آذربایجان غربی سالانه با تولید بیش از یک میلیون تن سیب، سهم سی تا چهل درصدی تولید این محصول در کشور را به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی،توسعه باغ های سیب و افزایش میزان تولید سیب در آذربایجان غربی در شرایطی سالانه تجربه و تکرار می شود که این افزایش تولید، چند سالی است با مشکلات زیرساختی در عرضه و فروش محصول باغداران مواجه شده است.
عدم ساماندهی سیب زیردرختی مشکل اساسی باغداران
همه ساله مدیریت و ساماندهی یک سوم از محصول سیب درختی تولیدی در آذربایجان غربی تحت عنوان سیب زیر درختی یا صنعتی ، دغدغه باغداران و مسئولان است .
یک سوم سیب آذربایجان غربی ،زیر درختی استبه گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، باآغاز برداشت محصول سیب درختی در استان ، کارشناسان از پیش بینی تولید یک میلیون و 270 هزار تن سیب درختی از سطح 60 هزار و 713 هکتار از باغات استان خبر می دهند .
محصولی که به دلایل متعدد یک سوم این محصول قابلیت تازه خوی ویاذخیره سازی در سردخانه ها را ندارد و باید راهی واحدهای صنایع تبدیلی شود
اما این راه چندان هم هموار نیست
حریم جاده ها با انباشت سیب های صنعتی اشغال و منجر به ایجاد مشکلات بهداشتی و بد منظر شدن حریم جاده ها میشود ، لازم است دستگاه های مربوطه نسبت به پاکسازی جاده ها و رفع این موضوع با جدیت بیشتراز سال های گذشته مساعدت و همکاری لازم را انجام دهند.
رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی می گوید : میتوان محصول سیب زیر درختی صنعتی در مراکز بهداشتی و مجوز دار را به نحو بهینه و بهداشتی برای مدت زمان بیشتری نگهداری کرد چرا که نگهداری مواد اولیه در شرایط استاندارد موجب تولید محصول با کیفیت میشود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجانغربی ادامه داد: باید مسولان ذیربط تمهیدات و راهکارهای اساسی در زمینه تسهیل و توسعه روند صادرات محصولات کشاورزی مخصوصا سیب درختی را اتخاذ کنند.
وی، پائین بودن قیمت فروش محصول نسبت به هزینه های تولید آن، نامشخص بودن وضعیت صادرات و پائین بودن توان مالی باغداران و همچنین ریزشهای قبل از برداشت محصول را از بزرگترین مشکلات باغداران آذربایجان غربی که با آن مواجه هستند ، برشمرد مسئولان سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی معتقدند هم اکنون قیمت سیب به دلیل عرضه زیاد و کاهش تقاضا پایین است و این قیمت با توجه به هزینه های تولید سیب قیمت مناسبی نیست.
بازاریابی؛ حلقه گمشده بازار سیب آذربایجان غربی
مدیرباغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: متاسفانه با وجود اینکه سیب تولیدی استان کیفیت و مرغوبیت بالایی دارد اما در عرصه بازاریابی و فروش داخلی و حتی در صادرات با مشکل مواجه است.
آقای امانی افزود: بیشتر مشکل باغداران پس از مرحله تولید بوجود می آید و بالابودن هزینههای تولید، پائین بودن قیمت محصول نهایی و نامشخص بودن وضعیت صادرات از مهمترین مشکلات باغداران استان است.
وی با اشاره به فعالیت دوازده کارخانه صنایع تبدیلی در آذربایجان غربی گفت: صاحبان صنایع تبدیلی در زمان برداشت و خرید محصولات کشاورزی به خصوص سیب در بحث تعیین قیمت به صورت مشترک عمل می کنند، درحالی که باغداران استان در این رابطه هیچ حرکت صنفی انجام نداده اند.
یکی از باغداران ارومیه ای می گوید: کارخانه های صنایع تبدیلی محصول سیب را با قیمت بسیار پایین خریداری می کنند و این قیمت پایین حتی هزینه های تولید را جبران نمی کند.
یکی دیگر از باغداران می گوید: محصول سیب ما از کیفیت عالی برخوردار است اما متاسفانه در بازاریابی و فروش آن دچار مشکل هستیم.
کارشناسان معتقدند ضعف در زیرساخت های حمل و نقل، نبود برنامه ریزی برای حمایت از تولید، شایعه پراکنی در خصوص کیفیت سیب تولیدی استان، قیمت پایین محصول و سورت و بسته بندی نامناسب از عمده مشکلات بازار سیب استان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با تاکید بر کیفیت بالای سیب تولیدی استان گفت: در حال حاضر تنها در بسته بندی محصول سیب مشکل وجود دارد که برای برطرف کردن آن بسته بندی سورت در سردخانه ها را در اولویت قرار داده ایم.
آقای کرامتی با اشاره به ضرورت شناسایی بازارهای صادراتی جدید افزود: بمنظور تسهیل صادرات سیب، مکاتباتی را با رایزنان اقتصادی سایر کشورها انجام داده ایم و در این راستا هیئتی از کشور عراق دعوت کرده ایم تا از روند تولید سیب و نحوه نگهداری آن در سردخانه ها بازدیدکنند.
وی گفت: هم اکنون مشکل جدی از لحاظ استاندار بودن سردخانه ها وجود ندارد و سردخانه هایی که استاندارد ندارند پروانه بهره برداری آنها تمدید نخواهد شد.
در شرایط فعلی و با توجه به افزایش تولید سیب در آذربایجان غربی وجود سردخانه ها به عنوان واحدهای خدماتی که با هدف نگهداری، تنظیم بازار و توسعه صادرات محصولات کشاورزی تولیدی استان ایجاد شده اند از نظر اقتصادی حائز اهمیت بوده و استاندارد سازی و ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده این سردخانه ها ضروری است.
رئیس هیئت مدیره مجمع صنفی سردخانه داران آذربایجان غربی گفت: پیش بینی می شود امسال با ذخیره سازی هفتصد و پنجاه هزار تن سیب در سردخانه ها به میزان یکصد هزارتن از ظرفیت سردخانه های استان خالی باشد که باغداران می توانند از این میزان ظرفیت خالی برای ذخیره سازی محصول سیب خود استفاده کنند.
وی افزود: تعداد کمی از سردخانه های استان استاندارد نیستند و باغداران می بایست سیب تولیدی خود را به سردخانه های مجوزدار تحویل دهند.
کارشناسان بر این باورند که مازاد تولید سیب در آذربایجان غربی یکی از مسائل اساسی در بازار عرضه و فروش این محصول است به گونه ای که میزان سیب تولیدی استان بیش از نیاز داخلی است و باید نسبت به صادرات آن تدابیر لازم اندیشیده شود.
کارشناسان راه اندازی واحدهای سورت و بسته بندی مناسب در سردخانههای استان، حمایت از صادر کنندگان با پرداخت جوایز صادراتی و برقراری استاندارد اجباری در صادرات سیب را از راهکارهای عملی برای تنظیم بازار محصولات سیب استان عنوان می کنند.
نویسنده و خبرنگار : صمد اسمعیلی