صنعتگران تبریزی در ۳ دهه گذشته تلاش بسیاری برای طراحی و ساخت انواع لوله کرده و نقش مهمی در تامین نیازهای داخلی و صادرات داشته اند.
تولید لولهها نقش مهمی در توسعه صنایع، مدیریت آب، پیشرفت حوزه نفت و گاز، کشاورزی، آبادانی و ساخت و ساز دارد.
صنعت لوله
لولهها بر اساس کاربرد، نحوه اتصالات و جنس به انواع مختلفی تقسیم میشوند که شامل لوله پلیکا، لوله پلاستیکی، لوله پلی اتیلن، لوله کاروگیت، لوله مانیسمان، لوله گالوانیزه، لوله استیل و لوله مسی است.
از آنجایی که لولههای پلی اتیلن، معایب لولههای قدیمی مانند خوردگی، ترک، شکست و نشتی را ندارند و نیز لولههای فولادی کاربرد بسیاری در صنعت نفت، پتروشیمی، گاز و همچنین در قطعه سازی دارند، تولید انواع مختلف این لولهها در تبریز هم به عنوان اولویت صنعتگران تعریف شده است.
لوله پلی اتیلن
در پالایشگاههای نفت خام در اثر واکنشهای پلیمریزاسیون واحدهای منومر اتیلن، پلی اتیلن تشکیل میشود و این پلیمر با توجه به اینکه تحت چه شرایطی سنتز شده است، ویژگیهای خاصی پیدا میکند. با توجه به گسترش شهرنشینی، لولههای پلی اتیلن جایگزین لولههای فلزی و سیمانی شده اند.
استفاده از لوله پلی اتیلن در صنعت کشاورزی نیز باعث میشود مصرف آب تا حد زیادی کاهش یابد، محصولات مرغوب شود و از همه مهم تر، تأثیرگذاری سموم کشاورزی و کودها افزایش یابد.
لوله فلزی
لولههای فولادی از جنس استیل و کربن و فولاد ساخته میشود و به دلیل یکنواخت بودن و نداشتن درز جوش، دارای مقاومت بسیار بالایی در مقابل فشار و تنشهای فیزیکی است به طوری که به خوبی خود را در هر نوع شرایط آب و هوایی تطبیق میدهد.
لوله گالوانیزه هم با مقاومت بالا در برابر خوردگی و زنگ زدگی در تأسیسات لوله کشی ساختمانی استفاده شود. از مهمترین ویژگی این لولهها میتوان به قابلیت بازیافت آن اشاره کرد که در کورههای حرارتی ذوب، و دوباره مورد استفاده قرار میگیرد.
از لوله استیل هم به عنوان یک مسیر فلزی توخالی برای انتقال سیالات و مواد جامد پودری شکل در صنایع استفاده میشود.
از مهمترین ویژگیهای استیل میتوان به مقاومت در برابر خوردگی، سطح صاف و صیقلی، درخشندگی، پایداری حرارتی بالا، قابلیت بازیافت و دوام و طول عمر بالا اشاره کرد.
ساخت لولههایی با کیفیت اروپایی در تبریز
شرکت تدبیر نوین سازان در سال ۱۳۸۲ با هدف انتقال فن آوری و ارتقاى کیفیت لولههاى تولیدى داخل کشور اقدام به مشارکت با شرکت آلمانى bauku براى تولید لولههای دوجداره کرده و تبدیل به یکى از تولید کنندگان پیشرو در صنعت ساخت لوله پلی اتیلن دوجداره و لوله پلی پروپیلن کشور شده است.
مدیرعامل شرکت میگوید: به منظور افزایش تنوع و بهینه سازی خواص مکانیکی و کاهش وزن محصولات تولیدی و همچنین استفاده از تکنولوژیهای روز دنیا، شرکت در سال ۱۳۹۲ اقدام به راه اندازی خط تولید لوله دوجداره با کورتیوب سایز ۸۰ میلی متر برای اولین بار در ایران کرده است.
