پخش زنده
امروز: -
باوجود مخالفتهای دمشق، مسکو و پکن با مأموریت مرزی بینالمللی در مرز سوریه به بهانه کمکرسانی به مردم این کشور، دبیرکل سازمان ملل خواستار تمدید قطعنامه ناقض حاکمیت سوریه شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری «رویترز»؛ «آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد بامداد سهشنبه در نامهای به شورای امنیت این سازمان به بهانه اینکه چند میلیون سوری نیازمند کمکهای بینالمللی هستند، از شورای امنیت خواست قطعنامه ناقض حاکمیت سوریه را تمدید کند.
گوترش درخواست کرد تا با تمدید ارسال کمک از خاک ترکیه به ساکنان شمال غرب سوریه موافقت شود.
وی با بیان اینکه پارسال سازمان ملل پنج محموله کمک را به از طریق مأموریت مرزی به شورشیان در شمال غرب سوریه تحویل داده، گفت: «اما در مقیاسی که برای جایگزینی واکنش عظیم فرامرزی لازم است، نبود».
دبیرکل سازمان ملل با گرفتن ژست حمایت از مردم سوریه، اظهار داشت: «من قویاً از اعضای شورا میخواهم که اجماع خود را در مورد اجازه عملیات برون مرزی حفظ کنند. پرداختن به رنج و آسیب پذیری ۴.۱ میلیون سوری در این منطقه که نیاز به کمک و حفاظت دارند، یک ضرورت اخلاقی است».
گوترش مدعی شد که ۸۰ درصد از نیازمندان در شمال غرب سوریه را زنان و کودکان تشکیل میدهند و حدود ۸۰۰ کامیون در ماه از ترکیه در چارچوب عملیات سازمان ملل به آنها کمک میرسانند.
قطعنامه شورای امنیت موسوم به ارسال کمک از طریق گذرگاه مرزی ترکیه به مناطق تحت کنترل معارضان و تروریستها در شمال سوریه، در تاریخ ۱۹ تیر (دهم جولای) منقضی میشود و برای تمدید آن به ۹ رأی موافق بدون وتو نیاز است.
روسیه معتقد است که این عملیات طولانی مدت، حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را نقض میکند. مسکو تاکید دارد که کمکهای بیشتری باید از داخل سوریه و تحت نظر دولت مرکزی این کشور ارسال شود.
«دیمیتری پولیانسکی» معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل، نقض حاکمیت سوریه به بهانه کمکرسانی به مردم را «تاسف بار» توصیف کرد. «ژانگ جون» سفیر چین در سازمان ملل نیز گفت که عملیات کمکهای فرامرزی یک «تمهیدی فوقالعاده» است و برای پایان دادن به آن و انتقال به تحویل از داخل کشور باید یک جدول زمانی توافق شود.
روسیه پارسال درباره این قطعنامه، که بدون هماهنگی و موافقت دولت مرکزی دمشق است، معتقد بود که وضعیت در سوریه در سالهای گذشته تغییر زیادی کرده و بخش زیادی از خاک این کشور اکنون تحت کنترل دولت است.
با توجه به آنکه کمکرسانی به بسیاری از مناطق نیازمند کمکهای انسانی از داخل سوریه امکانپذیر است پیشنهاد مسکو این است که باز بودن تنها یکی از گذرگاههای مرزی در مناطق تحت کنترل شبهنظامیان درطی ۱۲ ماه آینده کافی است.
شورای امنیت سال ۲۰۱۴، زمانی که جنگ سوریه در اوج قرار داشت، با تصویب قطعنامهای کمکرسانیهای انسانی به مناطق تحت کنترل گروههای مسلح مختلف را مجاز کرده بود. علاوه بر گذرگاههای ترکیه، گذرگاههای اردن و عراق هم جزو این سازوکار کمکرسانی بودند، اما ژانویه سال ۲۰۲۰ بسته شدند.