عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، سیاستگذاری در حوزه مشارکت اجتماعی و کاهش تبعیض سنی را گامی برای سالمندی موفق دانست.
وی افزود: برای داشتن یک دوران سالمندی خوب و سعادتمند در آینده باید با یک حکمرانی هوشمندانه از امروز زیرساختها را آماده کنیم، مهمترین عنصر در ابتدا، آمادگی جوانان امروز است که سالمندان آینده هستند و شهروندان جوان جامعه باید در نظر داشته باشند که روزی جزو شهروندان سالمند و ارشد جامعه میشوند و نگاه منفی داشتن به سالمندان منجر به نگاه منفی نسبت به خودشان در آینده خواهد شد.
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی ادامه داد: در ایران، بیشترین تحولات سالمندی جمعیت از دهه ۱۴۲۰ ه. ش به بعد به وقوع خواهد پیوست، از طرف دیگر سیاستگذاری در حوزه حمایتهای خانوادگی برای مراقبت از سالمندان مانند مرخصی مراقبت و بیمه مراقبتهای طولانی مدت میتواند برای آینده مناسب باشد.
زنجری با توجه به روز شمار هفته سالمند که به محیط دوستدار سالمند میپردازد، گفت: یک محیط دوستدار سالمند در سطح خانواده دارای روابط بین نسلی منسجم است، والدین سالمند با فرزندان و پدربزرگ، مادربزرگها با نوههای خود تعاملی مناسب در انتقال تجارب به یکدیگر دارند، به نحوی که «خانه» به محیط امنی برای دوران سوم و چهارم زندگی تبدیل میشود و به سلامت جسم و روان فرد سالمند کمک میکند.
وی افزود: خانواده به عنوان سپر محافظتی و جبرانی در دوران سالمندی مطرح می شود که میتواند سپری در برابر استرس های ناشی از فقدانهای دوران سالمندی باشد و بهزیستن فرد سالمند را افزایش دهد.
این متخصص حوزه سالمندی همچنین گفت: حمایت اعضای خانواده از یکدیگر در سطح زوجهای سالمند از یکدیگر و هم فرزندان از والدین میتواند به چالشهای دوران سالمندی مانند تغییر هویت، بازنشستگی و تبعیت از درمان کمک کند.
زنجری افزود: در سطح جامعه، نیاز است محیط دوستدار سالمند هم در بُعد کالبد شهر و هم در بُعد روح شهر نشان داده شود، در بُعد کالبد شهر نیاز است عناصر شهر دوستدار سالمند در مناسب سازی پیاده روها، ورودی ساختمانهای عمومی و خطوط عابر پیاده در خیابانها رعایت شود.
وی ادامه داد: برای رسیدن به محیط دوستدار سالمند در سطح خانواده و جامعه، نیازمند آموزش در سه سطح فردی، خانوادگی و اجتماعی هستیم، در سطح فردی نیاز است که سالمندان تشویق به مشارکت بیشتر در جامعه، کارآفرینی و حضور در کانونهای متعدد در محلهها و جامعه شوند و در سطح خانواده آگاهی از مصادیق سالمند آزاری و تشویق به تعامل بیشتر جوانان با سالمندان شود.
این متخصص حوزه سالمندی گفت: در سطح اجتماع نیازمند قوانینی در کاهش تبعیض سنی و همچنین مناسب سازی فضای شهر برای حضور سالمندان هستیم و اساسا" در سطح کلان، رسانه برای آگاهی بخشی، آموزش و همچنین تصویرسازی مثبت از دوران سالمندی با نشان دادن سالمندان فعال و موفق در فیلمها و تبلیغات تلویزیونی و در سطح اجتماع و شهر، شهرداریها برای مناسب سازی فضای تعاملی بین نسلی و همچنین حضور پررنگتر سالمندان در محلات میتوانند جزو مهمترین ارگانهای کمک کننده باشند.