مصرف سمنو مفید برای سلامت بدن و به درمان برخی بیماری ها کمک شایانی می کند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اراک؛ سمنو دارای خواص بسیار خوبی است که از عصاره جوانه گندم تشکیل می شود، البته مصرف سمنو خواص مناسبی برای سلامت بدن دارد و به درمان برخی بیماری ها کمک شایانی می کند.
خواص درمانی سمنو چیست؟
سمنو از عصاره جوانه گندم تشکیل میشود و یکی از سینهای سفره هفت سین است که خواص فراوانی برای سلامتی دارد. این سین مغذی سفره هفت سین نمادی از قدرت و برکت محسوب میشود و در روزهای پایانی سال به صورت گروهی در برخی از مناطق کشور طبخ میشود.
ویتامینها و آنتی اکسیدانهای موجود در سمنو آن را به یکی از پر خاصیتترین مواد غذایی تبدیل نموده است.
طبع سمنو در طب سنتی
سمنو از نظر طب سنتی دارای دارای طبع گرم و معتدل است. ۱۰۰ گرم سمنو سیصد گرم کالری، شش دهم گرم پروتئین دارد، ۵۲ گرم کربوهیدرات دارد.
ویتامینهای موجود در سمنو
سمنو حاوی موادی مانند سلنیوم، فسفر، کرومیوم، روی، آهن، مس و انواع ویتامینهای K-E-A و گروه ویتامینهای B۱۲,B۸, B۵, B۳, B۱ است.
خواص سمنو برای تقویت استخوانها
مصرف سمنو باعث تقویت عمومی بدن بویژه استخوانها میشود، زیرا سمنو سرشار از کلسیم و پتاسیم است و از پوکی استخوان میشود بنابراین افراد میانسال که در معرض پوکی استخوان قرار دارند میتوانند با مصرف به انداره ٔ سمنواز این بیماری جلوگیری کرده واستخوانهای خود را تقویت نمایند.
سمنو مفید برای درمان سرطان
سمنو سرشار از آنتی اکسیدان است به همین دلیل مصرف آن سبب کاهش سرطان خواهد شد.
خواص سمنو برای کودکان
سمنو، از شیره جوانه گندم و آرد، پخته و تهیه میشود و ارزش غذایی آن بسیار بالاتر از برنج و سایر حبوبات است بنابراین برای رشد کودکان و نوجوانان مفید است. مواد مغذی موجود در سمنو به رشد جسمی و ذهنی کودکان و تقویت استخوانهای کودک کمک میکند.
خواص سمنو برای زنان
خواص سمنو برای زنان باردار و جنین
مصرف سمنو را برای زنان باردار به ویژه در سه ماه نخست بارداری برای تکامل سیستم عصبی جنین ضروری و مفید است و از نقص سیستم عصبی جنین پیشگیری میکند. مصرف سمنو در بارداری سبب میشود که جنین به خوبی رشد نماید و استخوانهای جنین را تقویت و باعث رشد بهتر آن میشود. سمنو سرشار از آهن است ومصرف آن توسط خانمهای باردار برای درمان کم خونی آنها مفید است. مصرف سمنو در بارداری باعث درمان یبوست در زنان باردار شده و دفع را برایشان آسان میکند.
خواص سمنو برای کمک به نازایی
همچنین ویتامین های E و B و مواد مغذی موجود در سمنو به درمان نازایی هم کمک میکند.
خواص سمنو برای شیردهی
استفاده از سمنو باعث بهبود سختی زایمان، نازایی و شیردهی میشود. مصرف سمنو باعث افزایش شیر در مادران شیرده میشود و نوزادان را قوی میکند.
فواید سمنو برای زنان در دوران یائسگی
مصرف سمنو برای زنان در دوران یائسگی نیز فوایدی دارد و باعث در امان ماندن آنها ازعوارض یائسگی و سلامت استخوان هایشان میشود.
فواید سمنو برای کاهش وزن
فیبر بالای سمنو سبب میشود که این غذای مقوی برای لاغری مفید باشد، زیرا به دلیل ایجاد سیری طولانی مدت از ریزه خواری جلوگیری کرده و موجب میشود از پرخوری دست برداریم، اما نباید افراد چاق در مصرف سمنو افراط نمایند، زیرا تعادل در مصرف هر غذایی باعث سلامت جسم میشود.
فواید سمنو برای بدنسازی
سمنو دارای قند طبیعی و فیبر بالا است و برای بدنسازی و پرورش اندام بسیار مفید است چرا که باعث توان و قدرت بیشتراین افراد شده و همچنین از انقباض و گرفتگی عضلات ورزشکاران نیز جلوگیری میکند.
سمنو برای بهبود سوءهاضمه و هضم بهتر
فیبر بالای موجود در سمنو، سوءهاضمه را بهبود بخشیده و هضم غذا را بهتر میکند. مصرف سمنو باعث سلامت دستگاه گوارش شده و نقش موثری در درمان سرطان کولون دارد.
تقویت سیستم ایمنی با مصرف سمنو
سمنو حاوی ویتامین C فراوانی است و بنیه و سیستم ایمنی بدن را تقویت میکند. مصرف سمنو برای بهبود افراد دچار سرماخوردگی مفید است.
