وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: رشتههای مختلف علمی را نباید جدا از هم ببینیم، وحدت در عین کثرت اساس کار است و باید به همه رشتههای علمی در کنار هم توجه کنیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، محمدعلی زلفی گل در آیین اختتامیه سیزدهمین جشنواره بین المللی فارابی که با حضور آیت الله سید ابراهیم رئیسی رییس جمهور برگزار شد، افزود: تولید علم، مرجعیت، نوآوری و نوآفرینی را در پی دارد. ترویج علم فرهنگ سالم و دانایی را برای جامعه به ارمغان میآورد و جامعه دانا، دانش پذیر است.
وی افزود: مصرف علم منجر به تولید فناوری و فناوری موجب ثروت، امنیت، قدرت، آرامش و آسایش میشود.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به تفاوت علم و فناوری اشاره کرد و ادامه داد: در علم مالکیت مطرح نیست، هر چه دایره انتشار آن گستردهتر باشد، ارزش بیشتری دارد، ولی در فناوری مالکیت مهم است، زیرا از طریق آن قدرت و ثروت تولید میشود و مالک فناوری آن را راحت در اختیار دیگران قرار نمیدهد.
زلفی گل تصریح کرد: کشوری که مصرف علم را جدی بگیرد همیشه دست برتر را دارد. علم و فناوری لازم و ملزوم هم و دوگانهای قابل جمع هستند.
پنج اولویت وزارت علوم در دوره جدید
وی به تاکیدات رهبر معظم انقلاب درخصوص اهمیت علم و فناوری و سخنان روز گذشته رییس جمهور در مراسم آیین تجلیل از استادان و دانشجویان نمونه کشوری در پاسداشت نخبگان علمی در حوزههای مختلف اشاره و خاطرنشان کرد: وزارت علوم در این دوره ۵ اولویت مرجعیت و دیپلماسی علم، فناوری و نوآوری، آموزش، پژوهش و برون داد هدفمند، نوآوری فرهنگ و فرهنگ نوآوری، شاگرد، فناور و نوآورپروری، تولید خدمت، ثروت و سرمایه دانش را اولویت کار خود قرار داده است و با توجه به محدودیت زمان و امکانات تلاش میکنیم این اولویتها محقق شود.
وزیر علوم ادامه داد: علم یکپارچه میتواند موثرتر باشد و رشتههای علمی را نمیتوان جدا از هم دید، وحدت در عین کثرت اساس است باید به همه رشتهها ودر کنار هم توجه کنیم.
زلفی گل تاکید کرد: هر کدام از رشتههای علمی دستاوردی دارند، آرامش از علوم انسانی، آسایش از فناوری، سلامت بدن از پزشکی وسلامت تغذیه از کشاورزی ناشی میشود؛ بنابراین در این برهه زمانی نیاز به تحقیقات بین رشتهای بیشتر است و باید به آن توجه کرد.
وی همچنین تشکیل ۱۶ اتاق فکر در وزارت علوم را با شعار فکر از حکیمان، اجرا با مسوولان در همین راستا عنوان کرد.
آیین معرفی برگزیدگان سیزدهمین دوره جشنواره بین المللی فارابی امروز با حضور آیت الله سیدابراهیم رئیسی رییس جمهور و محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، غلامعلی حداد عادل رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، شماری از نخبگان، استادان دانشگاه و پژوهشگران حوزه مطالعات علوم انسانی در سالن اجلاس سران برگزار شد.
جشنواره بین المللی فارابی با هدف شناسایی و معرفی استعدادهای برتر در حوزه علوم انسانی و اسلامی، معرفی و ارایه آثار و نظریههای برتر، روشها و طرحهای جدید در حوزه علوم انسانی و اسلامی در میان اندیشمندان ایرانی و غیر ایرانی برپا شده است. این جشنواره ویژه تحقیقات علوم انسانی و اسلامی است و توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، سالانه برگزار می شود.
جشنواره فارابی در ۱۵ گروه علمی شامل اخلاق، ادیان و عرفان، تاریخ، جغرافیا و باستانشناسی، حقوق، زبان، ادبیات و زبانشناسی، علوم اجتماعی و علوم ارتباطات، علوم اقتصادی، مدیــریت و علوم مالی، علوم تربیتی، روانشناسی و علوم ورزشی، علوم سیاسی، روابط بین الملل و مطالعات منطقه ای، علوم قرآنی، تفسیر و حدیث، فقــه و اصول، فلسفه، منطق و کــلام، فناوری اطلاعات، اطلاع رسانی و کتابداری، مطالعات انقلاب اسلامی و امام خمینی (ره)، مطالعات میان رشته ای و مطالعات هنر و زیبایی شناسی بهترین آثار را در چهار قالب کتاب پژوهشی، گزارش اختتامیافته پژوهش، رساله دکتری و پایان نامه کارشناسی ارشد شناسایی و معرفی می کند.
همچنین این جشنواره در بخش ویژه جایزه شخصیتهای پیشگام علوم انسانی و اسلامی، پیشکسوت علوم انسانی و اسلامی، مترجم برتر، انجمن علمی برتر، نشریه علمی برتر و نظریه پرداز برجسته را اعطا می کند. روند انتشار فراخوان سیزدهمین دوره جشنواره از شهریور گذشته آغاز و آثار رسیده به سیزدهمین دوره این جشنواره در دو سطح بزرگسال (بالای ۳۵ سال) و جوان (کمتر از ۳۵ سال) داوری شد. آثاری که از ابتدای سال ۱۳۹۷ تا پایان اسفند ۱۳۹۹ منتشر یا پایان یافته بودند، در این دوره از جشنواره می توانستند شرکت کنند.
در این دوره سه هزار و ۸۸ اثر به دبیرخانه رسید که بعد از پالایش اولیه ۲ هزار و ۶۶۹ اثر باقی ماند و در ۱۵ گروه علمی بر اساس حوزه اصلی علوم انسانی گروه بندی شد. افزون بر این، در دوره سیزدهم پنج شخصیت پیشگام و پنج شخصیت پیشتاز در رشتههای مختلف تعیین شدند.
همچنین ۸۴ اثر در بخش بینالملل به دبیرخانه رسید و در نهایت آثار ۶۵ محقق خارجی وارد رقابت در جشنواره شد و در پی بررسی شورای بخش بین الملل، ۱۰ محقق به عنوان محقق خارجی از جمله محققانی از بنگلادش، مالزی، ۲ نفر از لبنان، پورتوریکو، بوسنی، فیلیپین و ۲ نفر از مراکش برگزیده شدند.
تاکنون ۱۲ دوره از این جشنواره به ترتیب دوره اول بهمن ۱۳۸۶، دوره دوم دی ۱۳۸۷، دوره سوم آبان ۱۳۸۸، دوره چهارم آبان ۱۳۸۹، دوره پنجم آبان ۱۳۹۰، دوره ششم آبان ۱۳۹۱، دوره هفتم بهمن ۱۳۹۳، دوره هشتم بهمن ۱۳۹۵، دوره نهم دی ۱۳۹۶، دوره دهم بهمن ۱۳۹۷، دوره یازدهم مرداد ۱۳۹۹ و دوره دوازدهم تیر ۱۴۰۰ برگزار شده است.
حجت الاسلام والمسلمین رضا غلامی رییس دبیرخانه جشنواره بینالمللی فارابی و رئیس مؤسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مهدی عباس زاده دبیر شورای علمی این دوره از جشنواره فارابی هستند.