با وجود گذشت ده روز از مهلت قانونی مجلس به وزارت جهاد کشاورزی برای اعلام الگوی کشت محصولات کشاورزی در کشور، امروز نشست هم اندیشی الگوی کشت در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد.
وی افزود: طرح الگوی کشت در صورت تامین الزامات لازم در مورد ۲۶ محصول زراعی انجام میشود که از جمله شامل محصولات گندم، جو، ذرت دانهای و علوفهای، برنج، چغندر قند و حبوبات است.
مهاجر با بیان این که اجرای الگوی کشت تنها در اختیار وزارت جهاد کشاورزی نیست، اظهار داشت: کشاورزان صاحب زمین هستند و ما باید شرایطی را برای آنان فراهم کنیم تا بتوانند به سمت الگوی کشت هدایت شوند.
وی تامین نهادههایی مانند کود یارانهدار، بذر مناسب و تسهیلات یارانهای و هماهنگی و پشتیبانی سایر ارگانها را از الزامات اجرای الگوی کشت محصولات کشاورزی برشمرد.
معاون امورر زراعت وزارت جهاد کشاورزی تصریح کرد: در صورتی در اجرای طرح الگوی کشت موفق میشویم که وزارتخانههای صمت، نیرو و اقتصاد، بانک مرکزی، سازمان مدیریت و برنامهریزی و سایر نهادهای ذیربط در کنار وزارت جهاد کشاورزی باشند.
وی در مورد تاثیر تغییرات اقلیمی در اجرای طرح الگوی کشت گفت: ما در ارتباط با تغییرات اقلیمی و خشکسالی سه رویکرد اصلی شامل استفاده از ارقام کمآببر و مقاوم به خشکی با دوره آبیاری کوتاهتر، بکارگیری آبیاری نوین و انتقال کشت ارقام آببر از کشت تابستانه به کشت پاییزه برای استفاده از آب باران داریم.
محمد قربانی، معاون برنامه ریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی در این نشست در جمع مدیران ستادی و استانی وزارت جهاد کشاورزی با بیان این که بعد از هدفمندسازی یارانهها، الگوی کشت دومین برنامه مهم از سوی وزارت جهاد کشاورزی در کشور است، گفت: الگوی کشت سند وفاق ملی برای تامین پایدار امنیت غذایی کشور در شرایط بحران غذایی است که در همه کشورها وجود دارد و کشورها سیاستهایشان را برای رفع گرسنگی، ایجاد امنیت غذایی و رسیدن به اقتدار غذایی تبیین و تغییر میدهند.
به گفته وی، همه کشورها الگوی کشت دارند، در کشور ما نیز طراحی و اصلاح با تاکید بر محصولات راهبردی از سیاستهای کلی کشور است که بر اجرای الگوی کشت در ۱۵ محصول که ۸۹ درصد محصولات کشاورزی را دربر میگیرد، تاکید دارد.
این مقام مسوول ادامه داد: همچنین ارتقای بهرهوری در الگوی کشت با افزایش عملکرد و ارتقای بهرهوری آب، تامین منابع و تخصیص ردیف ویژه تحت عنوان الگوی کشت براساس بند قانونی و الزامات مورد نیاز برای اجرای خوب این طرح مورد تاکید است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد: مجلس ردیف اعتباری برای اجرای الگوی کشت گذاشته، منابع را تامین کرده، حال وزارت جهاد کشاورزی مکلف به اجرای الگوی کشت با اعمال حمایتها و مشوقهای مناسب است.
به گفته وی، در این راستا، یارانه نهادهها، کمکهای فنی و اعتباری و هرچه در قالب بودجه به وزارت جهاد کشاورزی برای تامین امنیت غذایی داریم، باید به سمت الگوی کشت جهت داده شود.
قربانی گفت: برآورد ما این است که الگوی کشت سند وفاق ملی است که همه وزارتخانهها از وزارت بهداشت تا آموزش و پرورش درگیر آن هستند و اعتقاد داریم الگوی کشت چندوجهی است و باید هماهنگسازی بودجهای و مدیریتی برای آن انجام شود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری که "کشاورزان اولویت درجه یک ما در حوزه اقتصاد هستند"، گفت: باید به خاطر چندوجهی بودن، بودجه به سمت اجرایی شدن الگوی کشت برود و برآورد اولیه نشان میدهد برای اجرای درست الگوی کشت در پیوست اقتصادی شامل مشوقها، پیوست اجتماعی – فرهنگی و پیوست فنی که در حوزه معاونت زراعت است، حدود ۴۰ همت نیاز است.
قربانی با اشاره به تاکید وزیر جهاد کشاورزی در این خصوص گفت: انتظار داریم ردیف ویژه الگوی کشت براساس نص صریح قانون در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ لحاظ شود تا از این ظرفیت در حوزه الگوی کشت و تولید استفاده کنیم و سبدگردانی را در بخش کشاورزی داشته باشیم، تا به اقتدار غذایی برسیم.
معاون وزیر تصریح کرد: هر روزی که برای خدمت به مردم، غذای مردم و تولید امنیت غذایی باشد و این که مردم و جامعه کشاورزی، امنیت معیشتی و فعالان بخش کشاورزی امنیت پایدار داشته باشند، روز بزرگی است و امروز با آغاز اجرای الگوی کشت یکی از آن روزهاست.
