دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، بر ضرورت پی ریزی همکاریهای راهبردی تهران - مسکو برای مواجهه با سیاستهای یک جانبه گرایانهی آمریکا تاکید کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، از دوشنبه، دریابان علی شمخانی که برای شرکت در چهارمین گفتگوی امنیت منطقهای به تاجیکستان سفر کرده است با نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه دیدار و پیرامون مسائل دو جانبه، منطقهای و بین المللی گفتگو کرد.
در این دیدار دریابان شمخانی با ابراز رضایت از سطح عالی رایزنیهای دو کشور در سطوح مختلف بر ضرورت تقویت هر چه بیشتر همکاریهای ایران و روسیه با توجه به تحولات جدید در عرصه بین المللی تاکید کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با اشاره به اعمال تحریمهای گسترده غرب بر علیه روسیه خاطرنشان کرد: جمهوری اسلامی ایران ۴۳ سال است که در معرض تحریم قراردارد و به نماد بی اثر بودن تحریم برای تحمیل اراده سیاسی به کشورهای مستقل تبدیل شده است.
شمخانی، بر ضرورت پی ریزی همکاریهای راهبردی تهران - مسکو برای مواجهه با سیاستهای یک جانبه گرایانهی آمریکا تاکید کرد و افزود: به نظر میرسد، تحریمها بر علیه روسیه با پایان جنگ لغو نخواهد شد و از این رو باید برای تدوین نظام منسجم همکاری بین کشورهای تحریم شده در افق راهبردی و بلند مدت برنامه ریزی شود.
وی، ایجاد جهش اساسی در تعاملات و مناسبات اقتصادی دو طرف را از مهمترین ابعاد روابط و عامل تسریع در ارتقای ابعاد دیگر همکاریها دانست و گفت: بستر سازی برای زیست مشترک در شرایط تحریمی و تبدیل تحریمها به فرصتی برای تقویت اقتصاد مولد و درون زا ضروری است.
وی اضافه کرد: توسعه همکاری کشورهای عضو سازمان همکاریهای شانگهای و پیش بینی سازوکارهای مشترک مالی، بانکی و تعرفهای میان اعضاء این سازمان یکی از اقدامات مهمی است که میتواند از تاثیرگذاری ابزار غیر قانونی تحریم بر مناسبات اقتصادی و تجاری میان کشورها جلوگیری کند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با تبیین تلاش غرب برای سرگرم سازی روسیه در بحران اوکراین برای کاهش تمرکز این کشور در حوزههای دیگر بویژه آسیای مرکزی، قفقاز و سوریه اظهار داشت: برخی کشورها با سوء استفاده از بحران اوکراین به دنبال اجرای طرحهای توسعه طلبانه در منطقه و پیگیری اهداف بلند پروازانه خود هستند که باید با آن مقابله جدی شود.
شمخانی با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت افغانستان و ادامه حضور نا امن ساز گروههای مختلف تروریستی در این کشور تصریح کرد: فقدان شکل گیری دولت فراگیر در این کشور یکی از اصلیترین دلایل تداوم بی ثباتی و نا امنی و افزایش فشارهای اقتصادی و معیشتی به مردم است.
شمخانی در پایان، همکاری نزدیکتر و برنامه ریزی شده نهادهای امنیت ملی دو کشور برای فراهم کردن بسترهای لازم درحوزه مناسبات جدید اقتصادی، تجاری، مالی و امنیتی دوجانبه بویژه در شرایط تحریم را از الزامات شرایط موجود اعلام کرد و گفت: برای تحقق این مهم آماده تداوم نشستهای مقامات ذیربط دو کشور در تهران و مسکو هستیم.
شمخانی: برخی کشورهای منطقه و فرامنطقهای در حال انتقال تروریستهای تکفیری به افغانستان هستند
دریابان علی شمخانی نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران صبح امروز (جمعه) در چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقهای در دوشنبه سخنرانی کرد.
شمخانی در ابتدای این سخنرانی از رییس جمهور و همتای تاجیکستانی خود به خاطر برگزاری چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقهای تشکر و قدردانی کرد.
وی در ادامه با تبیین شرایط منطقه به ویژه تحولات افغانستان در بیست سال گذشته و با اشاره به شکست و فرار افتضاح آمیز امریکا از افغانستان تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران همواره خواهان برقراری امنیت و صلح و ثبات در افغانستان بوده و آن را بستر مورد نیاز برای توسعه و رفاه مردم این کشور و نیز مردم منطقه میداند.
وی با اشاره به اینکه ایران در طول سالهای متمادی میزبان نزدیک به پنج میلیون نفر از مردم شریف افغانستان بوده است؛ گفت: در غیاب کمکهای موثر بین المللی و در شرایط تحریمهای ظالمانه میزبانی از این تعداد مشکلات فراوانی را بر کشورما تحمیل کرده است.
