رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین گفت: حال صادرات بد است و نرخ کالای صادراتی در هر تن ۵۰۰ دلار و نرخ کالای وارداتی در هر تن ۴۹۶۲ دلار است و این موضوع نشان میدهد که ما خام فروشی میکنیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، بخشنده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین در برنامه
وی افزود: ما متأسفانه به هر قیمتی صادرات میکنیم و کشورهای همسایه آنقدر که ما به فکر آنها هستیم، آنها به فکر ما نیستند و سهم بسیاری از واردات آن کشورها را، کشورهای دیگر تأمین میکنند.
بخشنده خاطرنشان کرد: با ارز ۴۲۰۰ تومانی کالاهای ایرانی، مجانی به کشورهای منطقه صادر میشود و بر همین اساس، صادرات ما اصلاً درست و منطقی نیست.
وی افزود: قطعاً مدیران مسئول حوزه صادرات باید شجاعانه تصمیم بگیرند و اگر قرار است محصولات گلخانهای صادر شود، شرایط مشخص شود و در این زمینه ثبات قوانین داشته باشیم تا در مرزها، با ممنوعیت صادرات محصولات باغی و کشاورزی روبه رو نشویم.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین تصریح کرد: در دهه ۶۰ ابتدای سال اعلام میکردند که قانون صادرات و واردات چیست و تکلیف بازرگانها مشخص میشد، اما اخیراً با تصمیمهای هفتهای روبه رو هستیم که ضرر هنگفتی به صادر کنندگان وارد کرده است.
وی افزود: بانک مرکزی در شرایطی که کشور در بدترین شرایط تحریمی بود، با بخشنامههای مختلف و آن هم درست در زمانی که کشور در لیست سیاه FATF قرار داشت، نمک روی زخم فعالان اقتصادی ریخت و این بخشنامهها همچنان ادامه دارند و در سفر رئیس جمهور به قزوین این موضوع را پیگیری میکنیم.
بخشنده تأکید کرد: ارزی که صادر کننده به کشور میآورد حدود ۱۵ درصد ارزانتر از طرف بانک مرکزی به وارد کننده فروخته میشود و معلوم نیست در کشور از صادر کننده حمایت میکنند یا از وارد کننده؟
وی با بیان اینکه از صادرات دانش بنیان بسیار فاصله داریم و فقط صادرات ما مبتنی بر صادارت کالاهای سنتی مثل فولاد و پتروشیمی است، افزود: باید از صادراتی که ایجاد ارزش افزوده میکند و کمتر به محیط زیست آسیب میزند و در آن از انرژی ارزان استفاده شده است، حمایت کنیم و باید سیاستهای دولت به سمتی برود که کالاهایی صادر شود که ارزش افزوده ایجاد میکنند و دانش بنیان هستند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین گفت: خبرهای خوبی از سازمان توسعه تجارت شنیده میشود و امیدواریم پیگیریها به نتیجه برسد و امیداوریم از مشاوران دلسوز در این زمینه استفاده کنند.
وی افزود: تحریمهای غیرقانونی، یکی از بزرگترین موانع حضور ایران در جوامع بین المللی است و باید به سمت برند سازی از نام ایران در بازارهای بین المللی حرکت کنیم و باید در حوزه بین المللی به تعامل برسیم و از لیست سیاه FATF خارج شویم چرا که اگر این کار صورت نگیرد، حتی بازارهای صادارتی کشورهای همسایه را هم از دست میدهیم.
بخشنده خاطرنشان کرد: همه کسانی که میتوانند در حوزه صادرات فعالیت کنند میتوانند به اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین مراجعه کنند.
وی افزود: بسیاری از کشورهایی که از کرونا آسیب دیدند، با بازار خوب صادرات روبه رو هستند و باید تولیدکنندگان ما، بیشتر در فضاها و نمایشگاههای بین المللی حضور پیدا کنند و گوی رقابت را از رقیبان بربایند.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان قزوین تأکید کرد: نرخ ارز حاصل از بازگشت صادرات که باید در سامانه نیما به قیمت ۲۸ هزار تومان به فروش برسد ۲۵ هزار تومان خریداری میشود و باید این مشکل برطرف شود و از سوی دیگر باید زیرساختهای حمل و نقل از جمله کامیونهای یخچالدار برای صادرات، تقویت شود.
هدف گذاری صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری از استان قزوین
افضلی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین هم در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: بر اساس وضعیت واحدهای تولیدی استان، انتظار و هدف گذاری ما برای صادرات بیش از این است و نکته مهم این است که بخشی از صادرات استان قزوین از سایر استانها انجام میشود و دسترسی لازم برای بدست آوردن اطلاعات میزان صادرات نداریم.