وی با اشاره به شعار "وزارت جهاد کشاورزی تنها نیست"، گفت: همه مردم ایران خانواده بزرگ وزارت جهاد کشاورزی هستند و امیدواریم مجلس و سایر دستگاهها کمک کنند تا الگوی کشت عملیاتی و اجرایی شود.
مجلس به دنبال خروجی اجرای الگوی کشت
رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس در حاشیه این نشست گفت: به دلیل اهمیت الگوی کشت، مجلس آماده به روز کردن قوانین در این راستا است.
محمدجواد عسکری، امنیت غذایی را موضوعی جدی و اولویتدار برای کشور خواند و اظهار داشت: اگر ما در زمینه نظامی کار را با جدیت دنبال و از طریق دسترسی به بسیاری از تکنولوژی ها، دنیا را حیرت زده کرده ایم، در زمینه تولید و تامین غذا و سفره مردم نیز به طور قطع می توانیم این کار را تکرار کنیم.
وی تصریح کرد: برای اجرای الگوی کشت محصولات کشاورزی هماهنگی های بین دستگاهی باید افزایش یابد و اگر قانونی دارای کاستی و کمبودی باشد مجلس باید آن را اصلاح و یا به روز کند.
عسکری ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی باید به کمیسیون کشاورزی مجلس اعلام کند که برای اجرای طرح الگوی کشت محصولات چه مشکلاتی دارد تا ما قانون را اصلاح و مساله را حل کنیم.
وی با اشاره به جنگ روسیه و اوکراین گفت: این جنگ نشان داد امنیت غذایی بسیار مهم است و چالش های غذایی که بوجود میآورد بر امنیت ملی تاثیر می گذارد.
رییس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس با تاکید برای اجرای الگوی کشت در گندم در سال زراعی جاری، ابراز امیدواری کرد که این طرح در یک فضای مشخص و برنامه زمانبندی شده، دنبال شود.
وی در مورد تاثیرات تغییرات اقلیمی بر مصمم شدن دولت در اجرای الگوی کشت محصولات کشاورزی نیز اذعان داشت: دنیا و ایران از ناحیه تغییرات اقلیمی به لحاظ نوع بارش ها و کمبود آب آسیبپذیر شده است و با این شرایط الگوی کشت باید تغییر داده شود.
عسکری افزود: با اجرای الگوی کشت محصولات کشاورزی ما دنبال خروجی هستیم و خروجی این طرح برای مجلس مهم است.
وی با اشاره به نیاز ۱۲ تا ۱۳ میلیون تنی گندم در کشور گفت: برای تامین گندم مورد نیاز در قالب الگوی کشت باید عملکرد تولید در واحد سطح افزایش یابد.
عسکری در همین حال بر سیاست های تشویقی برای رعایت الگوی کشت تاکید و اظهار کرد: برای اجرایی شدن این طرح باید سیاست های تشویقی لحاظ شود و اگر اقدامات تشویقی لحاظ نشود، کشاورز این طرح را دنبال نخواهد کرد. وی به روز کردن قیمت گندم را یکی از سیاست های قیمتی برای ترغیب کشاورزان به کشت این محصول دانست.
حمیدرضا حاجیبابایی، رییس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس هم گفت: تلاش کردیم تا الگوی کشت را به عنوان یکی از مهمترین و کلیدیترین مولفههای برنامه توسعه ششم داشته باشیم.
وی افزود: الگوی کشت در برنامه ششم قلهای بوده تا با اجرایی شدن آن چاههای آب کشاورزی نیز ساماندهی شود.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تا به امروز سیاستهای کلی ابلاغ شده، که میتواند یک انقلاب را در حوزه کشاورزی ایجاد کند، همچنین حاکمیت بنا دارد تا آنچه را دارد در اختیار مردم قرار دهد.
وی گفت: شفافسازی یکی از موضوعات مورد تاکید مقام معظم رهبری بوده که از سال ۹۵ کلید آن زده شد و شفاف کردن نفت در دستور کار قرار گرفته است که سبب ایجاد تبصره ۱۴ در قانون بودجه سال ۹۵ شد.
وی با اشاره به صرفهجویی چند میلیارد دلاری با اجرای الگوی کشت، یادآور شد: باید درآمد حاصل از این رونق را به کشاورزان بدهیم.
حاجی بابایی تصریح کرد: امسال اولین سالی است که سقف بودجه در ۴۲ سال گذشته تغییری نکرده تا تورم نداشته باشیم.
وی گفت: من به مدیران جهاد کشاورزی اعتقاد دارم و آنان میتوانند تحول ایجاد کنند و مجلس شورای اسلامی نیز به این مهم کمک خواهد کرد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه با بیان این که کشاورزی امروز در دنیا یک مسئله امنیتی و اقتصادی به شمار میرود، یادآور شد: همچنین عزتمندی ملت و سلامت مردم نیز در گرو کشاورزی است و ما میتوانیم در کشاورزی دنیا نقش مهمی داشته باشیم.
حاجیبابایی با اشاره به این که کشاورزی میتواند محیط زیست، اشتغال و وابستگی در واردات را نیز سامان دهد، یادآور شد: رئیس جمهور نیز به بخش کشاورزی اعتقاد دارد زیرا اجرای الگوی کشت یکی از قلههای عملیاتی در آینده است. وی در پایان گفت: بخش کشاورزی باید برنامه برای بودجه سال آینده و برنامه توسعه هفتم را ارائه دهد.