گاهی اوقات دلیل ایجاد پوست تحریک شده روی دست بیشتر از خشکی ساده است که متخصصین توصیه میکنند در پائیز باید مراقب اگزمای پوستی باشید.
دکتر داون دیویس، متخصص پوست در کلینیک مایو در روچستر، در رابطه با موضوع فوق میگوید: اگر دستهای شما به شدت خشک و دردناک است و استفاده از مرطوب کننده در طول روز به رفع آنها کمکی نمیکند، ممکن است به اگزما مبتلا شده باشید. بدون درمان مناسب و اقدامات پیشگیرانه، اگزمای دست ممکن است بدتر شود.
به گفته آکادمی پوست آمریکا، اگزما ممکن است مانند لکههایی از پوست قرمز، قهوهای تیره، بنفش یا خاکستری تحریک شده به نظر برسد. زائدههای پوستی ناشی از این بیماری میتواند پوسته پوسته، ملتهب و خارش دار بوده و یا احساس سوزش داشته و حتی در برخی موارد شامل تاولهای خارش دار و ترکهای عمیق و دردناک و چرک و خونریزی باشد.
اگزمای دست میتواند بر اثر محرکهای مختلفی ایجاد شود. برخی از بیماران در دمای سردتر و خشکتر شاهد تحریک افزایش مییابند، در حالی که برای برخی دیگر این وضعیت ممکن است در ماههای گرمتر به دلیل تعریق بدتر شود.
این عارضه پوستی میتواند به دلیل خشک نکردن مناسب دستهای خیس یا یک واکنش آلرژیک به موادی مانند لاتکس یا فلزات و جواهرات ایجاد شود. افرادی که در کودکی به اگزما (درماتیت آتوپیک) مبتلا بودند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به اگزمای دست هستند. البته مواد شیمیایی مانند حلال ها، مواد شوینده و سیمان نیز میتوانند خطر را افزایش دهند.
با استفاده از پاک کنندههای ملایم یا ضد حساسیت، شستشوی مکرر و اطمینان از زدوده شدن پاک کنندههای اضافی، از تحریک شدن پوست خود جلوگیری کنید. توصیه میشود بین انگشتان دست خود را به خوبی بشویید، زیرا مواد شیمیایی و پاک کننده میتوانند در این بخش جمع شوند.
بهجای خشک کردن دست با دستگاههای دمنده هوا، دست هایتان را به آرامی با حوله خشک کرده و به جای لوسیون، از کرمها و پمادهای بدون عطر استفاده کنید. هسته اصلی تمام درمانهای اگزما، مراقبت از پوست حساس است.
توجه به این نکته ضروری است که بیماران مبتلا به اگزمای دست ممکن است به اگزمای پا نیز مبتلا شوند. در این میان ممکن است استفاده از وازلین روی ناحیه آسیب دیده قبل از خواب یا مالیدن مرطوب کننده غلیظ در طول روز به بهتر شدن شرایط کمک کند.
همچنین توصیه میشود: زمانی که ممکن است پوستتان با مواد محرک مواجه شود، دستکش بپوشید. برخی از افراد مبتلا به اگزما از محلول سرکه برای کاهش علائم بیماری خود استفاده میکنند که به آن محلول پانسمان اسید استیک نیز میگویند.
اگر مشکوک هستید که اگزمای دست دارید و درمانهای خانگی برای شما مفید نیستند، به متخصص پوست مراجعه کنید.