شمخانی، خاطر نشان کرد: جمعیت اتباع افغانستان که به ایران آمده اند از جمعیت ۱۱۰ کشور در دنیا بیشتر است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان افزود: مقصر اصلی در وقوع دو فاجعه شامل بروز جنگ بیست ساله در افغانستان و جنگ اوکراین سیاستهای غلط و توسعه طلبانه امریکا است.
وی گفت: آمریکا نه تنها باید دارائیهای مردم افغانستان را آزاد کند، بلکه باید خسارتهای مادی که در افغانستان به بار آورده را جبران کند.
شمخانی در ادامه گفت: ایران، امنیت در منطقه را امری به هم پیوسته میداند و معتقد است، امنیت، صلح و ثبات در افغانستان برای همهی کشورهای منطقه ضروری و لازم است.
وی تصریح کرد؛ کشورهای منطقه باید با تمرکز بر عوامل امنیت آفرین، اقدامات بازدارنده مشترک برای جلوگیری ازشکل گیری هستههای ناامنی و بی ثباتی را در دستور کار قرار دهند.
شمخانی، تروریسم و افراطگرایی را از عوامل مهم ناامنی در افغانستان ذکر کرد و گفت: متاسفانه شواهد و قرائن نگران کنندهای از حضور و دخالت برخی کشورهای منطقه و فرامنطقهای در انتقال و هدایت تروریستها به افغانستان در دست داریم.
وی افزود، البته برای مقابله با این مشکل باید کشورها، به ویژه هیات حاکمهی افغانستان پاسخگوی مسئولیتهای خود باشند.
شمخانی گفت: احساس تبعیض و محرومیت از حقوق در ابعاد مختلف یکی از اصلیترین زمینههایی است که اجازه سوء استفاده را به گروههای تروریستی میدهد و بایستی بسترهای چنین بلایی را از بین برد.
دبیر شورای عالی امنیت کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه امنیت و ثبات در افغانستان رابطهی وثیقی با استقرار حاکمیت فراگیر دارد تصریح کرد؛ اگر اقوام و گروههای این کشور خود را شریکی موثر در حاکمیت و ادارهی آن بدانند، حداقل بخشی از مشکلات این کشور التیام مییابد.
شمخانی با اشاره به تداوم دخالتهای امریکا در افغانستان گفت: اگر بخواهیم زمینه دخالت آمریکا در افغانستان را محدود نماییم باید با همکاری یکدیگر برای حل مشکلات مردم این کشور به ویژه مشکلات اقتصادی راه حلهای مناسب را اتخاذ کنیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان، تلاش همگانی برای مقابله با تروریسم و کمک به ایجاد سازوکاری برای بازگشت مهاجران افغانستانی به کشورشان را از دیگر راههای کمک به ایجاد ثبات در این کشور ذکر کرد.
عملیات ویژه در اوکراین بهانهای برای اعمال تحریمهای گسترده علیه روسيه است
نیکلای پاتروشف دبیر شورای امنیت ملی فدراسیون روسیه نيز با تبیین جامع ریشههای شکل گیری بحران اوکراین و مداخله گسترده غرب برای تبدیل کردن این کشور به کانون نا امنی و بی ثباتی اظهار داشت: عملیات ویژه روسیه در اوکراین بهانهای برای اعمال تحریمهای گسترده علیه کشور ما است و، چون غرب عزم خود را برای ضربه زدن به روسیه جزم کرده است، حتی اگر بحران اوکراین هم شکل نمیگرفت این تحریمها اعمال میشد.
وی روشن شدن حقایق بسیار تلخ مربوط به ایجاد آزمایشگاههای شیمیایی و بیولوژیکی از سوی آمریکا در اوکراین را یکی از ثمرات عملیات ویژه روسیه در این کشور عنوان کرد و گفت: برای اثبات فعالیتهای غیر قانونی آمریکا در اوکراین اسناد دقیق و غیر قابل انکاری در اختیار داریم که بزودی منتشر میکنیم.
در شرایط فشار بی سابقه غرب بر ایران و روسیه پاتروشف تصریح کرد: غرب در تلاش است که با استفاده از ابزارتحریم، اراده خود را به کشورهای دیگر تحمیل کند، اما ما باید با فعالسازی سازوکارهای جدید بویژه استفاده از ارز ملی و نظام تبادل مالی مستقل برای عبور از شرایط موجود برنامه ریزی کنیم.
وی بر ضرورت فعال سازی ظرفیتهای گسترده همکاری میان روسیه و ایران بر نهایی سازی قرارداد همکاری اقتصادی بلند مدت میان دو کشور تاکید کرد و افزود: همکاریهای ترانزیتی و تکمیل کریدور شمال- جنوب یکی از مهمترین اقداماتی است که دو کشور باید برای استفاده از ظرفیتهای آن تلاش بیشتری کنند.