وی افزود: هدف گذاری سازمان توسعه تجارت در سال قبل ۳۹۷ میلیون دلار بود که ما به رقم ۵۷۸ میلیون دلار رسیدیم و امسال بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته میتوانیم صادرات ۸۰۰ میلیون دلاری را رقم بزنیم.
افضلی خاطرنشان کرد: پایتخت سیاسی ایران، پایتخت تجاری هم هست و دفاتر عموم صنایع در تهران مستقر است و بیشترین میزان صادرات هم به نام گمرکات استان تهران و یا استانهای مرزی، رقم میخورد و بر همین اساس هر استانی آمار درستی و دقیقی از میزان صادرات ندارد.
وی افزود: ما و گمرکات استان به دنبال نرم افزاری هستیم که بتوانیم به صورت دقیق اطلاعات کالاهای صادراتی را به دست بیاوریم.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین تصریح کرد: در حال حاضر با توجه به اسناد بالادستی سند توسعه کشور که دولت سیزدهم آن را با شجاعت پیگیری میکند، قیمتهای حاملهای انرژی واقعی میشود و کسانی میتوانند در این بازار حضور پیدا کنند که تخصص داشته باشند.
وی افزود: واحدهای صنعتی استان قزوین جزو واحدهای صنعتی کوچک محسوب میشوند و استان قزوین با توجه به اینکه رتبه برتر تولید محصولات بهداشتی، کاشی و سرامیک، شیشه، مواد غذایی دارای نشان تجاری فراملی و ... را دارد، توانسته رتبه نخست صادرات به کشورهای همجوار را به دست بیاورد.
افضلی تأکید کرد: برای اینکه بتوانیم به صورت متمرکزتر موضوع صادرات را دنبال کنیم، سازمان توسعه تجارت، کشورها را اولویت بندی کرده است و قرار نیست به هر قیمتی، هر کالایی را به کشورهای دنیا صادر کنیم و ۱۵ کشوری که تراز تجاری خوبی با ایران دارند، در اولویت صادرات قرار دارند.
وی افزود: استان قزوین، علاوه بر پارکهای علم و فناوری و مراکز رشد، از دانشگاههای خوبی برخوردار است، ولی تا الان ارتباط دقیقی بین صنعت و بخش علم وجود نداشته است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین گفت: برای حرکت به سوی بهره وری، نیازمند فناوریهای بومی هستیم و در حوزه دانش جزو کشورهای دارای رتبه خوب هستیم، ولی نتوانستیم از این موضوع، به عنوان فرصت استفاده کنیم.
وی افزود: باید به سمت صنایع هایتک، سبز و دارای ارزش افزوده حرکت کنیم و باید ۲۰ درصد از تولیدات هر واحد صنعتی، باید صادرات محور باشد.
افضلی با بیان اینکه استان قزوین خیلی به عنوان استان معدنی شناخته نمیشود، خاطرنشان کرد: استحصال مواد معدنی هم هزینه بر است و هم زمان زیادی را میطلبد و با توجه به اینکه دهمین کشور معدنی دنیا هستیم، باید به سمت استحصال مواد معدنی با درصد خلوص بالا و راحت برویم.
وی با بیان اینکه ذخایر معدنی کشور هم مثل سایر ذخایر، اتمام پذیر است افزود: از ۲۰۰ واحد معدنی استان تنها ۵۰ درصد آن در حال فعالیت هستند که بخش عمده آنها در حوزه شن و ماسه و بخش دیگری از آنها در حوزه کانسارهای تولید شیشه و کاشی و سرامیک فعالیت میکنند و به آن صورت، خام فروشی در بخش معدن استان صورت نمیگیرد.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین تأکید کرد: نباید اجازه دهیم مواد خام از استان و حتی کشور صادر شود و باید به سمت ایجاد ارزش افزوده و صادرات آن حرکت کنیم.
وی افزود: یکی از اهداف دولت سیزدهم، تقویت دفاتر اقتصادی و استقرار رایزنهای بازرگانی ایران در کشورهای دنیاست و سال گذشته پذیرای رایزنهایی بودیم که وظیفه آنها رایزنی محصولات اقتصادی، معدنی و کشاورزی ایران در کشورهای هدف است.
افضلی تأکید کرد: در بخش سخت افزاری مثل توسعه پایانههای صادراتی و نمایشگاه ها، مشکلی نداریم و در بخش نرم افزاری، بخش عمدهای از فعالیتها بر عهده دستگاههای دیگر است و همه دستگاهها باید کمک کنند تا صادرات استان رونق بگیرد.