دو سال سخت و متفاوت از ورود کرونا به کشور گذشت؛ ویروسی واگیر و ناشناختهای که مردم جهان را غافلگیر و تمام دانش بشری را به چالش کشید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ نخستین مشکل با ورود این ویروس به کشور، تامین اقلام بهداشت فردی برای در امان ماندن از این بیماریِ همه گیر و مرزنشناس بود؛ مشکلی که با بسیجِ کمکهای مردمی حل شد.
چالش جدی بعدی تشخیص بیماران از افراد سالم بود که نیاز به کیت تشخیصی و راه اندازی آزمایشگاههای تشخیصی کرونا داشت.
دکتر صالحی وزیری رئیس آزمایشگاه مرجع کشوری گفت: تا پیش از ورود کرونا به کشور، آزمایشگاههای موجود قادر به بررسی ۲۰ تا ۲۵ هزار کیت تشخیصی در سال بودند، اما اکنون با دارا بودن ۵۰۰ آزمایشگاه گسترده در سراسر کشور قادر به تست تشخیصی ۱۵۰ هزار کیت تشخیصی به طور روزانه هستند.
با اوج گیری هر موج بیماری چارهای جز تعطیلی باقی نمیگذاشت، اما محدودیتهای سراسری کم کم جای خود را به محدودیتهای هوشمند داد.
بیمار یابی فعال در طرح حاج قاسم سلیمانی توانست در کمتر از سه ماه موج بیماری را در هم بشکند؛ دکتر سوری از بنیانگذاران طرح حاج قاسم سلیمانی از موفقیتهای این طرح گفت: کاهش فوتیها، فاصله انداختن میان موج سوم تا چهارم کرونا و استفاده از ظرفیتهای مردمی از دستاوردهای این طرح بود تا حدی که فقط ۲۰ درصد از کادر بهداشت و درمان درگیر مقابله با کرونا باشند.
سال اول را همپای جهان در آرزوی واکسن گذراندیم و زمانی نیز که صحبت از کشف واکسن کرونا به میان آمد، تحریمها مانع از ورود واکسن به ایران شد؛ دکتر حریرچی از آپارتاید دارویی علیه ایران میگفت و تاکید داشت که آمریکا و اروپا دروغ میگویند که برای واردات ایران مشکلی وجود ندارد، آنها وقتی راه جلوگیری ارز را میبندند عملا از ورود هرگونه واکسن و دارویی به کشور جلوگیری میکنند.
اتکا به توان تولید داخل به یاری آمد و در کنار واردات کم رمق واکسن خارجی، واکسن برکت نخستین واکسن ایرانی بود که به خدمت ایمن سازی مردم در آمد تا جایی که امروز ۶ واحد تولید واکسن ایرانی داریم و ایران در بین ده قدرت اول واکسن سازی جهان قرار دارد.
۵ سویه غالب به نامهای آلفا، بتا، گاما، دلتا و اُمیکرون آمدند تا سلامت ایران را به بحران بکشانند، اما هرچه گذشت تجربه مردم و نظام سلامت در مقابله با این بیماری بیشتر و بیشتر شد.
کووید ۱۹ را میتوان فرصتی در دل تهدیدها دانست.
هر چند در این دو سال کرونایی سختیهای زیادی به مردم و کادر زحمتکش بهداشت و درمان تحمیل شد، اما توانستیم در زمینه تشخیص، پیشگیری و درمان کرونا به بلوغ برسیم و یاد بگیریم چگونه میتوان با کرونا زندگی کرد، بدون اینکه کمترین آسیب را بینیم، رعایت شیوه نامههای بهداشتی و واکسیناسیون خلاصه همه این تجربیات است.