رئیس اداره بیماریهای منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت از پایش علایم بالینی وبا در مرزهای غربی و شرقی خبر داد.
وی افزود: گذشته از یک مورد تک گیر که در ابتدای سال و در استان بوشهر شناسایی شده بود و او هم سابقه سفر به کشور عراق را داشت، تا کنون مورد دیگری جز این ۲۳ مورد اخیر شناسایی نشده است.
رئیس اداره بیماریهای منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت گفت: در آزمایشگاه مرجع در تهران، دو کار روی نمونهها انجام میشود؛ اول تأیید تشخیص است و کار دوم که بسیار هم مهم است، بررسی آنتی بیوگرام برای این نمونههاست؛ یعنی حساسیت سویه ای از باکتری را که مولد بیماری بوده در مقابل آنتی بیوتیک ها بررسی کنیم.
مسعودیفر افزود: به همین علت همچنان نمونهها به آزمایشگاه مرجع ارسال خواهند شد تا این آنتی بیوگرام انجام شود و سویه بیماریزا از منظر مقاومت دارویی و حساسیت به دارو سنجیده شود.
وی گفت: گروههای متشکل از همکاران دانشگاه علوم پزشکی در استانهای کردستان و کرمانشاه در مرز حضور دارند و عبور و مرورهایی را که از مبادی مرزی انجام میشود از نظر علایم بالینی بیماری وبا رصد می کنند و حتی اگر افراد در ابتدای ورود علایم نداشته باشند، گروههای بهداشتی، مراقبتهای فعال خود را تا چند روز به شکل تلفنی انجام خواهند داد.
رئیس اداره بیماریهای منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت افزود: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی امسال همه گیری وبا را هم در کشورهای مرز شرقی و هم در کشورهای همسایه غربی داریم؛ هم در ایالتهای سند و پنجاب پاکستان موارد ابتلا تأیید شده است و هم در افغانستان شاهد افزایش موارد اسهال حاد آبکی بوده ایم. اخیرا هم افزایش موارد و طغیان در عراق اعلام شده است.
مسعودیفر ادامه داد: مراقبتها در مرزهای شرقی هم وجود دارد، هنوز موردی گزارش نشده است اما شواهد نشان میدهد باید نگران نواحی همجوار مرزهای شرقی باشیم.
وی گفت: راه اصلی ابتلا به وبا، مصرف میوه و سبزیجات و آب آشامیدنی آلوده و نوشیدنی ها و خوراکی هایی است که به روش بهداشتی تهیه نشده باشند.
رئیس اداره بیماریهای منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت در پاسخ به پرسشی در خصوص توصیه برای افرادی که قصد سفر به کشورهای همسایه را دارند، افزود: در رأس توصیههای بهداشتی، ضرورت رعایت بهداشت دست قرار دارد به این شکل که پیش از تهیه غذا، در حین مصرف غذا و پس از استفاده از سرویس بهداشتی، دستها را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب و صابون بشویند یا از محلول ضدعفونی دست استفاده کنند.
مسعودیفر ادامه داد: همچنین از غذاهای به طور کامل پخته شده و از مراکز مورد تأیید استفاده شود، از دستفروشان غذا تهیه نکنند و میوه و سبزی را به شکل اصولی ضد عفونی کنند.
وی گفت: در صورت ابتلا به اسهال حاد دو اقدام مهم باید انجام شود. نخست جبران آب و الکترولیتهای از دست رفته از طریق مصرف محلول ORS یا مایعاتی مانند دوغ و چای است و دوم مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی، در نخستین فرصت ممکن است.
رئیس اداره بیماریهای منتقله از آب و غذا وزارت بهداشت افزود: آزمایشهای افراد دارای علایم بالینی وبا رایگان انجام میشود.
وی با بیان اینکه سازمان بهداشت جهانی فقط در کشورهای دارای موارد ابتلای بالا به وبا، واکسیناسیون علیه بیماری را، آن هم برای کودکان توصیه می کند، گفت: به طور طبیعی در کشور ما نیازی به واکسیناسیون نیست.