تغذیه مناسب در ماه رمضان، به سلامت بدن و راحتتر شدن شرایط روزهداری، کمک میکند. از اینرو خوردن غذاهای مناسب در وعده سحری و افطاری به شدت توصیه میشود.
به گزارش سرویس وب گردی خبرگزاری صدا و سیما، در حالی که اعضای خانواده چند ساعت گرسنه و تشنه هستند و لازم است غذایی میل کنند که علاوه بر خوشمزه بودن، آب از دست رفته بدنشان را تامین کرده و مقوی هم باشد.
اولین و مهمترین نکته درباره تهیه افطاری این است که حتما غذای انتخابی شما گرم باشد. غذاهایی مثل سالاد الویه، سالاد ماکارونی، ژامبون، بستی، ژله یا کرم کارامل انتخاب مناسبی برای سفره افطار نیستند. توجه داشته باشید که معده روزهدار ساعتهای طولانیای خالی مانده و در لحظه افطار دمای بالایی دارد. در چنین شرایطی با میل کردن غذای سرد، معده دچار گرفتگی یا همان اسپاسم میشود.
این دسرهای فوری و سبک میتوانند پیشنهاد خوبی برای وعده افطاری باشند:
شیر برنج
شیر برنج غذایی است که سریعاً آماده میشود و نیاز به زمان زیادی برای ایستادن سر گاز نیست، بهشرط آنکه از قبل برنج خیسانده شود. برای تهیه این غذای افطاری برنج را از قبل خیس میکنیم. بعد از تمام شدن آب برنج شیر را به آن اضافه میکنیم.
شلهزرد
شلهزرد از جمله غذاهای سنتی است که همواره در نذری و ماه رمضان موردتوجه قرار میگرفته و جز ءخوشمزهترین دسرهاست.
در روش پخت شلهزرد علاوه بر گلاب و زعفران که نقش اساسی را در بو و عطروطعم آن بازی میکنند موادی از جمله برنج نیم دانه ایرانی، شکر، آب، کره، هل، پودر ژلاتین، خلال بادام و دارچین نیز مورد نیاز است. برنج بهتر است ۲۴ ساعت از قبل خیسانده شود.
فرنی
فرنی یکی از دسرهای خوشمزه و مقوی است که هم برای کودکان و هم برای روزهداران در ماه مبارک رمضان مناسب است. این دسر بهراحتی و در عرض چند دقیقه درست میشود.
برای تهیه فرنی به آرد برنج یا نشاسته و شیر نیاز داریم. شکر نیز برای شیرین کردن فرنی لازم است. شیر سرد را در یک قابلمه با آرد برنج مخلوط میکنیم. این مواد را کاملاً به هم میزنیم تا آرد کاملاً حل شود و گلوله گلوله نشود.
حلوا افطاری
حلوا از جمله دسرهای سنتی ایرانی است که بسیار خوشمزه است و با چای معمولاً سرو میشود. حلوا با آرد سفید درست میشود، اما میتوان از آرد سنگک یا آرد گندم نیز برای تهیه حلوای مجلسی نیز استفاده کرد. حلوای نسکافه، حلوای هویج و حلواهای تیره برای افطاری توصیه میشود.
زولبیا و بامیه
از شیرینیهای مخصوص ماه رمضان زولبیا و بامیه است که میتوانید با چای آن را میل نمایید. برای افطاری دادن این شیرینی معمولاً در سفره قرار دارد و بهعنوان شیرینی مجلسی سفره افطار محسوب میشود.
کاچی
از سنتهای دیرباز ایرانیان و به خصوص تبریزیها این بوده است که برای افطار، کاچی بخورند. کاچی یک دسر و میان وعده ایرانی است که میتوان حتی آن را به عنوان شام میل نمود.
کاچی به دلیل اینکه در تهیه آن از کره، آرد و زعفران استفاده میکنند و بسیار مقوی است.
خاگینه
خاگینه انواع مختلفی دارد که مانند کاچی در منطقه آذربایجان جزئی جدا نشدنی از سفرههای افطار است. خاگینه را میتوان به شکلهای مختلفی مثل خاگینه ساده و قالبی یا به روشهای فانتزی تری مانند خاگینه نیلوفری درست کرد.
