دستورالعمل ضوابط برگزاری مراسم عزاداری ایام محرم ۱۴۰۱ با هدف تعادل بخشی میان حفظ سلامت شهروندان و برگزاری ایام سوگواری ابلاغ شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، کارگروه مراسم عزاداری با توجه به نکات ذیل نسبت به مدیریت و برنامهریزی برگزاری مراسم عزاداری حسینیهها، تکایا، مساجد و هیئتهای مذهبی در کشور اقدام مینماید:
برنامهریزی برگزاری مراسم دارای مجوز کارگروه بند پنج دستورالعمل صرفاً بر اساس طرح جامع مدیریت هوشمند در اماکن و فضاهای باز و تکایا و حسینیهها و مساجد و هیئتها با رعایت فاصله گذاری و تجمعات حداقلی به شرح ذیل:
برگزاری مراسم عزاداری فارغ از وضیعتهای چهارگانه تعیین شده (قرمز، نارنجی، زرد و آبی) در کلیه شهرها و استانها در فضای باز با ۲/۱ ظرفیت و در فضای بسته ۴/۱ ظرفیت مکان برگزار گردد.
رعایت کاهش ساعات برگزاری مراسم (حداکثر دو ساعت).
دسته روی به صورت محلی انجام و جابجائی شهر به شهر، استان به استان و ... ممنوع میباشد.
استفاده از طبل، سنج و وسایل مشابه در برگزاری مراسم با اولویت شخصی بودن در غیر این صورت با انجام گند زدایی قبل از استفاده شخص بعدی منعی ندارد. بدیهی است مراسم سینه زنی و زنجیر زنی با رعایت فاصله ایمن و استفاده از ماسک در تجمعات مجاز میباشد.
ضرورت رعایت فاصله گذاری اجتماعی در مراسم عزاداری.
استفاده از ماسک به صورت مستمر.
پیش بینی استفاده از راهکارهای جایگزین در مناطق و شهرهایی که امکان برگزاری حضوری مراسم وجود ندارد (با هماهنگی کارگروه استانی).
اجرای دقیق پروتکلهای بهداشتی مرتبط با مراسم و نذورات.
تشدید نظارت بر اجرای پروتکلهای بهداشتی مرتبط با عزاداری در شهرهای دارای وضعیت حاد بیماری توسط کمیتههای نظارت استانی و شهرستانی.
تبصره ۱: مراسمهای خاص در برخی استانها (نظیر یومالعباس در زنجان، نخلگردانی در یزد، تشتگذاری اردبیل، شیرخوارگان، قالیشوران اصفهان و...) به دلیل تجمع، تراکم و جابجائی و همچنین ضرورت پیشگیری از شیوع و سرایت بیماری، ممنوع میباشد.
تبصره ۲: حضور هیاتها در صحنهای بسته اماکن مقدس حرم رضوی، حرم حضرت معصومه سلام علیها، حرم عبدالعظیم حسنی، شاهچراغ، امامزاده صالح و... جهت برگزاری مراسم ممنوع میباشد. مدیریت تولیتها نسبت به برگزاری مراسم در اماکن و فضای باز با رعایت فاصله گذاری اجتماعی، اجرای پروتکلهای بهداشتی در چارچوب ضوابط کلی فوق الذکر اقدام مینمایند.
تبصره ۳: برگزاری نماز کما فی السابق در مساجد بر اساس طرح جامع مدیریت هوشمند بلامانع میباشد:
بخش چهارم- نذورات:
با عنایت به مخاطرات جدی نسبت به توزیع نذورات به شکل¬ سنوات گذشته لازم است ذیل اقدام و نظارت لازم معمول گردد:
۱- توصیه میگردد پذیرایی در محل انجام نشود. در صورت پذیرایی در محل برگزاری مراسم اولویت در فضای باز و فضاهای بسته دارای تهویه مناسب و استفاده از ظروف یکبار مصرف دارای مجوز قانونی (ترجیحا" ظروف یکبار مصرف بر پایه گیاهی) در اولویت میباشد.
۲- نذورات برابر نکات مندرج در دستورالعمل بهداشتی مرتبط با اواویت مواد غذایی خشک و یا خام توزیع گردد.
۳- در صورت برپایی هر نوع ایستگاههای صلواتی توزیع نذورات و چای (موکب ها، خیمه ها، چادر و...) در تمامی استانها و شهرستانها مدیریت تجمع به نحوی باشد که رعایت فاصله توسط موکب داران و خادمین ایستگاهها کنترل شود.
تبصره ۱: سازمان تبلیغات اسلامی و ستادهای استانی دست اندرکاران امر را نسبت به این موضوع توجیه نموده و اطلاع رسانی لازم معمول دارد.
تبصره ۲: نذورات خاصی که امکان تغییر نذر به دلیل مسائل شرعی وجود ندارد، با نظارت کارشناسان بهداشتی طبخ و بسته بندی میشود. توزیع این نذورات میبایست در سایر اماکن انجام تا از تشکیل تجمع، صف و تراکم جمعیت خودداری گردد.
۴- توصیه میگردد که از ایستگاههای صلواتی، بعنوان موکبهای سلامت استفاده شود.
بخش پنجم- رعایت بهداشت محیط:
۱- با عنایت به اهمیت حفظ بهداشت محیط در محلهای برگزاری مراسم سوگواری، لازم است نسبت به توجیه هیات امنا و متولیان امر و مداحان مبنی بر رعایت دستورالعملهای ضمیمه و فراهم نمودن اقلام بهداشتی، مواد ضدعفونی، نصب پلاکاردهای آموزشی، توجیه عدم حضور افراد مسن و دارای بیماری زمینه¬ای، رعایت فاصله اجتماعی، استفاده از ماسک، مدیریت ساعت و زمان برگزاری و سایر موارد، اقدام لازم قبل از فرا رسیدن ماه محرم و همچنین در حین ایام سوگواری، صورت پذیرد.
۲- مسئول برگزاری مراسم نسبت به رعایت کامل ضوابط بهداشتی، زمان برگزاری و رعایت نکات مرتبط با پذیرائی متعهد بوده و لازم است به شیوه مناسب اطلاع رسانی و توجیه صورت پذیرد.
۳- مراسم صرفا در اماکن و فضاهایی دارای مجوز از سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شود.