۳۵ درصد سرطانها با پیروی از یک روش تغذیه صحیح، نگهداری وزن در محدوده طبیعی و فعالیت بدنی مناسب قابل پیشگیری است.
خدام تصریح کرد: استعداد ژنتیکی، عوامل محیطی مثل سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار، آلودگی هوا، استفاده از آفت کشها و سمها، رژیم های غنی از چربی و گوشت قرمز و عدم استفاده کافی از میوه و سبزیجات میتواند باعث ایجاد سرطان شود.
او تأکید کرد: مطالعات متعددی در خصوص ارتباط چاقی و سرطان صورت گرفته و تمامی آنها حاکی از این امر است که حدود ۶ درصد از کلیه سرطان ناشی از اضافه وزن و چاقی است.
وی خاطرنشان کرد: چاقی و اضافه وزن در دوران نوجوانی احتمال سرطان کولون بزرگ را تا دو برابر در بزرگسالی افزایش میدهد.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت شهرستان اراک یادآور شد: رژیمهای غذایی که حاوی مقادیر بالای پروتئین هستند معمولاً حاوی مقادیر بالای گوشت و چربی نیز میباشند لذا دریافت پروتئین دو تا سه برابر بیشتر از مقدار مورد احتیاج با افزایش احتمال سرطان مرتبط خواهد بود.
خدام اضافه کرد: دریافت مقدار زیاد چربی باعث افزایش احتمال خطر سرطانهای روده، سینه و کلیه میشود لذا اغذیه پرچرب به خصوص با منشا حیوانی مثل گوشت قرمز، تخم مرغ، محصولات لبنی مقادیر بالای چربی و کلسترول خطر بروز انواع سرطان را افزایش میدهد از این رو مطالعات نشان داده که دریافت بالای چربی به خصوص در زنان یائسه احتمال بروز سرطان سینه را افزایش می دهد.
او افزود: کاهش مصرف اسید های چرب اشباع مثل انواع اغذیه حیوانی، کره، لبنیات پرچرب و گوشتهای قرمز و همچنین مصرف روغنهای با یک بند دوگانه مثل روغن زیتون خطر بروز سرطان را به خصوص سرطان سینه را کاهش میدهد.
وی ادامه داد: آنتیاکسیدانها که در منابع مختلف غذایی یافت میشوند که میتوانند در برابر سرطانها اثر محافظتی داشته باشد؛ آنتی اکسیدانها با کاهش رادیکالهای آزاد در بدن در پیشگیری از سرطان ها نقش دارند.
خدام در انتها اضافه کرد: رژیمهای غذایی غنی از فیبر نیز در کاهش خطر سرطان به خصوص خطر سرطان روده مؤثر است و رژیمهای گیاهی کم کالری پرفیبر و غنی از حبوبات و غلات کامل و سبزی و میوهها خطر بروز سرطان را کاهش میدهند.
گفتنی است که غذاهای دریایی به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا-۳، سلنیوم، روی و ویتامین E در پیشگیری از بسیاری از سرطان به خصوص سرطان سینه و روده نقش مؤثری دارند.