پخش زنده
امروز: -
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: برگزاری دومین اجلاس گفتگوی امنیت منطقهای در تهران نشانه دیگری از شکست آمریکا در انزوای ایران است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، دریابان علی شمخانی در نشست خبری عصر امروز خود افزود: حضور کشورهای روسیه، چین، افغانستان، تاجیکستان و هند در این اجلاس نشانه این است که فشار حداکثری آمریکا که در حوزه اقتصادی با ایستادگی فعال ملت ایران مواجه شد در منطقه با ایستادگی فعال مواجه شده است و کشورهای منطقه انزوای ایران را به دلیل موقعیت جغرافیایی، جایگاه تاریخی و رسالت حکومتی آن نمیپذیرند.
فشار حداکثری آمریکا در منطقه با ایستادگی فعال سیاسی مواجه شده است
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: برخلاف اراده و نیت فریبکارانه و ادعاهای توخالی آمریکا در منزوی ساختن ایران این نشست خاکریز محکمی است برای این که ثابت کند ایران منزوی و تسلیم پذیر نیست.
وی افزود: مقاومت فعال ایران فقط در حوزه اقتصاد داخلی نیست و در حوزه امنیت منطقهای هم با اقتدار فعال است.
شمخانی با اشاره به این که از نظر شرکت کنندگان این نشست رکورد خوبی کسب کرد، گفت: همه کشورهای شرکت کننده دغدغهها و چالشهای مشترکی داشتند و در راهکارهای مهمی که مطرح شد شرکت کنندگان بر همکاریهای امنیتی به عنوان یک فرصت تاکید کردند.
دریابان شمخانی ایران، چین و روسیه را در سند امنیت ملی آمریکا سه تهدید عمده در حوزه امنیتی دانست و افزود: به همین دلیل این سه کشور راه مقابله با آمریکا را در مشارکت و همکاری میدانند.
وی با اشاره به اقدام آمریکا در انتقال داعش از سوریه و عراق به افغانستان گفت: کشورهای منطقه این اقدام آمریکا یک تهدید مشترک میدانند و در این اجلاس بر ضرورت مقابله با آن به عنوان یک دستور کار تاکید کردند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: اینکه به اسم اسلام و دولت اسلامی، ترور و خونریزی و اختلاف را در منطقه ایجاد کنند هیچ نسبتی با اسلام رحمانی ندارد.
وی با بیان این که اولین اجلاس گفتگوی امنیت منطقهای هم با ابتکار ایران برگزار شد، گفت: این ابتکار مورد تایید کشورهای منطقه قرار گرفت و در دومین اجلاس بحث مختص به افغانستان بود.
دریابان شمخانی با اشاره به این که همسایههای افغانستان در سطح بالایی در این اجلاس مشارکت کردند، افزود: مسئولان عالی امنیتی این کشورها پیشنهادهای خوبی برای پایان دادن به بحران افغانستان ارایه دادند که قرار شد در فاصله بین این اجلاس و اجلاس سوم معاونان دبیران شورای عالی امنیت ملی کشورهای همسایه اجرا و عملیاتی شدن آن را پیگیری کنند.
در سند امنیت ملی آمریکا، چین، روسیه و ایران سه تهدید عمده در حوزه امنیتی آمریکا هستند
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: همچنین کشورهای شرکت کننده تصمیم گرفتند تا این اجلاس به صورت مستمر و سالیانه برگزار شود.
آمریکا در تولید، پرورش و انتقال داعش نقش داشت
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: آمریکا در تولید، پرورش و انتقال داعش شکست خورده، نقش داشته و میخواهد آنها را از عراق و سوریه به افغانستان منتقل کند که باید کشورها با هم در این چارچوب اقدام عملیاتی انجام دهند.
دریابان شمخانی درباره گفتگوهای طالبان با آمریکا افزود: ما به دو دلیل با مذاکره آمریکا و طالبان مخالف هستیم؛ دلیل اول این است که هر نوع راهبرد و تصمیم گیری بدون مشارکت دولت افغانستان غلط و نادرست است.
