چهارمین جشنواره گلابگیری سنتی گل محمدی در خوی یکی از خاستگاههای مهم این طلای سرخ در کشورمان برگزار شد
در این جشنواره جمعی ازباغداران و تولیدکنندگان برتر و بانوان کارآفرین در تولید و فراوری سنتی گل محمدی در پارک بانوان خوی گردهم می آیند تا به شکرانه پایان برداشت این گل ملی و فرصت استفاده از عطر ناب گل محمدی جشن بگیرند
شهرداری خوی بنیانگذار این آئین سنتی است و توسعه صنعت گردشگری و معرفی ظرفیتهای تولید و فراوری گل محمدی را از مهمترین اهداف برگزاری این جشن 3 روزه میداند
گل به آب دادن ، تهیه گل قند و انواع مربا از گل محمدی توسط بانوان و مادران و گل گردانی از آئین های زیبایی است که مردم و گردشگران در کنار گلابگیری ستنتی شاهد اجرای آنها میشوند
هنرمندان رشته های مختلف هم در این جشنواره با موضوع گل محمدی هنرنمایی میکنند
در حاشیه این جشنواره هنرمندان رشته های مختلف هم با ایجاد 38 غرفه از هنرهای سنتی مختلف به معرفی آثار خود می پردازند
گل محمدی خوی؛ بی نظیر در ایران
خانم کشاورز از بانوان کار آفرین و موفق در عرصه فراوری گل محمدی این جشنواره را فرصتی برای تبادل تجربه بانوان خویی در شکل فراوری و تهیه انواع فراورده ها از گل محمدی میداند و میگوید : با نوان خویی از برک های تر گل محمدی بیش از 10 نوع مربا تهیه و به بازار عرضه میکنند
وی میگوید گل محمدی خوی را از نظر عطر و طعم بی نظیر ترین گل محمدی در ایران است چرا که با وجود قند طبیعی فراوان بهترین مربا و انواع فراورده از جمله گلاب ناب از آن بدست می اید
خانم اصغری کارآفرین و فعال در حوزه تولید داروهای گیاهی گل محمدی خوی را گیاه موثر در درمان بسیاری از بیماریها میداند و میگوید ، این گل و گلاب ان با ارزش غذایی فراوان در درمان زخم معده ، ضعف عمومی ، بیماریهای صفراوی ، اسهال و جلو گیری از صرع و تقویت قلب بسیار مفید است
برداشت 610تن گلبرگ از گلستانها
همه ساله ازاوایل خرداد ماه شهرستان خوی به گلستانی از گلهای محمدی تبدیل می شود و عطر خوش گل محمدی یا قیزیل کول مشام هر رهگذری را در کوچه باغهای این شهرستان می نوازد.
باغداران خوی سحر گاهان با خانواده اقدام به برداشت گل محمدی می کنند چرا که این گل آفتاب نزده و پژمرده نشده باید با طراوت و عطر کم نظیرش در بازار عرضه شود.
مهندس امینی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوی امسال از افزایش 20 درصدی سطح زیر گشت این محصول خبرداد و گفت ؛ براساس شناسنامه تهیه شده از گلستانهای این شهرستان در بیش از 170هکتار از باغات منطقه گل محمدی کشت شده است که پیش بینی می شود 610 تن محصول گلبرگ از گلستانهای این شهرستان برداشت شود .
وی علت افزایش سطح کشت گل محمدی را ایجاد باغات یکپارچه و جدید گل محمدی دانست و افزود: از سالیان دورگل محمدی در حاشیه باغات میوه کشت میشد اما در سالهای اخیر با اقبال بازار و رغبت باغداران مزارع و باغات یکپارچه گل محمدی در مقیاس بزرگتر در این شهرستان ایجاد شده است
گونه های گل محمدی کشت شده در خوی از نوع رقم های خاردار ریز کوتاه و بزرگ و توده های محلی است
از 80 در صد محصول گل محمدی خوی گلاب استحصال و بقیه در صنایع شیرینی سازی و تهیه مربا مصرف می شود،
به گفته کارشناسان امسال 1 میلیون 800 لیتر گلاب از گلستانهای گل محمدی استحصال میشودکه نسبت به سالهای گذشته 2 برابر شده است
توسعه کشت اصولی گل محمدی
مدیر جهاد کشاورزی خوی از توسعه کشت اصولی گل محمدی در خوی و دست یابی به ارقام پرمحصول با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی وبا همکاری پژوهشگران خبر داد و گفت : این دانشگاه با همکاری پژوهشگرجوان و دانش اموخته کشاورزی یک مرکز ترویجی وپژوهشی گل محمدی در 5هکتار ایجاد کرده که نتایج بسیار خوبی را در شناسایی ارقام پرمحصول و راههای توسعه کشت بدست آورده است
مهندس مردانی رئیس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خوی گل محمدی این شهرستان را از نظر عطر و طعم کم نظیر دانست و گفت : این محصول مشتریان فراوانی در استانهای همجوار و کشورهای همسایه دارد بطوریکه 70 درصد این محصول بصورت خشک یا تر به استانهای آذربایجان شرقی ، اردبیل و زنجان و از جمله شهر کاشان و کشورهای همسایه ازعراق ، جمهوری آذربایجان و ترکیه صادر می شود
وی مقاوم بودن و نیاز آبی کم این محصول را یکی از ویژگیهای بارز آن برای جایگزینی سایر محصولا ت کشاورزی آببردانست
پویامنش معان برنامه ریزی فرماندار شهرستان خوی هم از حمایت تسهیبیلاتی ازتولید کنندگان گل محمدی در خوی خبر داد و افزود : برای معرفی تولیدا بخش کشاورزی خوی امسال جشنواره برداشت البالو در فیرورق ، انگور در ایواوغلی و آفتابگردان در شهر خوی بصورت منطقه یا برگزار میشود
درصورت ایجاد صنایع تبدیلی ، تولید گل محمدی وارزش افزوده آن 3 برابر شده و بستر برای صادرات و ارز آوری از طریق این محصول فراهم و اشتغال در این بخش در شهرستان خوی به چند برابرافزایش می یابد
برداشت این محصول در شهرستان خوی از اوائل خرداد ماه شروع و تا اوائل تیر ادامه می یابد
گل محمدی در آذربایجان غربی به قیزیل کول مشهور است و در ادبیات و فرهنگ مردم جایگاه والایی دارد
شهرستان خوی یکی از خاستگاههای گل محمدی در کشورو قطب اول تولید این محصول در آذربایجان غربی است .