پیگیری لایحه حفظ کرامت زنان یا اسم جدیدش هم که لایحه رفع خشونت هست. راجع به این موضوع خیلی صحبت کردیم، اما همچنان این لایحه درمجلس خاک میخورد و به تصویب نهایی هم نرسیده است. اما ما گذری هم داشتیم به برنامهها و همین طور اقدامات سازمان بهزیستی در خصوص حمایت از زنان دچار خشونت، شما خودتان تجربه همکاری با سازمان بهزیستی را داشتید و یکی از تحلیلگران حوزه آسیبهای اجتماعی هستید، آقای دکتر ریشه و البته بهتر است بگویم نقص اصلی در این زمینه چیست؟ این که آیا ما قانون کم داریم یا این که دستگاهها در اجرای آن برنامهها و تکالیف حمایتی خودشان کوتاهی میکنند؟
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران : در عرصه سیاستگزاری و قانونگذاری، سوالی که شما پرسیدید، ما نیازمند بازنگری در سیاستها هستیم به همین دلیل آن لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان، تهیه شد بعد از یک مدت طولانی و رفت و برگشت که ما یک قانون جامع راجع به این حوزه داشته باشیم وگرنه همین الان اگر زنی در معرض خشونت باشد و یا خشونت ببیند طبق قوانین جاری کشور هم سیستم قضایی میتواند وارد سیستم حمایت اجتماعی بشود تا آنجا که من اطلاع دارم، اورژانس اجتماعی میتوانند مراجعه کنند و یا با خط ۱۲۳ تماس بگیرند، حمایتهای قانونی و اجتماعی مرتبط با شرایطی که افراد دارند دریافت کنند.
اما لایحهای که نوشته شد، بیشتر از این باب بود که یک جامعیت و نگاه همه جانبه و به روزتری نسبت به این قوانین باشد. شما استحضار دارید ما در سطح جهانی هم کنوانسیون منع خشونت علیه زنان را داریم که تقریبا یک اجماع جهانی هم نسبت به آن وجود دارد (در ایران هنوز این موضوع تصویب نشد.. درست متوجه نشدم) همین لایحه میتواند یک فرصتی باشد که هم نگاه به روزتر باشد و هم ابعاد اجتماعی حمایت از این گروه زنان همانطور که در لایحه دیده شد، دیده شود. چنانچه جایی نیاز به حمایتهای حقوقی دارد آن حمایتهای حقوقی هم به موقع برای این زنان زمینه اش فراهم بشود.
مجری: فکر میکنید این لایحه به لحاظ قانونی و حمایتی یک لایحه تکمیل است یعنی هیچ نقصی ندارد به نظر شما؟
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران : بدون شک هیچ قانونی نیست و هیچ لایحهای نیست که نقص نداشته باشد، ولی با توجه به این که بعد از همه تجربه زیستی که در حوزههای اجتماعی بود و قوانینی که از قبل داشتیم و طبیعتا قوت و ضعف هایش بررسی شد، این لایحه یک جامعیت بیشتری دارد و یکی از ویژگیهایش این است که آن حمایتهای اجتماعی، حمایتهای اقتصادی و حمایتهای حقوقی برای حفاظت از زنان و برای صیانت از حقوق زنان بهتر، جامعتر، دیده شده، تقسیم کار مشخصی شده، یک جایی مجازاتهای مشخصی تعیین شده، من فکر میکنم این نوع لوایح میتواند کمک کند یک حساسیت نسبت به حقوق زنان در شرایط مخاطره آمیز بیشتر بشود، دوم سازمانها موظف بشوند برنامههای مختلف را اجرا بکنند و طبیعتا پاسخگو کردن سازمانها در این حوزه در توسعه شبکههای غیردولتی برای حمایت از زنان اینها همه فرصتهایی است که در این لایحه دیده شده است.
مجری: اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس هم بیشتر تاکیدشان بر این است که رویکرد لایحه از کیفری به ترمیمی و همین طور تقویت رویکرد پیشگیرانه سوق پیدا کند.
رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران : هر چقدر به سمت ارتقا سلامت اجتماعی زنان حرکت میکنیم، رویکردهای اجتماعی را تقویت بکنیم، نگاه مداخلات اجتماعی را بیشتر کنیم و دسترسی زنان به خدمات اجتماعی در شرایط مناسب اگر فراهم شود، بدون شک آن موضوع کیفری کمتر مورد توجه قرار میگیرد.