وی با اشاره به همکاریهای پیشین ایران و آمریکا در افغانستان گفت: علت دوم تجربه «بن» در خصوص مشارکت آمریکا در افغانستان است که پس از اقدام تحسین شده ایران، آمریکا تهران را محور شرارت نامید و به همین خاطر ما در چارچوب آمریکاییها شرکت نکردیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی افزود: حتما باید محور هر تصمیم گیری در خصوص افغانستان، مردم و دولت این کشور باشند و این تصمیمات در جهت تولید دردسر و مدیریت ناامنی نباشد در حالی که قصد آمریکا مدیریت ناامنی و ایجاد دردسر در مرزهای چین روسیه و ایران است.
علل مخالفت ایران با مذاکرات آمریکا با طالبان
وی درباره مذاکرات ایران و طالبان نیز گفت: ایران خواهان مذاکرات بینالافغانی است ما در این رابطه برنامهای داریم و آن را به دولت افغانستان گفتهایم و امروز هم مورد تاکید ما قرار گرفت.
دریابان شمخانی افزود: مذاکره ایران و طالبان برای تسهیل گفتگوهای افغانی به صورت عام است.
وی در پاسخ به اتهامات مطرح شده مبنی بر کمک نظامی ایران به طالبان گفت: ایران هر کجا کمک نظامی کرده آن را کتمان نکرده ایران در عراق، سوریه و یمن کمک مستشاری کرده است.
دریابان شمخانی افزود: ایران هیچ نیازی به کمک تسلیحاتی در درون افغانستان ندارد سلاح هم از هر نوعی که بخواهید به وفور وجود دارد که قابل تامین باشد.
وی گفت: این اتهام با مشی ایران که در جهت کمک به دولت و ایجاد صلح و ثبات در افغانستان است همخوانی ندارد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به این سوال که مذاکره با طالبان آیا به این گروه مشروعیت نمیدهد، افزود: طالبان بخشی از مردم افغانستان است، ولی همه مردم افغانستان نیست یکی از تفاوتهای مذاکرات ایران و طالبان با آمریکا هم در همین مساله است که طالبان همه افغانستان نیست.
وی درباره برنامه همکاری ایران و روسیه در افغانستان نیز گفت: یکی از پایههای اصلی اجلاس امروز روسیه است ما با روسیه هم همکاری سیاسی داریم و هم با تروریسم مقابله میکنیم و هم در توانمندسازی دولت افغانستان در مبارزه با تروریسم ارتباط داریم و هم دغدغه مشترکی در رابطه با ناامن سازی مرزهای مشترک از سوی آمریکا داریم.
ائتلاف ایران و روسیه موفقترین مدل مبارزه با تروریسم بود
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: ائتلاف جمهوری اسلامی ایران و روسیه تنها مدل یا ائتلاف موفق دارای آمار کمی در مقابله با تروریسم است.
وی با بیان اینکه ائتلاف منطقهای علیه مردم یمن ایجاد نشد، افزود: ائتلاف غرب علیه تروریسم، ائتلاف عبری- عربی - غربی اعلام نشده در منطقه و عملیات موجود در منطقه شامات، هیچکدام کارنامه مشخصی در مبارزه با تروریسم ندارند.
آقای شمخانی با اشاره به اینکه ائتلافی که داعش را از منطقه شامات و عراق بیرون کرد، ائتلاف ایران و روسیه بود، گفت: در شامات ائتلاف ایران، روسیه، سوریه و مردم سوریه و در عراق ائتلاف ایران، عراق و مردم عراق بود که داعش را شکست داد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در خصوص برجام و موضع گیری میهمانان حاضر اجلاس امنیتی منطقه، افزود: ما یک بحث درباره شرایط منطقه داشتیم و بحثی هم درباره همکاری دوجانبه در قالب برجام مطرح شد.
وی در خصوص ترکیب نشست سوم اجلاس امنیتی منطقه، گفت: ترکیب نشست بعدی (سوم) نیز به همراه کشور پاکستان خواهد بود به شرطی که تشکیلات شورای امنیت ملی آنها راه اندازی شود، زیرا در دولت جدید این کشور این تشکیلات منحل شده و هنوز نتوانستند راه اندازی کنند.