پاتروشف تاکید کرد: اعمال تحریمهای گسترده غرب بر علیه روسیه فرصتی را ایجاد کرد که مردم ما با بی فایده بودن رویکرد گروههای سیاسی لیبرال در روسیه در خصوص ضرورت تعامل و همکاری همه جانبه با غرب که به تولید ملی ما ضربه زده بیش از پیش آشنا شوند.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه خواستار تسریع در نهایی سازی اسناد عضویت کامل ایران در سازمان همکاریهای شانگهای شد و اضافه کرد: حضور فعال و همه جانبه ایران در سازمان شانگهای ظرفیتهای اقتصادی گستردهای را به این سازمان وارد میکند.
پاتروشف تلاش برنامه ریزی شده غرب برای توسعه حضور نظامی در منطقه را بسیار خطرناک و نگران کننده خواند و گفت: پیمان دفاعی سهجانبه میان آمریکا، انگلیس و استرالیا موسوم به «آکوس» نیز ایجاد یک ناتوی جدید است که هدف آن افزایش فشار به چین میباشد.
وی با اشاره به برگزاری ششمین اجلاس سران خزر در ژوئن سال جاری در ترکمنستان بر ضرورت نهایی سازی رژیم دریای خزر برای توسعه همکاری میان پنج کشور این حوزه و همچنین جلوگیری از حضور نظامی سایر کشورها در این منطقه تاکید و اضافه کرد: دریای خزر نباید به منطقهای نظامی تبدیل شود و از این رو برگزاری مانورهای نظامی با حضور کشورهای ثالث در این منطقه به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.
پاتروشف شرایط موجود افغانستان را غیر مطلوب و نگران کننده خواند و با اشاره به ابتکار جمهوری اسلامی ایران در پایه گذاری نشست گفتگوی امنیت منطقهای با حضور همسایگان افغانستان گفت: باید از فرصت برگزاری مستمر این نشستها برای کمک به افزایش ثبات و امنیت در افغانستان و استقرار حکومتی فراگیر در این کشور حداکثر بهره برداری به عمل آید.
بحران افغانستان موجب نگرانی شدید همسایگان این کشور و سایر کشورهای منطقه شده است
گفتني است صبح امروز چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقهای با حضور کشورهای ایران، روسیه، هند، چین، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان به میزبانی کشور تاجیکستان در دوشنبه پایتخت این کشور آغاز به کار کرد.
در نشست افتتاحیه نصرالله محمودزاده دبیر شورای امنیت ملی تاجیکستان ضمن خیر مقدم به مقامات عالی شرکت کننده در نشست اظهارداشت: شرایط سیاسی، اجتماعی، امنیتی و اقتصادی در افغانستان در وضعیت بسیار نامناسبی است و توسعه تروریسم، افراط گرایی و قاچاق موادمخدر به عنوان تهدید عمومی موجب نگرانی شدید همسایگان این کشور و سایر کشورهای منطقه شده است.
وی با تاکید بر مسئولیت مشترک همه کشورهای منطقه برای کمک به ایجاد دولت فراگیر با حضور نمایندگان اقوام و مذاهب و گروههای سیاسی مختلف در افعانستان افزود: ایجاد کمربند امنیتی در اطراف این کشور و تلاش بین المللی برای ارائه کمکهای بشر دوستانه به مردم افغانستان یکی از اولویتهای بسیار مهمی است که این نشست میتواند کمک شایان توجهی به تحقق آن کند.
در ادامه چهارمین نشست گفتگوی امنیت منطقه ای، مقامات عالی امنیت ملی کشورهای حاضر در نشست نظرات خود را در خصوص شرایط حاکم بر افغانستان و سازوکارهایی که باید برای برون رفت این کشور از وضعیت بی ثبات کنونی اتخاذ شود بیان کردند.
موضوعاتی، چون ضرورت تشکیل دولت فراگیر، مسئولیت پذیری گروه طالبان به عنوان حاکم کنونی برای جلوگیری از فعالیت گروههای تروریستی و تهدید امنیت کشورهای همسایه افغانستان، مقابله با قاچاق موادمخدر و ارائه کمکهای فوری انسان دوستانه به مردم این کشور محورهای مورد تاکید از سوی کلیه شرکت کنندگان در نشست بود.
بخش دوم نشست گفتگوی امنیت منطقه ای، پشت دربهای بسته و بدون حضور نمایندگان رسانهها ادامه پیدا کرد. در پایان این نشست بیانیه پایانی که مشتمل بر نظرات مشترک کشورهای حاضر در این اجلاس است منتشر شد.