باهدف افزایش بازده تولید و کاهش آب مصرفی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، در بیش از ۵۸۰ هکتار از باغات آذربایجان غربی، نهال های پایه رویشی کشت شده است.
یکی از مهم ترین مزیت های درختان پایه رویشی نسبت به پایه های بذری سازگاری با شرایط کم آبی و تغییرات اقلیمی است.
بیش از ۵۸۰ هکتار از باغات آذربایجانغربی به صورت پایه رویشی کشت شده است.
جعفرلو کارشناس سیب آذربایجانغربی گفت:تراکم کشت بالا، زود بارده بودن، کیفیت بالای محصول تولیدی، همگن بودن باغ و سهولت در انجام عملیات داشت و برداشت ،افزایش بهره وری مصرف آب و کاهش هزینه های تولید، کاهش دوره نونهالی و عملکرد بالا در هکتار، کاهش عادت سال آوری یا تناوب باردهی در باغ های میوه، افزایش خصوصیات کیفی میوه مانند شکل، رنگ و زمان رسیدن از مزایای نهال های پایه رویشی (پاکوتاه و زودبارده) است.
وی بااشاره به اینکه پایه های مرسوم و کشت شده غالبا از ارقامM ۷،M۹، MM۱۰۶ است گفت:
جهاد کشاورزی به متقاضیان کاشت پایه رویشی تسهیلاتی از قبیل تامین پایه رویشی رایگان و کمک هزینه آبیاری تحت فشار، پس از کاشت ارائه می دهد.
وی افزود: با توجه به زود بارده بودن پایه های رویشی و کم آب بر بودن به باغداران استان توصیه می شود جهت اصلاح و جایگزینی باغات از این پایه ها استفاده کنند.
وهابی کارشناس نهال استان بااشاره به اینکه این پایه های رویشی نظیر کشت بافت گیاهی, قلمه زدن و خوابانیدن وسایر روشهای غیر جنسی تولید می شود گفت: درختان و باغهای احداث شده از این پایه ها یکنواخت خواهد بود وتفرق ژنتیکی ندارند واین نهالها پا کوتاه بوده و تمرکز تولیدی آنها برروی تولید میوه به جای شاخسار است.
پاشایی مسئول جهاد کشاورزی دهستان بالانوج بااشاره به اینکه تغییر الگوی کشت در شرایط کم آبی بسیار مورد توجهه است گفت: باغهای پایه رویشی در منطقه کشت شده که کشاورزان وباغدران از,این باغها بازدید می کنند و از مزایای باغهای پایه رویشی مطلع می شوند.