مصرف نمک در نانوایی های یزد بیش از حد مجاز است و این موضوع زمینه ساز ابتلای افراد به فشارخون بالا شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمامرکز یزد ، رئیس گروه بهبود تغذیه مرکز بهداشت استان یزد گفت: سرانه استاندارد مصرف نان به طور متوسط روزانه ۳۰۰ گرم است که در استان یزد این عدد به بیش از ۴۰۰ گرم میرسد، حال با مصرف این مقدار نان قاعدتا اگر این نان پر نمک باشد ،مقدار زیادی نمک وارد بدنمان میشود.
دکتر نقیایی با اشاره به اینکه مصرف نمک در استان یزد یک و نیم برابر حد استاندارد است، افزود:استاندارد مصرف روزانه نمک ۵ تا ۷ گرم است، اما متاسفانه ما در استان یزد روزانه ۹ و ۷ دهم گرم نمک مصرف میکنیم و این یکی از عوامل مستعد پر فشاری خون در افراد است.
مسئول سازمانهای مردم نهاد و خیران سلامت دانشگاه علوم پزشکی از ابتلای بیش از ۳۹ درصد افراد بالای ۳۰ سال استان یزد به فشار خون بالا خبر داد و افزود: استان یزد با شیوع ۳۹ درصدی در زمینه فشار خون رتبه دوم درکشور را دارد.
دکتر لطفی ادامه داد: بیماری افزایش فشار خون که در بیشتر موارد علامت مشخصی ندارد و قاتل خاموش نامیده میشود، ارتباط مستقیمی با مصرف زیاد نمک دارد.
به گفته محققان، آنچه مسلم است، مصرف زیاد نمک با پرفشاری خون همراه میشود و فشار خون بالا، نارسایی کلیوی، سکته قلبی، سکته مغزی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و...، را بدنبال دارد.
رئیس گروه سلامت محیط معاونت امور بهداشتی استان یزد گفت: نان یکی از اصلیترین مواد غذایی برای تامین نمک بدن میباشد و نانهای شور خطری برای سلامت مردم یزد است.
سلمانی افزود: در حال حاضر در ۱۳۹۷ واحد نانوایی استان یزد انواع مختلفی از نان از جمله نان سنگک، نان بربری، نان لواش و تافتون و نانهای حجیم و نیمه حجیم تولید و به فروش میرسدو بر اساس بررسیها در موارد متعددی شوری یک ودو دهم درصد و حتی بالاتر مشاهده شده وشور کردن نان یکی از معضلات فعلی نانواییها است.
رئیس آزمایشگاه مواد غذایی معاونت غذا و دارو گفت: درشش ماهه دوم سال ۱۴۰۰ حدود ۲ هزارنمونه از نانواییها سطح شهر یزد نمونه برداری شده است که متاسفانه حدود ۴۰ درصداز نمونه های نان، نمک بیش از یک درصد داشته اند.
موسوی افزود: نان تافتون ۵۳ درصد، نان تافتون دستگاهی ۲۲ درصد، نان بربری ۲۰ درصد و نان لواش ۱۱ درصد به ترتیب نمک بیش از حد مجاز داشته اند.
نانوایان، دلیل شور بودن نانها را توزیع آردهای بی کیفیت میدانند و میگویند:برای عمل آوری و پخت نان از نمک زیاد و بیش از حد مجاز مجبورند استفاده کنند که این مسئله میتواند سلامتی افراد را به خطر بیاندازد.
رئیس اداره نظارت بر مواد غذایی معاونت غذا و دارو استان یزد با اشاره به اینکه کیفیت آردها خوب است، افزود:نداشتن پیمانههای استاندارد نمک درنانواییها، نداشتن آموزش برای پخت نان و استفاده از تکنولوژی نادرست پخت نان تنوری از دلایل شوری نان است.
مورکیان استفاده از تکنولوژی پخت غیر تنوری و حرارت غیر مستقیم، در اختیار قرار دادن پیمانههای استاندارد نمک به نانواییها، استفاده از نمک با پروانه ساخت وزارت بهداشت و نظارت و بازرسی مستمر از نانوایی هارا از راهکارهای تولید نان با مقدار نمک مجاز دانست.
بیماریهای غیرواگیر از جمله بیماری پرفشاری خون، قابل پیشگیری و مهمترین اقدام در این زمینه کاهش مصرف نمک است. نان غذایی است که دست کم سه مرتبه در روز بر سر سفره مردم قرار میگیرد، بنابراین کیفیت آن تأثیرگذاری مستقیمی بر روی سلامت شهروندان دارد به همین دلیل نهادهای نظارتی باید استانداردهای مشخصی را برای تهیه آن مشخص و نانوایان ملزم به رعایت آن باشند. با توجه بیشتر به امر آموزش نانوایان، رعایت بهداشت پخت و عرضه نان، افزایش کیفیت آرد تحویلی و افزایش نظارتها میتوان شاهد بهبود کیفیت نان و افزایش رضایتمندی مردم بود و بی شک تهیه، تولید وعرضه نان سالم و بهداشتی در حفظ سلامت جامعه موثر خواهد بود.