مجری طرحهای ملی بومی سازی دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) گفت: کلاسهای مجازی دانشگاه سالمندان با همکاری دانشگاه علوم پزشکی ایران پنج شنبه هر هفته ساعت ۱۸ برگزار میشود.
وی ادامه داد: چالشهایی مانند شیوع بالاتر انواع بیماریهای مزمن در این گروه سنی و افزایش بار مالی بر سیستم سلامت، در کنار آن مسائل رفاهی، معیشتی و اجتماعی چالشهایی هستند که سالخوردگی جوامع آنها را شدیدتر و پیچیدهتر میکند.
مجری طرحهای ملی بومی سازی دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) گفت: وقتی جمعیتی به سمت سالخوردگی میرود، ما نیروی کار کمتر و نسبت سربازی بالاتری داریم. مسائلی مرتبط با بازنشستگی و صندوقهای بازنشستگی و همچنین مسائل سیستم بیمه در جمعیت سالخورده، از دیگر مواردی هستند که همراه با این تغییر بافت جمعیتی باید مورد توجه ویژه و دقیق تری قرار گیرد.
مرتضوی افزود: در ایران بر اساس سرشماری که در سال ۱۳۹۵ انجام شد، ۹ و ۲۸ صدم درصد جامعه را افراد سالمند تشکیل میدادند که اکنون این نسبت بالاتر رفته و به بیش از ۱۰ درصد رسیده است، البته باید توجه کرد که در همان سال ۱۳۹۵ هم مناطق متعددی مانند طالقان با میزان ۲۴ درصد در کشور وجود داشت که درصد جمعیت سالمندی آن بسیار بالاتر بود.
وی با بیان اینکه آنچه حائز اهمیت است سرعت رشد جمعیت سالمندی در کشور است، ادامه داد: در کشورهای توسعه یافته طی ۱۰۰ تا ۱۵۰ سال جمعیت سالمندی آن حدود دو برابر شده، اما در ایران در کمتر از ۳۰ سال آینده جمعیت سالمندی حدود ۳ برابر خواهد شد.
مجری طرحهای ملی بومی سازی دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) گفت: باید برای این آینده محتوم برنامهریزی و سیاستگذاری و زیرساختهای لازم را در کشور برای پاسخگوئی به نیازهای مختلف مرتبط با سالخوردگی جمعیت فراهم کنیم.
مرتضوی افزود: از راهکارهای مؤثر برای مواجهه با این پدیده، توانمندسازی سالمندان برای مدیریت مشکلات خودشان است. برای این منظور افزایش مهارت این افراد از طریق آموزشهای کاربردی و عملی در بسیاری از کشورها انجام شده است.
وی با بیان اینکه آموزش سالمندان با سایر گروههای سنی متفاوت است، ادامه داد: بستر خاصی برای این منظور طراحی شده که در اغلب نقاط دنیا با عنوان دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) مطرح است.
مجری طرحهای ملی بومی سازی دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) گفت: دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) به یک مفهوم کلیدی بین المللی تبدیل شده که منظور از آن، ترویج یادگیری مادامالعمر برای سالمندان علاقهمند به یادگیری است.
مرتضوی افزود: در ایران نیز با توجه به گذار جمعیتی و جمعیت رو به رشد سالمندان در کشور با الهام از تجربیات موفق در دنیا به منظور عملیاتی شدن و گسترش این راهکار در کشور، طرحهای متعددی با هدف بومی سازی و تبیین مدل ایرانی دانشگاه سالمندی توسط اینجانب، با همکاری ذینفعان کلیدی و همراهی استادان و متخصصان مربوطه به سفارش اداره سلامت سالمندان دفتر سلامت جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت در دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شده است.
وی مروری بر ساختار و فعالیتهای دانشگاههای سالمندان جهان و ایران، تبیین نیازهای آموزشی – مهارتی سالمندان ایرانی، ارائه مدل مفهومی U ۳ A ایرانی، طراحی مدل بازایابی اجتماعی برای U ۳ A در ایران و گامهای اجرایی برای راه اندازی دانشگاه سالمندان در کشور را به عنوان فعالیتهای انجام شده برشمرد و ادامه داد: تدوین برنامه حمایتی دانشگاه سومین نسل سنی (U ۳ A) در حال انجام است و در نهایت شرکت دانش بنیان دانشگاهی فرزانگان دوستدار سلامت، که به همین منظور در زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی ایران تأسیس شده است به زودی پایلوت ابتدایی آن را انجام میدهد.
مجری طرحهای ملی بومی سازی دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) گفت: همزمان با اجرای این طرحها در طول سه سال گذشته بازنگری کلی و تدوین مجدد محتواهای بهبود شیوه زندگی سالم و فعال در دوره سالمندی و در حوزههای تغذیه، سلامت روان، فعالیت بدنی، مشکلات شایع دوران سالمندی و توانبخشی انجام شده است.
مرتضوی با بیان اینکه برنامه دورههای آموزشی دانشگاه سالمندان با همکاری گروه آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران و جمعی از استادان این حوزه آماده شده است، افزود: فیلمهای آموزشی کوتاه و کاربردی نیز در قالب یک طرح مشترک بین اداره سلامت سالمندان و صندوق جمعیت سازمان ملل متحد در این زمینه نیز تهیه شده که در برنامه پخش شبکههای سراسری صدا و سیما قرار گرفته است.
وی با اشاره به تفاوت آموزش سالمندان با سایر گروههای سنی ادامه داد: کارگاه آموزشی برای مربیان سالمندی و افرادی که قرار است به سالمندان آموزش دهند به سفارش اداره سلامت سالمندان و با همکاری مؤسسه بازاریابی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج طراحی شده و آماده ارائه به آموزش دهندگان سالمندان است.
مجری طرحهای ملی بومی سازی دانشگاه سومین نسل سنی (U۳A) گفت: از پنجشنبه هفتم مهر ۱۴۰۱ مصادف با هفته ملی سالمند، کلاسهای مجازی دانشگاه سالمندان در کشور با همکاری اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی ایران و دانشگاه علوم پزشکی مجازی آغاز شده است و نخستین کلاس با موضوع آموزش تغذیه سالم در دوران سالمندی با تدریس دکتر درستی؛ متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد.
مرتضوی با بیان اینکه این کلاسها هر پنجشنبه ساعت ۱۸ به شکل مجازی و با موضوعات مختلف مورد نیاز سالمندان برگزار میشود، افزود: خانوادهها میتوانند برای دسترسی والدین و پدربزرگ و مادر بزرگها در منزل آنها حاضر شوند و امکان دسترسی آنان را از طریق نشانی اینترنتی Vc1.vums.ac.ir/salmand فراهم کنند، همچنین فیلم ضبط شده این کلاسها در لینک آپارات به نشانی aparat.com/vums در دسترس و قابل مشاهده است.
وی ادامه داد: به محض آماده شدن شرایط، کلاسهای حضوری به صورت آزمایشی ابتدا در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار میشود و پس از رفع مشکلات اجرایی و فنی در همه دانشگاههای علوم پزشکی علاقهمند اجرا خواهد شد.