همزمان با فصل چیدن انواع میوه ها در جای جای ایران، به لطف شرایط متنوع اقلیمی این سرزمین، برداشت گونه های مختلف محصولات زراعی و آماده شدن برای کشت پائیزه نیز ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، تنوع اقلیمی ایران به همراه همت و تلاش کشاورزان، از دیرباز فراوانی انواع محصولات باغی و زراعی را به دنبال داشته و موجب شده که در پائیز، دهها و صدها گونه مختلف محصولات کشاورزی برداشت و به بازارهای مصرف ارائه شوند.
این تنوع در عصر جدید با بهره گرفتن از امکانات نوین حمل و نقل و نگهداری مضاعف شده و زمینه را برای تغییر سریع الگوهای کشت، متناسب با شرایط اقتصادی مهیا کرده است.
به عنوان مثال در پائیز امسال، گلخانه دارانی در سیستان و بلوچستان برای نخستین بار بادمجان لامپی مخصوص صادرات را برداشت میکنند و در چهارمحال و بختیاری نیز، کشاورزانی که جدیدا کشت زعفران را آزموده اند، به برداشت طلای سرخ مشغول میشوند.
این تغییرات که نمونههای دیگری از آن را میتوان در گرایش کشاورزان دالانکوه اصفهان به کشت موسیر بجای محصولات آب بر قبلی و جایگزین کردن سورگوم به جای ذرت در اردبیل و البرز مشاهده کرده، جلوههای بارزی از این واقعیت اند که عموم کشاورزان کشور، نه تنها مخالفتی با اجرای الگوی کشت ندارند، بلکه در صورت مهیا بودن حداقلهای مورد نیاز، پیشتاز اجرای کارند و برای اصلاح الگوی کشت، منتظر ابلاغ تصمیمات کلان نمیمانند.
این شرایط، لزوم توجه جدیتر مسئولان به نیازها و ملزومات کشاورزان همراهی کننده با الگوی کشت را مضاعف میکند که کمک به آنها در مرحله داشت با تامین به موقع مایحتاجی مانند کود و سم و فراهم ساختن امکان فروش محصول با قیمت مناسب در فصل برداشت، از جمله آنهاست.
تردیدی نیست که سود مناسب کشاورز زحمتکش منطقه تیران و کرون که دلیل انتخاب موسیر برای کشت امسال را، کم آب بر بودنش عنوان میکند، بهترین مشوق برای سایر کشاورزان این منطقه خواهد بود تا با اجرای الگوی کشت همراه شوند.
هرچند با توجه به تنوع شرایط اقلیمی در سرزمین چهار فصل ایران، روند کاشت، داشت و برداشت برخی از محصولات باغی و زراعی در مناطق مختلف کشور در مراحل متفاوتی قرار دارد، اما پائیز، تقریبا در همه جای ایران، فصل برداشت است و باغها و مزارع، پرجنب و جوش دیده میشوند.
در کوهرنگ چهارمحال و بختیاری و منطقه کوهستانی دالانکوه در تیران و کرون اصفهان، کشاورزان، کاشت موسیر را آغاز کرده اند.
در کهگیلویه و بویراحمد که در مناطقی از آن، انواع برنج فجر، طارم، شمیم و چمپای پاکوتاه کشت میشود، برداشت شلتوک آغاز شده است.
برداشت کدو تنبل در مشگین شهر اردبیل در حال انجام است و پیش بینی میشود که امسال ۳۳ هزار تن کدو تنبل برداشت شود.
در آذربایجان غربی و لرستان، چیدن سیب در باغهای ارومیه و بروجرد ادامه دارد.
در منطقه شامات پارس آباد اردبیل، برنج درجه یک هاشمی برداشت میشود.
چند سالي است كه زعفران در چهارمحال و بختیاری نیز کشت میشود و برداشت آن، از ابتدای مهر آغاز شده است.
عملکرد زعفران در شهرکرد، بن و کیار حدود ۷ تا ۸ کیلوگرم در هکتار است.
در درجزین سمنان برداشت انار ادامه دارد. اغلب انارهای درجزین توسط اهالی روستا فراوری و تبدیل به محصولات جانبی میشود.
چیدن انواع "به" در باغهای شهر گیوی در استان اردبیل مدتی است آغاز شده و همچنان ادامه دارد.
در شهر گیوی انواع مختلف به از جمله حاجی آقا کیشی، آجی شیرین، آلمهای و آرمودی برداشت میشود و نکته جالب توجه اینکه، تاجران اصفهانی کل محصول این باغ شهر را یکجا خریداری کرده اند.
شهر قروه در کردستان، یکی از قطبهای تولید سیب زمینی است و در عملکرد این محصول در این منطقه، چهل تن در هکتار است.
در پارس آباد اردبیل، که یکی از حاصلخیزترین زمینهای جهان به شمار میرود، برداشت بذر سورگوم و پنبه در حال انجام است.
سورگوم قرار است در الگوی کشت برخی از مناطق، جایگزین ذرت شود.
برداشت پنبه علاوه بر اردبیل، در اصفهان، فارس، گلستان و خراسان رضوی نیز انجام مي شود.
در اصفهان شهرستانهای ورزنه، جرقویه، آران و بیدگل، کاشان و برخوار محل کشت پنبه هستند.
در گلخانههای میرجاوه و خاش سیستان و بلوچستان، بادمجان صادراتی در حال برداشت است و این کار تا چند ماه دیگر ادامه خواهد داشت.
اغلب این محصولات صادراتی اند و راهی روسیه میشوند.
و اما زالزالک، میوهای صد در صد طبیعی و بومی مناطق کوهستانی با خواص دارویی که این روزها در جنگلهای دامنههای زاگرس در ایلام برداشت میشود.
اهالي منطقه هر سال از ۱۲ هزار هکتار منطقه جنگلی ایلام، نزدیک به ۲۰ هزار تن زالزالک يا به قول خودشان؛ گيويج برداشت می كنند.