ژله ها
ژله معمولا بخش جدا ناپذیر سفره افطاری است. مخصوصا اگر آن را زیبا تزیین کنید به سفره شما جلا میبخشد. برای همین ژله ای را که دوست دارید خریداری کنید و به صورت ژله رولی یا ژله ویترینی در آورید.
ژله ویترینی با میوههای فصل درست میشود و ویتامینهای مورد نیاز روزه داران را تامین میکند. در هر دو ژله بستنی وانیلی استفاده میشود. این دسر بسیار سریع آماده شده و برای روزه داران عزیز سختی زیادی به همراه نخواهد داشت.
دسر دو رنگ
یکی از دسرهای خوب و خوشمزه که بیس اکثر قنادیها است دسر دو رنگ (دسر باواریا) است. این دسر خوشمزه را با مواد مختلفی می توان درست کرد.
خوشمزهترین نوع این دسر شکلاتی وانیلی است. برای تهیه این دسر از زرده تخم مرغ، شکر، وانیل، شیر، پودر ژلاتین، خامه صبحانه و کاکائوی تیره استفاده میکنیم.
رنگینک خرما و گردو
این شیرینی اصیل برای جنوب کشور و در ماه رمضان خیلی درست میشود. برای تهیه رنگینک از کره، آرد، پودر دارچین، پودر هل، گردو و پودر نارگیل و پسته برای تزین استفاده میکنند.
برای تهیه رنگینک ابتدا کره را در ماهی تابه آب کنید. آرد الک شده را ه روغن در حال تفت مانند حلوا اضافه کرده و دایما هم میزنیم تا گلوله گلوله نشود. داخل خرماهایی که میخواهیم استفاده کنیم، هسته آنها را در میآوریم.
نان رمضان تبریزی
این نان یکی از نانهای خوشمزه و سنتی تبریز است که طعمی شیرین دارد. برای تهیه این نان از موادی، چون تخم مرغ، شکر، شیر، روغن مایع، خامه صبحانه و آرد و برای رومال کردن نان نیز از زرده تخم مرغ، شیر و زعفران استفاده خواهیم کرد.
دسر عربی
دسر عربی یک دسر خوشمزه است که میتوانید برای ماه رمضان ان را درست کنید. این دسر طعم قهوه و کارامل دارد. این دسر خوشمزه را برای ماه رمضان و افطار درست کنید و از خوردنش لذت ببرید.
توصیه هایی برای تهیه افطاری
افطاری سرد تدارک نبینید
توجه داشته باشید که معده روزهدار ساعتهای طولانیای خالی مانده و در لحظه افطار دمای بالایی دارد. در چنین شرایطی با میل کردن غذای سرد، معده دچار گرفتگی یا همان اسپاسم میشود؛ بنابراین حتما از غذاهای یا پیش غذاهای گرمی مثل سوپ، آش، کاچی یا فرنی استفاده کنید.
سوپهای متنوع درست کنید
همان طور که گفتیم؛ انواع سوپها برای افطار مناسب هستند. سوپهایی که با سبزیجات پخته شده یا آب مرغ، آب گوشت و یا شیر درست میشوند. این سوپها میتوانند آب از دست رفته بدنمان را تامین کرده و باعث تقویت ما شوند.
از طرف دیگر برای تهیه سوپ نیاز نیست زمان زیادی در آشپزخانه بمانید. یکی از بهترین گزینهها سوپ جو پرک، سوپ شیر، سوپ سبزیجات یا تره فرنگی است.
آش و حلیم جزء جدانشدنی سفره افطار
از گزینههای همیشگی و خوشمزه سفره افطار آش و حلیم است. یادتان باشد که فقط به آش رشته اکتفا نکنید و تهیه آش گندم، آش جو، آش ماست، آش ماش، آش دوغ و انواع آشهای محلی را در لیستتان قرار دهید.
این نکته را به خاطر بسپارید که افطاری باید سبک باشد و معده را برای پذیرش غذا آماده کند. پس حتما غذایی را انتخاب کنید که زود هضم و مقوی باشد. برای باز کردن روزه از خرما و آب نیم گرم استفاده کنید و دو تا سه ساعت بعد از افطار شام میل کنید.