سمنو برای درمان یبوست
فیبر موجود در سمنو حرکات رودهها را کم کرده و بهبود میبخشد و یبوست را درمان میکند.
مصرف سمنو و سلامت چشم
بتاکاروتن موجود در سمنو از آسیبهای بینایی و عصبی در چشم جلوگیری میکند و به سلامت چشم کمک میکند.
سمنو برای درمان کم خونی
سمنو حاوی آهن، اسید فولیک و ویتامینهای گروه B است و برای خونسازی و تنظیم هورمونها مفید بوده و میتواند در رفع خستگی تاثیر گذار باشد.
خواص سمنو برای زیبایی
ویتامین C و E موجود در سمنو به شادابی پوست کمک میکند و سبب جوان سازی پوست خواهد شد. ویتامینهای گروه B موجود در سمنو و اسید فولیک موجود در آن نیزبه پرپشت و خوش نما شدن موها کمک میکند.
سمنو مفید برای دیابتیها
در فرآیند جوانه زدن گندم برای تهیه سمنو، ویتامینها و املاح معدنی گندم چند برابر شده و از کالری و کربوهیدرات آن کاسته میشود. پروتئینهای هضم و جذب بهتری یافته و بر میزان ویتامین C آن افزوده میشود. در این مرحله اگر طعم گندم جوانه زده را بچشید متوجه شیرینی آن میشوید.
زمانی که گندم جوانه نزده است، شیرین نیست و مواد قندی اش به صورت نشاسته ذخیره میشود، اما در فرآیند جوانه زنی، نشاسته تجزیه و تبدیل به واحدهای کوچک تری به نام مالتوز میشود و شیرینی سمنو که طبیعی است پدیدار میشود، مصرف کم سمنو برای مبتلایان به دیابت توصیه میشود.
سایر خواص سمنو
استفاده از سمنو باعث کاهش کالری بدن و کلسترول خون میشود و آنطور که در بخش سلامت نمناک اشاره کرده ایم استفاده از این ماده غذایی در درمان عوارضی مانند ریوی، کمبود وزن، وجود فسفات در ادرار، سوءهاضمه، پادرد، مخملک، تب برفکی، نامنظم شدن ضربان قلب و زخمهای قرنیه مفید است.
مصرف سمنو سبب درمان مشکلاتی مانند واریس، بی خوابی، پرکاری تیروئید، وجود خون در ادرار، زخم ها، فلج شدن، عفونت در بدن، بری بری، سرگیجه، آرتروز، زخم یا تورم زبان، آرتریت پا و شبکیه، پارکینسون، حالات روحی و روانی، هپاتیت و یرقان میشود.
طرز تهیه سمنو، سین خوش عطروبوی سفره نوروز
دانههای گندم در یک ظرف بزرگ خیس دهید.
دانهها را روی سینی پخش کنید و پارچه مرطوبی روی آن بکشید.
۳ روز زمان برای جوانه زدن دانهها نیاز است.
گندمها را حسابی بکوبید و با کمک ظرف صافی و پارچهای تورمانند، شیرهی خالص آن را جدا کنید.
آرد سبوس دار را به ترکیب آب و شیره اضافه کنید.
این مخلوط خوش عطر را مدام هم بزنید تا صاف و یک دست شود.
مواد را داخل دیگ بریزید و روی حرارت بگذارید و دائم به هم بزنید تا رنگ آن قهوهای شود و سمنو سفت شود.
آب را به تدریج به این مخلوط سفت و سرخ شده اضافه کنید و هم بزنید تا ترکیبی صاف و غلیظ به وجود آید.
بادام را به سمنو، اضافه کنید و هم زدن را ادامه دهید تا مخلوط کِش بیاید.
بعد از اتمام هم زدن، یک ساعت فرصت استراحت به سمنو را روی حرارت ملایم بدهید.
چند نکته مهم برای نگهداری سمنو خانگی
سمنویی که رقیق باشد و داخل آن آب داشته باشد، خیلی زود کپک میزند پس برای نگه داشتن سمنو برای ۳ تا ۴ ماه سمنو باید حسابی غلیظ شود و به آن آب هم اضافه نکنید.
استفاده از گندم شمال باعث میشود که سمنوی شما طعم شیرین تری پیدا کند.
پس از پخت سمنو، تفالههای گندم را که همان سبوس گندم است، دور نیاندازید، زیرا خواص بسیار زیادی دارد. تفالههای گندم را روی یک سینی پهن کنید و در مقابل نور خورشید خشک کنید و سپس آنها را آسیاب کنید و زمان تهیه نان این سبوس را داخل خمیر نان بریزید تا نان سبوس دار گردد.
برای نگه داشتن سمنو برای مدت زمان طولانی آن را در فریزر نگه دارید. در هنگام مصرف سمنو را از فریزر خارج کنید، داخل یک ظرف بریزید تا یخ آن کم کم آب شود.
عوارض مصرف سمنو
افرادی که استعداد اضافه وزن دارند و کم تحرک هستند، نباید بیش از حد از سمنو استفاده کنند.
مصرف زیاد سمنو سبب ایجاد نفخ در برخی افراد میشود.
افراد دارای مزاج سرد باید از خوردن سمنو پرهیز کنند.