استفاده روسیه از حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل، مانع از تصویب قطعنامه تمدید یک ساله سازوکار ارسال کمک به سوریه بدون هماهنگی با دولت این کشور شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، روسیه پیش نویس قطعنامهای در شورای امنیت سازمان ملل متحد را برای تداوم یک ساله کمکهای سازمان ملل به سوریه از خاک ترکیه وتو کرد؛ و با این اقدام، مانع از تصویب قطعنامه تمدید یک ساله سازوکار ارسال کمک به سوریه بدون هماهنگی با دولت مرکزی این کشور شد.
شبکه تلویزیونی المیادین نیز گزارش داد: پیش نویس قطعنامهای برای تمدید یک ساله سازوکار ارسال کمکهای بشردوستانه از طریق ترکیه به سوریه و بدون موافقت نظام سیاسی دمشق، با وتوی روسیه در شورای امنیت سازمان ملل متحد به نتیجه نرسید. مسکو خواستار تمدید این سازوکار برای شش ماه بوده است.
در این پیش نویس که از سوی نروژ و ایرلند ارائه شد، آمده بود استفاده از گذرگاه باب الهوی در مرز مشترک سوریه و ترکیه، که ماهانه صدها کامیون حامل کمک از آن عبور میکنند تا دهم ژوئیه سال ۲۰۲۳ تمدید شود. این خواسته با موافقت ۱۳ عضو شورای امنیت مواجه شد، اما چین به آن رای نداد و روسیه با آن مخالفت کرد.
در مقابل پیش نویس پیشنهادی روسیه که در آن خواسته شده بود تا فعالیت مرکز ایست و بازرسی در مرزهای میان سوریه و ترکیه تمدید شود با وتوی مشترک آمریکا و انگلیس رد شد، اما خبرگزاری اسپوتنیک روسیه گزارش داد، پیش نویس پیشنهادی مسکو نتوانست نه رای اعضای شورای امنیت را به دست آورد تا به تصویب برسد، چون دو کشور از جمله روسیه به آن رای مثبت دادند، سه کشور به آن رای مخالف دادند و ده کشور هم اصلا رای ندادند.
بسام صباغ، نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد پیش نویس روسیه برای ارسال کمک به سوریه را متوازن خواند و از اینکه این پیش نویس رای کافی نیاورد، ابراز تاسف کرد.
نماینده دائم سوریه گفت، سوریه اصرار سه کشور غربی یعنی آمریکا، انگلیس و فرانسه در وارونه جلوه دادن حقایق، سیاسی سازی ارسال کمکهای بشردوستانه و مانع تراشی در برابر هر نوع تلاش صادقانه جهت کاهش مشکلات مردم سوریه را تقبیح میکند.
گذرگاه باب الهوی تنها گذرگاهی است که استفاده از آن موجب میشود تا کاروان کمکها بدون عبور از مناطق تحت تسلط نظام سیاسی دمشق، خود را به مناطق خارج از تسلط نظام سیاسی، یعنی ادلب و اطراف آن، برسانند. این گذرگاه از سال ۲۰۱۴ تا به امروز مورد استفاده سازمان ملل متحد است.
ماه مه گذشته، دیمتری پولیانسکی جانشین نماینده دائم روسیه در ساز مان ملل متحد گفته بود، دیگر دلیلی وجود ندارد تا کمکهای بشردوستانه، از ترکیه به شمال غرب سوریه وارد شود.
وی، غرب و سازمان ملل متحد را متهم کرده بود برای ارسال کمکها به سوریه با هماهنگی دمشق، تلاش نمیکنند و در تامین هزینه برای بازسازی زودهنگام سوریه، جهت فراهم آمدن شرایط بهتر برای میلیونها سوری، هم ناکام بوده اند.
مدت زمان قانونی ارسال کمکها به سوریه روز یکشنبه به پایان میرسد.