خادمی ادامه میدهد: شرکت قادر به تولید سالانه ۱۵۰۰۰ تن لوله پلی اتیلن دوجداره و لوله پلی پروپیلن دوجداره از سایز ۳۰۰ تا ۴۰۰۰ میلیمتر همراه با تمام قطعات و تجهیزات جانبی نظیر منهول پلی اتیلن، مخزن پلی اتیلن، سپتیک تانک پلی اتیلن، اتصالات پلی پروپیلن، لوله پلی اتیلن زهکش و مخزن پلی پروپیلن، سپتیک تانک پلی پروپیلن، منهول پلی پروپیلن و اتصالات پلی پروپیلن است.
به گفته خجسته، مدیرکنترل کیفی این مجموعه، طراحی منحصر بفرد، انعطافپذیری در تولید و همچنین خواص فیزیکی-مکانیکی مطلوب محصولات موجب شده است که شرکت تدبیر نوین سازان جزو برترین و بزرگترین تولید کنندگان لوله پلی اتیلن دوجداره کرتیوب دار در خاورمیانه باشد.
کاربرد گسترده لوله
صنعت طلب، مدیر فروش شرکت میگوید: لوله پلی اتیلن دوجداره کرتیوب دار در زمینه پل سازی کاربرد فراوان و مهمی دارند. این لولهها با توجه به خواص فیزیکی و شیمایی منحصر به فرد و مقاومت حلقوی بالایشان قابلیت تحمل انواع بارهای ترافیکی دینامیکی را دارا هستند.
وی با شاره به دیگر زمینههای مصرف لولههای تولیدی ادامه میدهد: سیستمهای تصفیه فاضلاب بیولوژیکی، تکنولوژی SBR، تکنولوژی SSB و نیز مدرنترین فن آوری برای تصفیه آلودگیها نیز قابل طراحی و ساخت است.
نقش آفرینی لوله ها در طرحهای بزرگ کشور
خادمی میگوید: طرح خط آبگیر و برگشتی بزرگترین آب شیرین کن ایران در بندرعباس یکی از افتخارات ماست.
او توضیح میدهد: آبگیری از خلیج فارس به وسیله لولههای پلی اتیلن به قطر ۲۵۰۰ میلیمتر به طول ۱۵ کیلومتر برای بزرگترین آب شیرین کن ایران در شهر بندرعباس انجام شده است. همچنین پروژه توسعه فازهای ۱۳-۱۵-۱۶-۱۷-۱۸-۲۰-۲۱-۲۲-۲۴، طرح لندفیل انجام شده در شهر تبریز برای نخستین بار در ایران با لوله پلی اتیلن با سایز ۳۰۰ و ۴۰۰ میلی متر – شفتهای با سایز ۱۲۰۰ میلی متر به ارتفاع ۵۰ متر، پروژه آبگیر دریایی پردیس، بزرگترین خط لوله پلی اتیلن دریایی برای نخستین بار در دنیا با قطر ۲۵۰۰ میلی متر نیز بخشی از مهمترین موفقیتهای متخصصان و کارگران ماهر خطوط تولید ما محسوب میشوند.
لولههای پرمصرف فلزی
و، اما برویم سراغ لولههای فلزی و یکی از کارخانههای برجسته کشور در تبریز.
گروه صنعتی آریا سهند تبریز در سال ۱۳۹۵ با بهرهگیری از توان فنی و علمی کارشناسان داخلی و با هدف تولید انواع لوله، پروفیل، قوطی، بیضی و همچنین تولید انواع لولههای استیل آغاز به کار کرده است.
گل محمدی، مدیر تولید میگوید: ظرفیت تولید ماهیانه کارخانه معادل ۶ هزار تن در ماه است که در مراحل پیش رو تا ۱۲ هزار تن قابل افزایش خواهد بود که شامل بیش از ۳۰۰ نوع لوله و مقاطع است.
خودکفایی، ارتقای کیفیت و رسیدن به قدرت رقابت
ثبوتی، مدیر فنی شرکت معتقد است در گذشته نبود امکان تامین مواد لازم برای تولید محصولات مرغوب در صنایع مبل سازی، کابینت سازی، ساختمان و تجهیزات تزیینی همچون لوستر و ابزارهای دکوراتیو داخلی باعث میشد تا محصولات خارجی، زیباتر و مستحکمتر به نظر آیند.
حالا، اما این گروه صنعتی با تولید محصول با کیفیت مورد نیاز بازار در داخل کشور، موفق شده است بر توانمندی تولید کنندگان داخلی در بسیاری از زمینههای صنعت کشورمان بیفزاید و از واردات بی رویهی محصول نهایی نیز بکاهد.
