دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: بزرگترین راه برای مبارزه با اعتیاد ورود مشارکت اجتماعی و حضور خیران در این حوزه است.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما ، دکتر اسکندر مومنی در نشست فصلی معاونان، مدیران کل و دبیران شوراهای هماهنگ مبارزه با مواد مخدر که با عنوان تبیین برنامهها و سیاستهای راهبردی ستاد مبارزه با موادمخدر و با محوریت یاریگران زندگی، مشارکت اجتماعی و خیران برگزار شد، با بیان اینکه گریزی نداریم جز اینکه از ظرفیت مردمی استفاده کنیم، گفت: خلاصهی طرح یاریگران زندگی این است تا افرادی که معتاد شدند به جامعه برگردند و آنهایی که در معرض آسیب هستند به این مشکل دچار نشوند و براي بر طرف کردن اين مشکل راهي به غير از مشارکت اجتماعی و حضور خیران نداريم .
وی افزود: در کنار کشوری هستیم که ۹۵ درصد تریاک جهان را تولید میکند و در ۲۰ سال گذشته تولید مواد مخدر در آن کشور ۵۰ برابر شده، اقتصادش نابود شده و امنیت از آنجا رخت بربسته است و زمینهای زیر کشت آن نیز توسعه یافتهاند. از سوی دیگر شاید تصور شود که در افغانستان فقط مواد مخدر تولید و توزیع قاچاق میشود در حالیکه در دهههای اخیر بالعکس شده و مواد اولیه تولید موادمخدر صنعتی از کشورهای اروپایی به افغانستان منتقل و بعد از تولید، این مواد جدید به دنیا ترانزیت میشود؛ لذا جریان دو سویهای وجود دارد.
دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: ما با پدیده بسیار پیچیدهای مواجه هستیم و اگر اقدامات مقابلهای نبود وضعیت کشور چگونه بود؟ در سالهای گذشته در حوزه مقابله درست عمل کردیم، اما به حوزههای فرهنگی، پیشگیری و توانمندسازی کمتر توجه شد. در واقع یک مولفه به تنهایی ما را به نتیجه نمیرساند.
مومنی افزود: اکنون بخشی از انتظار از دولت و حاکمیت این است که مواد مخدر وارد کشور نشود تا کسی معتاد نشود این انتظار به حق است، اما کافی نیست و در کنار اقدامات مقابلهای باید به امر پیشگیری و اشتغال آفرینی نیز توجه کنیم.
وی بیان داشت: آمارها نشان میدهد که بیش از ۵۰ درصد معتادان شاغل هستند، هیچ دولتی در دنیا نمیتواند آسیب اجتماعی و اعتیاد را به تنهایی رفع کند؛ لذا باید کمک کنیم و به هم یاری کنیم که کسی به سمت مواد مخدر نرود.
دبیرکل ستاد با اشاره به نتایج یک پژوهش در حوزه اعتیاد گفت: ۳۰ درصد پاسخ دهندگان گفتند ما فکر نمیکردیم با چند بار مصرف معتاد شویم و ۳۳ درصد افرادی که معتاد شدهاند علت گرایش به مواد مخدر را نداشتن قدرت نه گفتن در مقابل پیشنهاد همسالان برای مصرف مواد مخدر عنوان کردند.
مومنی در پایان با بیان اینکه در طرح یاریگران زندگی تمرکز ما بر اموزش و پرورش بود، گفت: حدود ۴۰ هزار مدرسه را آغاز کردیم و با توجه به اینکه این وزارت ظرفیت بالایی در پیشگیری از اعتیاد دارد، امید است بتوانیم در آغاز سال تحصیلی ۱۴۰۱ هر ۱۰۰ هزار مدرسه را با تفاهم نامه جدیدی که قرار است منعقد شود، اجرا کنیم.