هدفون و هندزفری از جمله وسایلی هستند که استفاده زیاد از آنها به شنوایی و مغز آسیب میزند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، در دنیای امروزی استفاده از تلفن همراه امری اجتناب ناپذیر است و به ویژه نسل جوان بیشتر وقت خود را صرف گوشدادن به آهنگ یا مکالمه با استفاده از هدفون یا هندزفری میکنند.
همچنین بسیاری حتی هنگام کارکردن یا درس خواندن از هدفون استفاده میکنند، اما باید به این موضوع توجه داشت که استفاده بیش از حد از این وسیله میتواند عوارضی داشته باشد.
هدفونها با تولید امواج صوتی و انتقال به گوش، سبب لرزش پرده گوش میشوند و با سرایت این ارتعاش به گوش داخلی، سپس به حلزون گوش میرسد.
حلزون گوش محفظهای در گوش داخلی و پر از مایع است که از هزاران تار موی کوچک تشکیل شده و هنگامی که این ارتعاش به حلزون گوش میرسد، مایع به لرزه درمیآید و تار موهای کوچک نیز حرکت میکنند. هرچه صدا بلندتر باشد، ارتعاشات قویتر و حرکت تار موهای کوچک بیشتر میشود.
قرار گرفتن مداوم و طولانی مدت در معرض موسیقی با صدای بلند باعث میشود که سلولهای گوش در نهایت حساسیت خود را نسبت به لرزش از دست بدهند، البته گاهی اوقات صدای بلند موسیقی باعث خمشدن یا تا شدن سلولها میشود که منجر به احساس کم شنوایی موقت خواهد شد.
برخی از عوارض استفاده از هدفون به شرح زیر است:
کاهش شنوایی ناشی از صدای بلند (NIHL)
گوشدادن به موسیقی با صدای بلند با استفاده از هدفونها میتواند منجر به کاهش شنوایی ناشی از صدای بلند (NIHL) شود و این عارضه ممکن است موقتی یا دائمی باشد که یکی از عوارض استفاده زیاد از هدفون و هندزفری است.
تینیتوس (tinnitus) یا وزوز گوش
سلولهای مویی آسیبدیده در حلزون گوش میتوانند منجر به شنیدن صدای زنگ، وزوز یا غرش در گوش یا سر شوند. این عارضه تینیتوس (tinnitus) یا وزوز گوش نامیده میشود.
هایپراکوزیس (Hyperacusis) یا بیش شنوایی
بیش از ۵۰ درصد افرادی که از وزوز گوش رنج میبرند، دارای حساسیت بالا به صداهای طبیعی محیطی نیز هستند، این وضعیت به عنوان Hyperacusis یکی از عوارض استفاده زیاد از هدفون و هندزفری شناخته میشود.
کم شنوایی از عوارض هدفونها
همانطور که گفته شد گوشدادن به موسیقی با صدای بلند و در طولانی مدت میتواند باعث خمیدگی بیش از حد و شدید سلولهای مویی گوش شود که ادامه یافتن آن میتواند از دست دادن شنوایی موقت یا دائمی را به دنبال داشته باشد.
سرگیجه به دلیل استفاده زیاد از هندزفری
در بسیاری از مواقع افزایش فشار در مجرای گوش به دلیل صدای بلند میتواند منجر به سرگیجه شود که یکی از عوارض استفاده زیاد از هدفون و هندزفری است.
استفاده مداوم از هدفون و عفونت گوش
از آنجایی که هدفون مستقیماً در مسیر مجرای گوش قرار میگیرد، عبور هوا را مسدود میکند که احتمال عفونت در گوش را افزایش میدهد، همچنین استفاده منظم و طولانی مدت از هدفون منجر به افزایش رشد باکتریها میشود، این باکتریها روی هدفون باقی میمانند و در استفاده بیشتر گوش را آلوده میکنند.
باید توجه داشت که هنگامی که هدفون مشترک است، همان باکتری از گوش یک فرد به فرد دیگر منتقل میشود و فرد را در معرض عفونتهای جدی گوش قرار میدهد.
افزایش موم گوش با استفاده از هدفون
یکی دیگر از عوارض استفاده زیاد از هدفون و هندزفری، زیاد شدن موم گوش است که احتمال وزوز گوش، مشکلات شنوایی، گوش درد و عفونتهای مکرر گوش را افزایش میدهد.
ایجاد گوشدرد با استفاده طولانی مدت از هدفون
استفاده طولانی مدت از هدفون و همچنین استفاده از هدفونهای نامناسب میتواند باعث دردی شود که اغلب به گوش داخلی نیز کشیده میشود و منجر به درد در مجاورت گوش یعنی از فک به بالا خواهد شد.
تأثیر مصرف زیاد هدفون و هندزفری بر مغز
یکی از عوارض استفاده زیاد از هدفون و هندزفری، تأثیر بر مغز است، امواج الکترومغناطیسی که هدفون ایجاد میکند، در دراز مدت باعث ایجاد مشکلاتی برای مغز میشود، سطوح بالای صدای دسی بل، عایق رشتههای عصبی که سیگنالها را از گوش به مغز منتقل میکنند، از بین میبرد، ضمن اینکه عفونت گوش نیز میتواند بر مغز تأثیر بگذارد.
تمرکز نداشتن با استفاده بلندمدت از هدفونها
هدفونها بسیار کوچک هستند، اما صداها میتوانند تأثیر منفی زیادی بر پرده گوش شما داشته باشند، صدا از گوش به مغز میرسد و بر سیستم عصبی شما تأثیر میگذارد و باعث تمرکز نداشتن میشود.