آقای شمخانی درخصوص دیدارهای دوجانبه خود در این نشست افزود: همه کشورها بدون استثنا در این دیدارها از آمریکا به عنوان پیمان شکن، متخلف، زورگو یاد کردند و اقدامات ایران را در کاهش تعهدات هستهای اقدامات قابل درک دانستند.
وی با بیان اینکه در دیدارهای دوجانبه در خصوص مقابله با پولشویی و تامین مالی تروریسم گفتگو کردیم، گفت: جمهوری اسلامی ایران قوانین سختگیرانه تری از کمیسیون سی اف تی و پالرمو در این زمینه دارد و علت داشتن تحفظ نسبت به این دو کنوانسیون ناشی از تحریمهای فراسرزمینی و یکجانبه گرایی آمریکاست و ما نمیتوانیم هم تحریم شویم و هم دور زدن تحریم را در سی اف تی و پالرمو به نمایش بگذاریم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به اینکه از چین و روسیه دعوت کردیم هیئتهایی را به ایران اعزام کنند، افزود: ما میخواهیم برای آنها تعریف کنیم که اقدامات داخلی ایران درباره با تامین مالی تروریسم بر اساس قوانین داخلی در حال اجراست و ما در مقابله با تامین مالی تروریسم و هم در مقابله با سوءاستفاده ناشیانه از کنوانسیونها برای مقابله با کار طبیعی ما در دور زدن تحریمها جدی هستیم.
آقای شمخانی درخصوص تعیین تکلیف نیروهای خارجی بخصوص آمریکا در افغانستان گفت: نه ما و نه هیچ دولتی هیچ آثار حتی اندک مثبتی از حضور گسترده و سالیان دراز غرب و ناتو در افغانستان به شکل آمار و فهرست ندیده ایم که این امر نشان میدهد آنان در این زمینه ناکام ماندند و خروج آنها با توجه به وضع اقتصادی افغانستان باید در هماهنگی با دولت افغانستان باشد.
وی به پیشنهاد اشاره شده برای خروج این نیروها هم اشاره کرد و افزود: آنها آنچه را که به عنوان سلاح در اختیار دارند باید در این کشور بگذارند و نیروهای خود را خارج کنند، اما اینکه این امر محقق میشود باید در آینده دید و رسانهها میتوانند در این زمینه نقش موثری داشته باشند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی درخصوص فعالیت داعش در کشورهای دیگر از جمله چین نیز گفت: در این اجلاس مطرح شد که داعش فقط افغانی نیست بلکه برای آسیای مرکزی است و اتفاقا برخی از فرماندهان زبده داعش افغانی نیستند و اینکه جغرافیای مبارزه با تروریسم جغرافیای محدودی نیست و فقط با نوع افغانی آن نباید مقابله کرد.
تسلیم فشارهای اقتصادی آمریکا نخواهیم شد
شمخانی در پاسخ به سوال خبرنگار شبکه العالم درباره فشارهای آمریکا، افزود: تروریسم در برخی وقتها با خونریزی، صدای توپ، تانک و بوی بارورت، آژیر و آمبولانس همراه است، اما بعضی وقتها نیز تروریسم همان هدف را دنبال میکند، اما صدای توپ و بوی بارورت و آمبولانس در آن مشاهده نمیشود.
دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین گفت: همه کشورهای جهان در خصوص تروریسم اقتصادی که آمریکا امروز سردمدار آن است و نسبت به این اقدام منزجر و آن را به عنوان لکه ننگی در تاریخ حکومت آمریکا میدانند، بر این باورند این مسیری نیست که آمریکا بتواند کشورهای که نقش موثری در مقابله با سیاستهای زیادخواهانه واشنگتن در منطقه دارند را به زانو در بیاورد.
آقای شمخانی با تاکید بر اینکه تسلیم فشارهای آمریکا نخواهیم شد، افزود: در واقع این فشارهای اقتصادی بی تاثیر نیست، اما تسلیم ساز هم نخواهد بود.