پخش زنده
امروز: -
رئیس گروه تغذیه و امور دارویی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی گفت: مناسبترین توصیه تغذیهای برای سنین سالمندی مصرف غذاهای ساده و کم حجم است به شکلی که همه نیازهای فرد سالمند به مواد مغذی تأمین شود و در عین حال متناسب با فرهنگ غذایی او باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ فرشته فزونی افزود: در دوران سالمندی ممکن است بیاشتهایی فیزیولوژیک یا طبیعی به علت کاهش فعالیت، تنهایی سالمند، تغییرات حس چشایی و بویایی و تغییرات عملکرد دستگاه گوارش اتفاق بیفتد.
وی تاکید کرد: از دیگر توصیهها برای بهبود تغذیه و پیشگیری از سوءتغذیه در سالمندان میتوان به این موارد اشاره کرد:
- برنامه غذایی روزانه و میان وعدهها بر اساس اشتها و میل و رغبت فرد سالمند تنظیم شود.
- بهتر است سالمندان به فاصله هر دو تا سه ساعت یک میان وعده سالم میل کنند.
- غذای سالمندان حاوی منابع کلسیم، ویتامینهای د (D) و ب۱۲ (B ۱۲) باشد.
- روزانه شش تا هشت لیوان مایعات (آب، شیر، چای کمرنگ، دوغ کم نمک، آب میوههای طبیعی) نوشیده شود.
- روزانه به طور مرتب حداقل دو واحد میوه و سه واحد سبزی مصرف شود.
- در صورت مشکلات گوارشی و دندانی میوهها و سبزیها به صورت پوره شده یا پخته مصرف شود.
- سبزیهای پخته همراه با کمی روغن زیتون و با انواع پنیر و میوهها به شکل کمپوت (بدون افزودن شکر) آماده شود.
- برای افزایش اشتها در سالمندان لاغر غذا در بشقاب بزرگتر سرو شود و از سبزیهای رنگی (هویج، گوجه فرنگی، فلفل دلمهای، نخود فرنگی، ذرت و.) در غذا استفاده شود.
- مصرف غذاهایی که تهیه آنها آسان است مانند فرنی، ماست و خیار حاوی کشمش و گردو، شیر برنج، پوره تخم مرغ سیب زمینی بسیار مناسب است.
- در صورت وجود دشواری در بلع (دیسفاژی) غذاها به شکل خُرد، نرم و پوره شده مصرف شوند. در زمان غذا خوردن لازم است فرد در وضعیت مناسب در حالت نشسته و راست قرار داشته باشد.
- در صورت وجود زخم بستر رژیم غذایی پرکالری و پرپروتئین همراه با مکملهای روی، ویتامین ث (C)، ویتامینای (E) و مایعات کافی برای ترمیم زخمها و تشکیل بافت جدید توصیه میشود.
- اضافه کردن غلات جوانه زده، جوانه گندم، ماش و عدس و یا پودر غلات جوانه زده برای مقوی و مغذی کردن غذا مفید است.
- انواع حبوبات، منابع غذایی حاوی امگا ۳ مانند ماهی و گردو، مواد غذایی حاوی اسید فولیک مانند پرتقال، جوانه گندم، لوبیا قرمز و اسفناج در برنامه غذایی سالمند قرار گیرد.
- با افزودن انواع سبزیهای خشک معطر، آب نارنج، آب لیموی تازه، آبغوره بدون نمک به غذای سالمندان طعم غذا را مطلوبتر کنید تا اشتها برای غذا افزایش یابد.
- از مصرف مایعات و نوشیدنیهای بسیار داغ حاوی کافئین و غذاهای تند و حاوی فلفل پرهیز شود.
توصیه میشود برای افزایش اشتها، سالمندان غذای خود را به صورت گروهی با فرزندان، دوستان و آشنایان تهیه و میل کنند.