سرپرست مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور با اشاره به بودجه ۷۰ میلیارد تومانی پیشگیری از تنبلی چشم در ۱۰ سال اخیر گفت: بهزیستی مبلغ ۴۳ هزار و ۱۹۰ میلیارد تومان در هزینه توانبخشی اختلالات بینایی صرفهجویی کرده است.
وی در تشریح عملکرد غربالگری اختلالات بینایی و تنبلی چشم در سال ۱۴۰۰ گفت: این غربالگری برای حدود ۲ میلیون و ۸۴۴ هزار کودک انجام شد که در آن ۱۹ هزار مورد تنبلی چشم شناسایی شده است.
سرپرست مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور با اشاره به هزینه اثربخشی پیشگیری از تنبلی چشم برای بهزیستی افزود: یارانه یا کمک هزینه فرد کم بینا یا نابینا در سازمان بهزیستی به طور متوسط معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در ماه است. آمار افراد دارای تنبلی چشم (آمبلیوپی) که در برنامه پیشگیری بهزیستی از تنبلی چشم از سال ۱۳۹۰ تا ۱۴۰۰ شناسایی کردیم حدود ۳۰۰ هزار و ۴۰۰ نفر است.
وی با توجه به کمک هزینه فرد کم بینا یا نابینا در سازمان بهزیستی گفت: کمک هزینه این افراد به طور متوسط معادل یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان در ماه است.
عباسی درباره هزینه سالانه برنامه پیشگیری از تنبلی چشم خاطرنشان کرد: اگر هزینه سالانه این تعداد را در نظر بگیریم، باید تعداد افراد مبتلا به تنبلی چشم (۳۰۰ هزار و ۴۰۰ نفر) را در متوسط هزینه بهزیستی برای افرا کم بینا و نابینا (یک میلیون و ۲۰۰ هزار) ضرب کنیم که حدود چهار هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان است و اگر صرفا هزینه توانبخشی این افراد را در ۱۰ سال در نظر بگیریم، حدود ۴۳ هزار و ۲۶۰ میلیارد تومان محاسبه میشود و این میزان، حداقل هزینه بدون احتساب تورم سالانه بهزیستی برای هر فرد کم بینا و نابینا است در صورتی که بودجه برنامه پیشگیری از تنبلی چشم از سال ۱۳۹۰ تاکنون حدود ۷۰ میلیارد تومان بوده است.
***شناسایی حدود ۳۵۰ هزار کودک دارای تنبلی چشم
سرپرست مرکز توسعه پیشگیری سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: هدف از اجرای طرح پیشگیری از تنبلی چشم در کودکان ۳ تا ۶ سال، ارتقای سلامت بینایی است که از الگوی سطحبندی خدمات استفاده میشود به طوری که در سطح اول غربال کودکان گروه هدف با چارت اسنلن (Snellen) و دستگاه غربالگر و توسط افراد آموزشدیده انجام میشود.
عباسی افزود: اگر کودک ارجاعی تشخیص داده شود، برای انجام معاینات تخصصی به سطح دوم که اپتومتریستها هستند، معرفی و معاینه میشود و در صورت نیاز برای درمان به چشمپزشکان ارجاع میشود.
وی اضافه کرد: در همه مراحل یادشده، کودکان ارجاعی و بیمار تا درمان کامل تحت پیگیری قرار میگیرند و اگر خانوادهها در تامین هزینههای درمان دچار مشکل باشند، این هزینهها در قالب کمک هزینه به آنها پرداخت میشود.
عباسی یادآور شد: از زمان آغاز برنامه در سال ۱۳۷۵ تاکنون حدود ۴۸ میلیون مورد غربال انجام شده که تعداد ۳۴۹ هزار و ۵۲۷ کودک دارای تنبلی چشم شناخته شدند و تحت درمان قرار گرفتند.