مدیرکل مراتع سازمان منابع طبیعی کشور با اشاره به ۱۶۰ هزار خانوار بهرهبردار از مراتع گفت: اکنون هفت برابر مازاد بر ظرفیت از مراتع کشور بهرهبرداری میشود.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، ترحم بهزاد مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری، در حاشیه جلسه مدیریت چرای دام و بهرهبرداری از مراتع شمال کشور که در نوشهر برگزار شد، اعلام کرد: براساس مطالعات دانشگاه تهران برای یک خانوار پنج نفره ۵۶۰ هکتار مرتع با۲۳۰ واحد دامی در نظر گرفته شده و باید ۱۶۰ هزارخانوار بهره بردار در مراتع وجود داشته باشد و این درحالی است که اکنون هفت برابر این جمعیت معادل یک میلیون و ۱۵۰ هزار خانوار حضور دارند که باید ساماندهی شود.
این مقام مسئول با اشاره به وضعیت نامناسب مراتع کشور تصریح کرد: در حال حاضر از ۸۴.۸ میلیون هکتار مراتع کشور، تنها ۷.۲ میلیون هکتار دارای پوشش بیش از ۵۰ درصد هستند، ۲۱.۴ میلیون هکتار پوششی بین ۲۵ تا ۵۰ درصد (مراتع نیمه مترکم) و ۵۶.۲ میلیون هکتار پوششی کمتر از ۵۰ درصد (مراتع فقیر) هستند.
بهزاد، تعداد دام موجود در مراتع کشور را بیش از ۸۰ میلیون راس برشمرد و افزود: این در حالی است که شرایط نرمال بارندگی ۲۴۰ میلی متر باید ۳۸ میلیون واحد دامی در مراتع کشور در طول هفت ماه چرای دام کنند.
وی با اشاره به کاهش ۳۰ درصدی بارندگیها در دراز مدت در کشور تاکید کرد: خشکسالیهای اخیر موجب کاهش ۳.۱ میلیون تنی تولید علوفه در مراتع شد و تولید علوفه از ۱۰.۷ میلیون تن در شرایط نرمال به ۷.۶ میلیون تن علوفه در سال کاهش یافت.
مدیرکل مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور یادآوری کرد: ارزش تولید سالانه علوفه در کشور در شرایط نرمال بارندگی بیش از ۸۴ هزار میلیارد تومان است که با کاهش یا افزایش هرمیلیمتر بارندگی شاهد کاهش و یا افزایش هشت دهم کیلوگرم علوفه در هکتار در مراتع کشور خواهیم بود.
این مقام مسئول با تاکید بر ضرورت بهبود و ارتقای معیشت اقتصادی بهرهبرداران تصریح کرد: در این راستا علاوه بر ارائه طرح تبدیل دیم زارهای کم بازده گندم و جو به کشت تولید علوفه، به مواردی اعم بوم گردی، گردشگری، زنبورداری، آبزی پروری، پرواربندی، زراعت گیاهان دارویی، کشت علوفه کاری و گونههای چند منظوره توجه ویژه شده است.
مدیرکل مراتع سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور با تایید اعتبار ۱۱ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان در سال گذشته، گفت: متاسفانه این مقدار جوابگوی حفاظت و صیانت از گونههای گیاهی و اجرای طرح مرتعداری در کشور به عنوان بخشی از تامین امنیت غذایی مردم نیست.
وی ادامه داد: این در حالی است که در سالهای ۹۷ تا ۹۹ از محل صندوق توسعه ملی بیش از ۲۳۷ میلیارد تومان اعتبار تامین شد و در این راستا نیز با احداث سدهای سرشاخه گیر، گابونی و ملاتی علاوه بر کاهش چشمگیر خسارت سیلها در حفظ و احیای پوشش گیاهی مراتع و جلوگیری از فرسایش خاک اقدامات خوبی انجام شد که امروز شاهد تبعات مثبت آن در کشور هستیم.
بهزاد خواستار توجه ویژه مسئولان به مراتع کشور با تامین تجهیزات، نیرو و اعتبارات لازم شد و افزود: برای سال جاری ۳۵ میلیارد تومان برای این حوزه پیش بینی شده است و این در حالی است که تنها هزینه سوخت خودروهای این اداره برای سرکشی روزانه به مراتع واقع در ۴۵۰ شهرستان کشور سالانه بیش از ۱۷ میلیارد تومان است.
گفتنی است، به طور کلی از ۱۶۵ میلیون هکتار وسعت کشور ۱۳۴.۴ میلیون هکتار وسعت منابع طبیعی است که شامل ۸۴.۸ میلیون هکتار وسعت مراتع، ۱۷ میلیون هکتار بیشه زار و جنگل و ۳۲.۶ میلیون هکتار وسعت بیابانی است.