تاخیر وزارت جهاد کشاورزی در اعلام تعرفه صادرات محصولات جالیزی, ۱۰ روزه شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، وزیر جهادکشاورزی پیشتر گفته بود تعرفه صادرات محصولات جالیزی، ضامن اجرای الگوی کشت است. همچنین آقای ساداتی نژاد میگوید علت تاخیر در اعلام الگوی کشت، نبود هماهنگی با دستگاههایی مانند وزارت نیرو و کشور است.
پس از گذشت ۱۳ سال از تصویب قانون الگوی کشت و اجرا نشدن آن، دولت عزم خودش را جزم کرده است تا از امسال این طرح مهم و راهبردی را عملیاتی کند. اما برداشتن گام مهم تعیین تعرفه برای صادرات محصولات جالیزی برای چندمین بار به تاخیر افتاده است.
ساداتی نژاد گفت: دلیل تاخیر نه اینکه الگوی کشت آماده نبود، ما برای اینکه بتوانیم این سازوکار اجماعی را ایجاد کنیم و بالاخره این عوارض از ابزارهای حمایت از اجرای الگوی کشت است.
تعیین تعرفه ها، یکی از موثرترین ابزارها در تامین امنیت غذایی کشورهاست. به طوری که در برخی از کشورها رسما به عنوان ابزار امنیت ملی تعریف شده است و در سالهای اخیر دیدیم که جنگ تعرفه ها، عرصه اصلی تقابل قدرتهای جهانی بود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور پیشین آمریکا نیز گفت: این جنگی است که مدتها پیش باید انجام میشد. من برگزیده شدم و به جنگ چین، اروپا و کشورهای دیگر میروم.
اجرای الگوی کشت نه تنها اقتدار کشورها در این تقابل را افزایش میدهد، بلکه آمادگی کشورها برای هر تغییری در بازارهای جهانی را تضمین میکند. طبق گزارش موسسه بین المللی سیاستهای غذایی، صادرکنندگان عمده محصولات کشاورزی آماده هستند که تنها با ۱۰ درصد افزایش قیمت در بازار جهانی، عوارض صادراتی شان را ۱۵ برابر افزایش بدهند. استرالیا تعرفه صادراتی اش را بویژه در مورد محصولات جالیزی، از ۳.۳ درصد به ۴۷ درصد افزایش میدهد. کانادا و آمریکا بلافاصله آن را تا ۵۲ درصد یعنی ۱۵ برابر میرسانند. مرور این تجربه ها، اهمیت اجرای الگوی کشت و مخصوصا چالش مهم تعیین تعرفهها برای صادرات محصولات جالیزی را مضاعف میکند.
به گفته کارشناسان، اجرای این طرح افزایش ۱۸ درصدی محصولات کشاورزی و کاهش ۱۳ درصدی مصرف آب را دربردارد. کشاورزان هم همچنان منتظر وعدههای این وزارتخانه هستند.