زعفران چگونه کاشته میشود؟
روش کاشت زعفران در خانه، آپارتمان یا گلدان را بدانید.
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، کشاورزی حتی در مقیاس کوچک، لذتی دارد که هیچ کار دیگری ندارد. پس اگر شما نیز دنبال این هستید که کاشت زعفران در خانه را انجام بدهید، آستینهای خود را بالا بزنید و خودتان را از این لذت، محروم نکنید.
کاشت زعفران در باغچه یا گلدان در نگاه نخست، بسیار هیجانانگیز است. البته در نگاههای بعدی، هیجانانگیزتر نیز میشود.
۴ قدم تا کاشت زعفران در خانه
قدم نخست: فراهم کردن مکان کاشت زعفران
شما با توجه به مقدار زعفرانی که قصد کاشت آن را دارید، باید قطعه زمینی در اختیار داشته باشید. پیاز زعفران شما تا ۷ سال، بار میدهد؛ پس بهتر است قطعه زمینی را انتخاب کنید که احتیاجی به آن ندارید. این مکان کشت زعفران میتواند یک گلدان در تراس آپارتمان شما نیز باشد.
زعفران را باید در آب و هوای معتدل یا سرد خشک و بهطور کلی، کمباران کاشت. مناطقی از کشور مانند شمال ایران که مدام در معرض باران قرار دارند، مناسب کاشت زعفران نیستند.
قدم دوم: تهیه پیاز زعفران
شما باید مقداری پیاز جهت کاشت زعفران تهیه کنید که با یک پرس و جوی ساده در محل زندگی خود میتوانید مقداری پیاز زعفران مرغوب پیدا کنید. همچنین شما میتوانید در سفر به شهر مشهد یا شهرهایی که کشت زعفران در آنجا انجام میشود، مثل همدان، پیاز مناسبی تهیه کنید. راه دیگر، خرید بر خط (آنلاین) پیاز زعفران است.
نکته مهم این است که پیاز مرغوب، خریداری کنید. این موجب میشود که زعفران شما از خطرات احتمالی، دور بماند. اگر پیازی تهیه کردید که ضد عفونی نشده بود، میتوانید خودتان آن را ضد عفونی کنید.
قدم سوم: آماده کردن زمین و کاشت زعفران
حال، وقت آماده کردن زمین و کاشت زعفران شما است. اگر اندکی تجربه کشاورزی یا باغبانی داشته باشید، خوب میدانید که باید چهکار کنید. زمین را خوب با بیل شخم بزنید و با مقداری برگ خشک یا کود، زمین خود را غنی کنید.
شما باید سعی کنید پیاز خود را از اوایل تابستان تا آخر مهر، بکارید. جهت کاشتن زعفران، شیارهایی به عمق ۲۰ سانتیمتر حفر کنید و پیازها را به سمت بالا و دانه دانه در شیار قرار دهید.
ارتفاع کاشت پیاز بسیار مهم است، زیرا هر سال پیاز زعفران مقداری بالا میآید که این موجب میشود پیاز شما به سطح زمین برسد و اگر در مناطق سردسیری باشید، ممکن است که پیاز آسیب ببیند.
کار شما با آبیاری عمیق پیازها در اواخر شهریور یا اوایل مهر، اینجا به پایان میرسد. مرحله بعدی، آبیاری، پس از برداشت گلها در آذر خواهد بود و اگر در محل کمباران زندگی میکنید، یک بار نیز در دی، زعفران خود را آبیاری کنید. آبیاری زعفران در زمان خواب پیاز، موجب آسیب زدن به پیاز میشود. این دو مرحله و در صورت سکونت در مکان بسیار کمباران، سه مرحله آبیاری زعفران انجام میشود.
قدم چهارم: برداشت زعفران
در اواسط آبان، زعفرانهای شما به مدت ۲۰ روز گل میدهند. هر پیاز زعفران شما در سال نخست، یک گل و در سالهای بعد، بیش از یک گل میدهد. هر گل زعفران، دارای ۳ یا ۴ رشته (گاه ۵ رشته) زعفران است که میتوانید از طعم و عطر بسیار عالی آن استفاده کنید.
حال، شما صاحب زعفران مرغوبی هستید که خودتان به عمل آوردهاید. لحظه چیدن گلهای زعفران، یکی از هیجانانگیزترین لحظات زندگی است و طعم آن، مدتها در ذهن شما خواهد بود.
نکات مهم کاشت زعفران در خانه
به ازای هر یک کیلو پیاز زعفران، میتوانید حدود ۲ گرم زعفران مرغوب در سال نخست بهدست بیاورید. در سالهای بعد، این مقدار افزایش مییابد و همچنین پیاز زعفران شما در سال هفتم، حداقل ۳ برابر خواهد شد. باید آن را به زمین بزرگتری انتقال دهید و زعفران بیشتری بهدست بیاورید.
با این روش، شما میتوانید حتی زعفران را در گلدان مناسب و در آپارتمان خود نیز بکارید.
آب و هوای مناسب کاشت زعفران در سطح کوچک، خیلی خاص نیست و میتوانید با مهیا کردن مکانی معتدل که زعفران شما در معرض نور کافی و دمای هوای خنک باشد، آن را بکارید. البته کاشت زعفران در شهرهایی مانند همدان و مشهد که هوای سرد و خشک دارند، بسیار مطلوبتر است.