برای حمایت از خودکفایی در محصولات اساسی باید تولید محصولات جالیزی محدود شود و عوارض صادرات این محصولات پرآببر، افزایش یابد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، وزیر جهادکشاورزی با اعلامِ اینکه الگویِ کشت، طبقِ قانون بودجه، تا انتهایِ شهریور اعلام میشود گفت: با اجرایِ این قانون، تعرفه صادراتِ محصولاتِ آب بَر، افزایش یافته و از تولیدِ کالاهایِ اساسی، به خصوص نهاده هایِ دامی حمایت میشود.
با وجود خشکسالی و کمبود آب، اندک منابع آبی که راهی مزارع میشود خرج تولید محصولات جالیزی مانند هنداونه میشود. بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی برای تولید هر کیلو هندوانه حدود ۳۰۰ لیتر آب، تقريبا هزار بطری آب آشامیدنی مصرف میشود در حالي كه این محصول و سایر محصولات جالیزی که یا با قیمت اندک به کشورهای همسایه صادر میشود و یا روی دست کشاورز میماند.
به گفته کارشناسان با اینکه ایران ظرفیت خوبی در حوزه کشاورزی و تولید نهادههای دامی دارد، اما همچنان وارد کننده آن است که با اجرای الگویِ کشت میتوان کشور را از واردات نهادهها بی نیاز کرد.
بر اساس آمار ۸/۵ میلیون تنی صادرات محصولات جالیزی ونسبت آب مصرف شده در تولید این محصولات میتوان با جایگزین کردند کشت جو به خود كفايي رسيد.