اشتغال نیروی انسانی تحصیلکرده
به گفته مدیر تولید، این کارخانه در مرحله نخست خود با به کارگیری بیش ۱۵۰ نفر نیروی انسانی کارآمد و متخصص، سهم قابل توجهی در اشتغالزایی داشته و برای صنایعی، چون خودروسازی، تجهیزات ساختمانی، لوازم خانگی، دوچرخه سازی، مبل سازی، لوسترسازی، کابینت سازی و سایر صنایع مرتبط فعالیت میکند.
با بهره برداری از مراحلهای توسعهای خود تعداد نیروی انسانی در بخش های اداری و فنی را به بیش از ۳۰۰ نفر خواهد رساند.
کیفیت، رمز اطمینان مشتری
مدیرکنترل کیفی کارخانه میگوید: این گروه صنعتی موفق به کسب استانداردهای سه گانه IMS شده است که شامل استاندارد ISO۱۴۰۰۱ در زمینه حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از آسیب رساندن آلاینده ها، استاندارد ISO۴۵۰۰۱ در زمینه مدیریت سلامت شغلی و ایمنی و استاندارد در زمینه سیستم مدیریت کیفیت تولید محصول میشود.
سیدرضایی تاکید میکند: تولید باکیفیت انواع لوله، پروفیل و قوطی در داخل کشور باعث شده صنعتگران داخلی با اطمینان از کیفیت محصولات در صدد رقابت با تولیدکنندگان خارجی برآیند.
صادرات لولهها
گل محمدی میگوید: شرکت ما تلاش در جهت صادرات و تامین نیاز بازار کشورهای همسایه و همچنین ارزآوری هر چه بیشتر را از اصلیترین اهداف خود قرار داده که در ۸ ماهه نخست امسال موفق به صادرات بیش از ۶ میلیون دلار انواع محصولات فولادی به ۸ کشور شده است.
بر همین اساس، این گروه صنعتی با اولویت دادن به موضوع صادرات، موفق به صادرات انواع قوطی، پروفیل، لوله و بیضی فولادی به کشورهای همجوار شده است.
رونمایی از یک محصول جدید
گروه صنعتی آریا سهند تبریز در ادامه روند توسعهای از محصول جدید خود رونمایی کرده است.
مدیرعامل این گروه صنعتی میگوید: محصول جدید، نوعی از قوطی فولادی در ابعاد ۵۰*۲۵ است که به تولید انبوه رسیده است.
حمل کاری در خصوص نیاز بالای بازار به این محصول ادامه میدهد: قوطی فولادی مورد نیاز برای بازارهای داخلی و مشتریان این گروه صنعتی بود که پس از نیازسنجی، طراحی و تولید شده است.
وی میافزاید: هدف ما تولید محصول اولیه برای صنایعی، چون خودروسازی، تجهیزات ساختمانی، لوازم خانگی، دوچرخه سازی، مبل سازی، لوسترسازی، کابینت سازی و سایر صنایع مرتبط است.
چشم اندازی برای لوله سازی
با توجه به وسعت جغرافیایی زیادی که ایران دارد برای جا به جا کردن بسیاری از سیالاتی که دور از دسترس ما است باید از کالای انتقالی یعنی لولهها استفاده شود تا در کنار صنایعی مانند نفت و گاز به صنایع نیروگاهی، سیمان، فولاد و دیگر صنایع مهم نیز کمک کند.
از طرفی زمانی که رشد جمعیت اتفاق میافتد، نیاز به ساخت مسکن و امکانات رفاهی، تجهیزات بهداشتی، بیمارستانها و هتلها نیز افزایش مییابد.
تامین نیاز به لولههایی با جنسهای مختلف، فعالان اقتصادی را بر آن داشته تا کارخانههایی را جهت تولید لوله اختصاص دهند.
با برنامه ریزی دولت برای رفع موانع تامین مواد اولیه که دغدغه اصلی سرمایه گزاران این صنعت است، فناوری و توان توسعه تولید لولهها، امکان تبدیل کشور به یکی از مهمترین قطبهای لوله سازی در منطقه را فراهم میکند.
گزارش مکتوب از: مهین انتظار ـ خبرگزاری صداوسیما ـ تبریز