معاون فناوری و نواری وزیر علوم تحقیقات وفناوری گفت: ۶۵ هزار شغل در پارکهای علم وفناوری کشور ایجاد شده و تحصیل کردههای دانشگاهی مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: چهار پارک دستگاهی برای وزارت نیرو، وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نفت و آی سی تی وجود دارد که فعالیتهای تخصصی دارند و از پارکهای استانی هم تعداد ۲۸ پارک به حالت جدی فعالیت دارند؛ البته پارکهای علم و فناوری نرم مربوط به جهاد دانشگاهی هم در کشور وجود دارد.
وی در ادامه گفت: در کشور ۶۷۰۰ شرکت دانش بنیان وجود دارد که از این تعداد ۱۷۰۰ شرکت مربوط به پارکهای علم و فناوری هستند و در پارکهای علم و فناوری ۱۶۰۰ واحد فناوری، دانشبنیان باشند.
وی تاکید کرد: ۶۵ هزار شغل از طریق پارکهای علم و فناوری ایجاد شده و در سطح کشور شرکتهای دانش بنیان و واحدهای فناور حدود ۳۲۰ هزار شغل دانش بنیان ایجاد کردند.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره اینکه با توجه به شعار سال فعالیت شرکتهای دانشبنیان چگونه است گفت: برنامههای زیادی به ویژه در بحث تولید که مبتنی بر نیاز کشور باشد وجود دارد و تولید هم باید دانش بنیان باشد و ما بتوانیم هم قیمت تمام شده محصول را پایین بیاوریم و هم بهرهوری را افزایش و کیفیت محصول را توسعه دهیم.
اجرای طرح ملی
دستیار فناوری خیرالدین در ادامه گفت: طرح ملی دستیار فناوری که دانشجویان کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا میتوانند همزمان با تحصیلاتشان به سراغ شرکتهای دانش بنیان و واحدهای فناوری بروند و در آنجا فعالیت داشته باشند و دستمزدی هم برای آنها در نظر گرفته شده که برای دانشجویان کارشناسی یک میلیون تومان، دانشجویان کارشناسی ارشد دو میلیون و دانشجویان دکترا سه میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
وی افزود: پایاننامهها و رسالههای دکترا که در حوزه فناوری و نوآوری باشد بین ۲۰ تا ۸۰ میلیون تومان کمک هزینه دانشجویی دریافت میکند.
خیرالدین به طرح ملی تور فناوری اشاره کرد و گفت: پارکها و مراکز رشد شرکتهای دانش بنیان در این حوزه میتوانند میزبان باشند و روسای دانشگاهها، کارشناسان دستگاههای مختلف میتوانند در قالب تور فناوری از پارکها بازدید داشته باشند و با مشکلات شرکتهای دانشبنیان آشنا شوند.
خیرالدین در ادامه درباره کاربردی شدن پایاننامهها و رسالههای دکترا گفت: متاسفانه نیازهای کشور در یک جا جمع نشده بنابراین نمیتوانیم مطرح کنیم که نیاز کشور چیست تا در پایان نامهها به آن توجه شود.
احداث پارک علم وفناوری بین المللی به زودی در تهران
وی گفت: دانشگاههای نسل اول آموزش محور، نسل دوم پژوهش محور و نسل سوم کارآفرین هستند و امیدواریم دانشگاه نسل چهارم یعنی دانشگاه کارآفرین با مسئولیت اجتماعی باشد یعنی دانشگاه نسبت به جامعه خودش مسئولیت پذیر باشد.
وی افزود: در این راستا سامانهای با عنوان «نان»، نظام ایدهها و نیازها، طراحی شده که به زودی رونمایی میشود. در این سامانه نیازهای هر منطقه از کشور بر اساس موقعیت جغرافیایی، حوزه موضوعی مشخص و جمعآوری و بر اساس هوش مصنوعی ارائه میشود.
وی افزود: پارکهای علم و فناوری در حوزه بینالمللی نیز فعالیت دارند چنانچه در این حوزه با همکاری معاونت فناوری وزارت علوم، در نظر دارند تا تعاملات ملی و بین المللی را با کشورهای بوسنی هرزگوین، ارمنستان، ازبکستان، ترکیه، عراق و روسیه داشته باشند، همچنین قرار است پردیسهای فناوری و نوآوری با مشارکت پارکهای فناوری و استانی احداث شود.
وی در ادامه گفت: ما به شدت به دنبال این هستیم که پارک علم و فناوری بین المللی ایران را در تهران احداث کنیم.
وی در ادامه در پاسخ به سوال دیگری درباره دغدغه شرکتهای دانش بنیان برای تجاری سازی محصولات خود گفت: کمبود تجهیزات آزمایشگاهی، نبود صحت سنجی، استانداردهای بالا، مشکلات دریافت مجوز از جمله مشکلاتی است که شرکتهای دانشبنیان برای تجاری سازی محصول خود با آن مواجه هستند؛ همچنین برای جلب اعتماد به شرکتها و محصولات باید فرهنگسازی درستی شکل بگیرد، مقابله با اقتصاد نفتی و سنتی با اقتصاد دانشبنیان باید به درستی انجام شود تا شاهد فرهنگسازی و حکمرانی دانشبنیانها باشیم.