بدن از اخلاط چهار گانه سودا، صفرا، بلغم و دم تشکیل شده است که سودا دارای طبع سرد و خشک، صفرا دارای طبع گرم و خشک، بلغم دارای طبع سرد و تر و دم دارای طبع گرم و تر است.
کلم، گل کلم، کاهو، ماهی، برنج سفید، عدس، ترشی ها، سرکه، تمر هندی، غوره و آبغوره، سیبزمینی، گوجه فرنگی، قارچ، لوبیاسبز، نخودفرنگی، ذرت (بلال)، ارزن، جو و همه میوههای ترش مانند انواع آلو ترش، انار ترش، پرتقال، تمشک، گریپفروت و لیمو از پرهیزهای ضروری برای افراد دچار غلبه سردی و خشکی است.
پس از خوردن میوههای دارای مزاج سرد میتوان از یک تا دو قاشق غذاخوری عسل استفاده کرد.
از همه غذاها و نوشیدنیهایی که دارای مزاج سرد بهویژه سرد و خشک هستند، پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز حتماً با مصلحات آن و بهمقدار خیلی کم استفاده کنند.
از گوشت برّه، کبوتر، گنجشک و سار، مرغ محلی فربه، تخممرغ محلی، گندم، لوبیا، سیب با پوست و دانه، گلابی، طالبی، به، بادام شیرین، خربزه، انگور، آب نارگیل، آلو شیرین و در صورت مصرف برنج حتماً از شوید، زیره سیاه و زعفران استفاده شود.
از سبزیهای گرم مانند نعناع، ریحان، ترخون، مرزه، جعفری، تره، ساقه کرفس، کنگر، چغندر، شلغم، ترب، هویجفرنگی، فندق، عسل، توت، کشمش، انجیر، خرما، هل، دارچین، زنجبیل، زعفران و زیره استفاده شود.
همچنین از بذرهای ملیّن مانند قدّومه شیرازی، تخم ریحان، سالاد فصل با مقداری جوانه گندم، شربت زعفران، فرنی بادام، نخود، نخودآب، کنجد، ارده، عسل، شیره خرما، یا انگور، پسته، گردو، فندق و نان سنگک کنجدی با کره محلی گاوی و مربای بالنگی که در تهیه آن از عسل بهره گرفته شده است، استفاده شود.