گل لاله یکی از گل های زیبا و پر طرفدار است که اگر به درستی از آن نگهداری کنیم این گل می تواند تا 10 روز پس از چیدن نیز تازه بماند .
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، گل لاله از گیاهانی است که ایرانیان از زمانهای قدیم با آن آشنایی داشته اند. لاله دارای تنوع بسیار در رنگ و شکل می باشد و بیش از ۱۵۰ نوع از آن در مناطق مختلف جهان یافت می شود. بیشتر انواع این گل در رنگهای متنوع سفید، قرمز، صورتی یا زرد میباشد و جالب است بدانید بجز رنگ آبی واقعی، این گل بقیه رنگها را داراست.
از لاله به عنوان گل شاخه بریده و یا گل گلدانی استفاده شده است و گونههایی از آن نیز به عنوان کاشت در باغات گل و فضای سبز پرورش داده می شود. در این نوشتار با روش کاشت و نگهداری گل لاله در منزل آشنا می شوید.
گیاه شناسی گل لاله
لاله، گیاهی یک ساله است، چون پیاز اصلی آن فقط به مدت زمان یک سال زراعی دوام دارد، اما هر ساله با پياز جدیدی جایگزین میشود و به ظاهر هیچ چیز تغییر نکرده است.
لالهها از زمان کاشت پیاز اغلب به پنج تا هشت سال برای رشد کافی و گل دادن نیاز دارند. تولید کنندگان تجاری معمولا برداشت گل لاله را در اواخر تابستان و زمانی که به اندازه کافی بزرگ شده باشند آغاز می نمایند، و گلهای کوچکتر را دوباره کاشته و برای فروش در سال آینده می گذارند.
شرایط محیطی مورد نیاز نگهداری گل لاله در منزل
لاله یک گل دائمی نیست پس نباید انتظار داشته باشید این گل همیشه بماند، دوام گل نهایتا یک ماه است، اما بعد از بین رفتن گل، پیاز آن را از خاک در بیاورید و ساقه آن را قطع کنید. پیاز را در محلی خشک و تاریک بگذارید و سال دیگر نیز می توانید آن را کاشته. گل دادن آن را مشاهده کنید.
لازم است بدانید اگر پیاز لاله شما، از انواع لاله هلندی است فقط برای دوسال به شما گل می دهد و تکثیر نمی شود. اما اگر پیاز شما ایرانی است هر سال گل داده و پیازها نیز زیاد می شوند.
شرایط اکولوژیکی مورد نیاز کاشت و نگهداری گل لاله
خاک: خاک مناسب برای این گل بايد تا حد امکان سبک باشد، بنابراین اضافه کردن ماسه و شن به خاک گلدان توصیه می شود. بهترین خاک برای کشت این گل ترکیبی از کوکوپیت، پیت ماس و پرلیت یا اینکه مخلوطی از کود و خاک برگ و ماسه و خاک باغچه است.
آبیاری: این گل پس از کاشت در فضای آزاد یک بار به آبیاری نیاز دارد و بعد از آن تا بهار که به گل رود، نیاز به آبیاری ندارد. در گلدان آبیاری متوسط کافی است. به رطوبت هوا نیز نیاز ندارد. (دقت کنید، آبیاری زیاد باعث پوسیده شدن پیاز این گل می شود.)
دما: گل لاله نسبت به سرما مقاوم است. دمای مناسب برای ریشهدهی پیاز این گل، ۹ درجه و برای رشد گیاه ۱۵ تا ۱۸ درجه سانتیگراد است. لازم به ذکر است، همانند گل نرگس، بالا بودن دمای محیط باعث تشکیل نشدن گل میشود و بهترین کار این است که در یک مکان خنک نگهداری شوند.
کوددهی: اگر می خواهيد دوباره از پیازهای لاله در سال آینده استفاده کنید، لازم است در زمان رویش در بهار با استفاده از کودهای عمومی موجود در بازار تغذیه گیاه صورت گیرد.
نور: لاله به نور زیادی نیاز دارد مخصوصا در زمان گلدهی، پس اگر درون منزل نگهداری می کنید پرنورترین مکان را برای این گل زیبا انتخاب کنید مثلا کنار پنجره جنوبی.
روش کاشت و نحوه تکثیر گل لاله
پس از ضد عفونی نمودن پیازهای سالم و مرغوب لاله در مهر تا آذر بسته به زمان گلدهی، پیازها را داخل گلدان کشت دهید. بهترین زمان اواخر آبان و اوایل آذر است. جهت کاشت پیاز در گلدان، کف گلدان مقداری پوکه معدنی جهت ایجاد زهکش قرار داده سپس خاک را در گلدانی که برای کاشت انتخاب شده است بریزید و سپس پیازها را نزدیک سطح خاک بکارید، به نحوی که جوانه آن تقریبا مماس با سطح خاک باشد. پس از کاشت آبیاری فقط یک بار انجام میگردد. گلدانها در محلی خشک، تاریک و خنک (دمای کمتر از ۱۰ درجه سانتی گراد) به مدت ۵ تا ۶ هفته نگهداری شوند (در این مدت نیاز به آبیاری مجدد نیست) پس از این مدت گلدانها را به مکانی با دمای ۲۵-۲۴ درجه سانتی گراد و نور مناسب منتقل ساخت و هر ۴-۳ روز آبیاری میکنیم.
زمان گلدهی لاله ماههای فروردین و اردیبهشت است. پس از پایان عمر گلها باید آبیاری قطع شود و ساقه گل دهنده را با قیچی جدا کرد و به گیاه فرصت داده میشود تا برگ هایش خشک شود. وقتی برگها خشک شدند باید پیازها را به آرامی طوری که آسیب نبینند از زمین یا گلدان خارج نمود. ریشه و ساقه آن را قیچی کنید، سپس آن را درون یخچال طبقه زیرین تا سال بعد نگهداری کنید و در اواخر بهمن بکارید.