۵۸ درصد مراتع گنبدکاووس در معرض بیابانی شدن است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیمای مرکز گلستان، رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری گنبدکاووس گفت: همجواری با صحرای قره قوم در کشور ترکمنستان، بارندگی کمتر از ۱۵۰ میلیمتر و خشکسالیهای متوالی از عمدهترین دلایل بیابانی شدن مراتع گنبدکاووس بهویژه در مناطق شمالی است.
او گفت: برای احیا و تقویت پوشش گیاهی مراتع این شهرستان طرحهای مختلفی مانند ساخت هلالی آبگیر، کنتور فارو، بندهای خاکی، کاشت نهالهای مرتعی و بوته کاری، کپه کاری وعملیات حفاظت و قرق انجام شده است.
رحمانی گفت: تولید دست کم ۵۰۰ هزار اصله نهال مرتعی، بوته کاری، اجرای طرح هلال آبگیر در ۴۰۰ هکتار و اجرای ۵۰۰ هکتار کنتور فارو از برنامههای امسال برای احیای مراتع است.
رحمانی با بیان این که هر سال بین ۵۰ تا ۶۰ درصد منابع اعتباری حوزه احیا و اصلاح مراتع استان به این شهرستان اختصاص مییابد گفت: با توجه به خطر بیابانی شدن وسعت قابل توجهی از مراتع، نیاز است این اعتبار بیشتر شود.
او گفت: پارسال با تخصیص بیش از چهار میلیارد ریال طرح هلالی آبگیر در ۳۶۵ هکتار از مراتع گنبدکاووس اجرا شد.
در زمین گودالهایی شبیه هلال به طول سه متر و عرض یک نیم متر برای نگهداشت آب از بالادست، ایجاد میشود و با کشت یک نهال در این هلالیها به حفظ پوشش گیاهی کمک میشود.
وی گفت: در ۴۷۰ هکتار نیز به صورت مشارکتی با تعاونیهای مرتعداری کنتور فارو انجام شد.
کنتور فارو عملیات ایجاد شیارهایی در جهت خلاف شیب و روی خطوط تراز اراضی شیبدار و بذرکاری در آن است.
رحمانی هم چنین از تولید ۵۰۰ هزار اصله نهال مرتعی از گونههای اترپیلکس، کانی سنس، لنتی فورمیس، هالیموس، لئوکوکلادا، آگروپایرون، النگاتوم و قرهداغ در سال گذشته خبر داد وگفت: برای تولید این نهالها بیش از هشت میلیارد ریال هزینه شد.
او افزود: پارسال ۲۲۸ هکتار از مراتع شهرستان بوته کاری شد.
رحمانی افزود: هم چنین با هدف ذخیره آب برای مصرف دامداران و کشاورزان، کنترل سیلاب، نگهداشت رسوب و جلوگیری از فرسایش خاک، ۶ بندخاکی در بخش مرزی داشلی برون گنبدکاووس ساخته شد.
شهرستان گنبدکاووس ۳۴۱ هزار هکتار مرتع دارد که تاکنون برای ۲۹۰ هزار هکتار آن سند مالکیت صادر شده است.