حزب جمهوری خواه شین فين در انتخابات پارلمانی ایرلند شمالی پس از ۱۰۱ سال با غلبه بر حزب سلطنت طلب و اتحادیه دموکراتیک (دی یو پی) پیروز انتخابات شد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن؛ حزب جمهوری خواه شین فين در انتخابات پارلمانی ایرلند شمالی پس از ۱۰۱ سال با غلبه بر حزب سلطنت طلب و اتحادیه دموکراتیک (دی یو پی) پیروز انتخابات شد.
در انتخابات مجمع قانونگذاری ایرلند شمالی این نخستین بار از زمان تاسیس ایرلند شمالی در سال ۱۹۲۱ است که حزب شین فين توانست حزب دی یو پی را که خواهان اتحاد با انگلیس است کنار بزند و با کسب ۲۷ کرسی بر حزب سلطنت طلبان غلبه کند.
با این موفقیت نخستین بار حزب شین فين به رهبری میشل اونیل میتواند دولت محلی را در این منطقه به دست گیرد که شکستی بزرگ برای دولت مرکزی محسوب میشود و خطر جدایی این منطقه از انگلیس را برای لندن بیشتر و امکان پیوستن ان به جمهوری ایرلند را تقویت میکند.
میشل اونیل رهبر حزب شین فين با شادی و ابرازخرسندی از این پیروزی گفت: دوران جدیدی در این منطقه اغاز شده است.
ایرلند شمالی به علت موقعیت ویژه اش که تنها راه زمینی انگلیس با اتحادیه اروپاست به ویژه پس از برگزیت اهمیت فوق العادهای یافته است.
این رویداد بی نظیر موجب شد برخی تحیل گران بگویند دشمنان سر سخت انگلیس در ایرلند شمالی پیروز شدند و قدرت را در این منطقه بدست میگیرند.
یکی دیگر از علتهای اهمیت این انتخابات در این است که میتواند دولت محلی تشکیل شود، زیرا از ماه فوریه که پاول گیوان، عضو مجمع دی یو پی از سمت وزیر اول استعفا داد دولت محلی سقوط کرد.
حزب شین فين درباره رویکردهای منطقهای و بین المللی دولت انگلیس بارها موضع انتقادی گرفته است. ازفلسطین تا دولتهای حاشیه خلیج فارس که نمونه ان اظهارات پاتریک دوهرتی، نماینده حزب شین فين در مجلس انگلیس بود که در مصاحبهای گفت: مردم بحرین در مبارزه با رژیم آل خلیفه، لازم است متحدانی از همه بحرینی ها، آزادی خواهان و گروههای با نفوذ را سامان دهند تا زودتر پیروز شوند.
وی با بیان اینکه ما از خیزش مردم بحرین در برابر رژیم آل خلیفه حمایت میکنیم افزود: ما نیز برای استقلال ایرلند، در برابر دولت انگلیس ایستادیم و بنابراین، از ستمهایی که بر مردم بیگناه بحرین میرود، آگاهیم.
این عضو ارشد حزب شین فين گفته بود: مبارزه با رژیمهای دیکتاتور و جنایتکار، دشوار، بلند مدت و نیازمند برنامه ریزی و سازماندهی است، اما شیرین است و آثار فراوانی برای مردم خواهد داشت.
نماینده شین فين در مجلس انگلیس گفت: دولت انگلیس تلاش میکند تا قهرمان دموکراسی وانمود شود، اما در دیگر کشورها، دموکراسی را سرکوب میکند و این فریبکاری باید افشا شود.
حزب شین فين همچنین بر ضرورت اجرای پیمان جمعه نیک یا پیمان بلفاست تاکید کرد.
این پیمان میان طرفهای درگیر در ایرلند شمالی، یعنی پروتستانهای طرف دار بریتانیا و کاتولیکهای جمهوری خواه ایرلند با میانجی گری انگلیس در روز جمعه دهم آوریل ۱۹۸۸ بسته شد.
این پیمان را کاتولیکها "توافق جمعه نیک" مینامند و پروتستانها به آن "توافق بلفاست " میگویند.
گروه نخست این پیمان را راهی به سوی استقلال میدانند و گروه دوم آن را سندی برای اتحاد با بریتانیا میشمارند. تا پیش از پیمان جمعه نیک، درگیری فرقهای بین دو گروه جان بیش از سه هزار و ششصد نفر را در سی سال درگیریهای خونین گرفته بود.
انگلستان یا بریتانیا از چهار منطقه انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی تشکیل شده است که با پیروزی حزب شین فين نگرانیها از استقلال این منطقه از انگلیس بر نگرانیهای قدیمی تلاش اسکاتلند برای جدایی افزوده شده است.