سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز کمبود یُد در بدن را عامل ایجاد اختلال در ساختمان هورمون تیروئید عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، شایسته شمی پور با بیان اینکه ۴ تا ۱۰ خردادماه اشاره به عنوان هفته اطلاع رسانی تیروئید نامگذاری شده است، گفت: هورمون تیروئید در تنظیم متابولیسم بیشتر سلولهای بدن، رشد و نمو فیزیکی و تکامل سیستم عصبی انسان و حیوانها نقش حیاتی ایفا میکند.
وی اهمیت بیولوژیکی یُد را شرکت در ساختمان هورمونهای تیروئید عنوان کرد و افزود: کمبود این نوع از املاح عملکرد تیروئید را دچار اختلال کرده، بر حسب اینکه این کمبود چه زمانی حاصل شود و نیز بر اساس شدت کمبود آن، عوارض و تغییرات حاصل را با عنوان اختلالهای ناشی از کمبود ید تقسیم بندی میکنند.
یُد، بازیگری که برای بقای انسان نقش بازی میکند
شمی پور میگوید: یــــد، در شکل طبیعی خود در آب دریاها، گیاهان آبزی، برخی از مواد معدنی و خاک وجود دارد و به عنوان یک ریز مغزی نقش حیاتی در بقای انسان بازی میکند.
سرپرست مرکز بهداشت غرب اهواز با بیان اینکه این عنصر کمیاب برای رشد و نمو فرد، به خصوص رشد و تکامل عصبی-روانی جنین در طول زندگی رحمی و تا ۲ سال پس از تولد مورد نیاز است، ادامه داد: کمبود این املاح، از طریق ایجاد اختلال در رشد و تکامل مغز، میلیونها نفر در جهان را در معرض خطر قرار داده است.
وی اضافه کرد: با توجه به چرخه ید در طبیعت که منجر به کاهش ید موجود در خاک در طی سالیان متمادی میشود و انسانهای ساکن در کره خاکی به طور مستمر در معرض کمبود دریافت ید قرار دارند.
کمبود یُد زمان بارداری و عوارض پشت پرده
شمی پور با بیان اینکه دریافت ناکافی ید در زمان بارداری ممکن است سبب بروز عوارض در مادر و اختلال تکاملی سیستم عصبی جنین و نوزاد شود، افزود: ضروری است همه زنان باردار و مادران شیرده نه تنها در مناطق دچار کمبود ید، بلکه در مناطق با دریافت یدکافی، روزانه ۱۵۰ میکروگرم مکمل ید دریافت نمایند، به طور ایده آل ذخیره ید داخل غده تیروئید زنان قبل از باردار شدن باید با مصرف نمک یددار به حد کافی برسد.
وی شایعترین پیامد کمبود ید که در طول تکامل جنینی و اوایل نوزادی بروز میکند را شامل؛ سقط جنین، مرگ داخل رحمی جنین، آنومالیهای مادرزادی و تاخیر شدید و غیرقابل برگشت فعالیتهای مغزی برشمرد.
بیشتر بخوانید: راهکارهایی برای شناسایی بهموقع و درمان بیماری تیروئید
شمی پور مصرف نمک ید دار برای همه افراد جامعه از دوران کودکی تا کهنسالی ضروری دانست و گفت: توصیه میشود فقط از نمک یددار تصفیه شده در حد متعارف استفاده کنند، زیرا به مقدار کافی ید داشته و فاقد هر گونه ناخالصی است، بنابراین کاملا بدون ضرر و عوارض جانبی است.