نوشیدنی های مناسب برای افطاری
با قرار گرفتن ماه رمضان در فصل گرم، وجود نوشیدنیهای سالم و طبیعی در برنامه غذایی روزهداران بیشتر حس میشود. روزهداران باید در فصل گرما به خوردن مایعات کافی از جمله آب توجه زیادی کنند. در صورت عدم توجه کافی به این مسئله بدن فرد دچار کم آبی بدن میشود.
آب بدن مهمترین عاملی است که کمبود آن میتواند برای روزه داران مشکلات جدی به وجود آورد و حتی جان فرد را به خطر بیندازد
انواع نوشیدنیهای مناسب
چای کمرنگ
آبجوش با نبات یا آبجوش با عسل
مایع مغذی و گرم مانند شیر گرم یا شیرعسل
انواع آبمیوههای طبیعی
شربتهایی مانند خاکشیر یا تخمشربتی (یا تخمریحان) بههمراه عسل، شربت آبلیمو، کاسنی، شربت سکنجبین و …
انواع دمنوش مانند دمکرده نعنا که برای رفع عطش بسیار مناسب است.
خوراکیهای ممنوع در لیست غذا برای افطاری
نوشیدنیهای سرد و تگری
از خوردن نوشیدنیهای تگری در وعده افطاری جدا خودداری کنید. زیرا خوردن آب تگری تنها در کوتاه مدت سبب کاهش دمای بدن میشود. خوردن آب یخ نه تنها سبب رفع عطش نمیشود بلکه سبب پیدایش صدماتی به سیستم گوارش نیز میشود.
نوشیدنیهای گازدار
در ماه رمضان با انواع نوشیدنیهای گازدار مانند دلستر، نوشابه و.. خدافظی کنید. به دلیل دو وعده سحری و افطار و نوع تغذیهی مناسب ماه رمضان، از خوردن نوشیدنیهای گازدار خودداری کنید. این نوشیدنیها به ظاهر سبب رفع عطش میشوند و در طولانیمدت آسیبهای بدی به بدن وارد میکنند.
چای زیادی نخورید
چایی مُدر است و ممکن است شما را دچار کم آبی شوید. افراد علاقه مند به چای یکی از نوشیدنیهای گرم مناسب را جایگزین کنند.
فستفود، غذاهای پرادویه، شور و چرب نخورید
حتی الامکان غذای چرب و سرخ کردنی مانند خورشت بادمجان، تهدیگ، ماکارونی، فلافل، سیبزمینی سرخ کرده و… نخورید. اینها حاوی مقادیر زیادی انرژی و کالری هستند موجب افزایش ترشح عرق و اختلال در فعالیت دستگاه هاضمه در طول روز میشود.
انواع غذاهای پرادویه، تند یا شور یا انواع فستفودها هم مناسب وعدههای ماه رمضان نیستند.
انواع غذای افطاری ساده
از غذاهایی مانند انواع کبابها یا مرغ و ماهی بخارپز استفاده کنید.
انواع سوپها و آشها غذای افطاری ساده و مناسب هستند.
انواع کتلتها و کوکوهای کمچرب افطاری سریع و خوشمزه هستند.
انواع دسرها مثل شلهزرد، حلوا، شیربرنج، فرنی و…
انواع غذاهای نانی مثل سالاد الویه، دلمه، کشک و حلیمبادمجان، میرزاقاسمی، انواع املتها، سوفلهها، اسنکها، گراتنها و پورهها.
انواع غذای ساده برای افطار مثل وعدههای سبک نونپنیرسبزی، نون خیارو گوجه، تخم مرغ آبپز و…
اگر نگران سنگین شدن یا چاق شدن نیستید، غذاهایی مثل سمبوسه یا انواع پیراشکی را امتحان کنید.
بهتر است که همیشه برای برگزاری مهمانی افطاری سادگی را فراموش نکنیم و از تجملاتی کردن این مهمانی بپرهیزیم. جالب است بدانید که در ماه رمضان، اکثر افراد در وعده افطار تمایل به خوردن خوراکیهای سالم و ساده دارند.