سالهاست که راه اندازی کسب و کار مستلزم عبور از هفت خوان رستم است، هفت خوانی که اگر حتی ۶ بخش آن را نیز طی کرده باشید، به طور قطع در خوان هفتم به دیواری بلند برمی خورید.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما اگر به سامانه دریافت مجوزها سری بزنید متقاضیانی را خواهید دید که یک سال و دوسال که هیچ , ۱۰ و حتی ۱۵ سال است که برای دریافت مجوز فعالیت سازمانی نیست که نرفته و مسئولی هم نمانده است که ندیده باشند تا شاید گره کار برای دریافت مجوز باز شودالبته اگر امکان پذیر باشد.
آقای ابراهیمی یکی از متقاضیان دریافت مجوز برای راه اندازی پروش بوقلمون است وی با اشاره به اینکه ۵ سال به دنبال دریافت مجوزهای مختلف در این مسیر استخوان خرد کرده است میگوید: من برای راه اندازی این واحد تولیدی در شهر ملک خودرا فروخته و به این روستا مهاجرت کردم؛ طبق پروانه ما امکان تولید ۹۵۰۰ بوقلمون گوشتی را دریافت کردم که اگر این شرایط محقق شود امکان ایجاد اشتغال برای ۵ کارگر فراهم خواهد شد.
وی با بیان اینکه بعداز پیگیریهای بسیار، رفت و آمدهای متعدد و ارائه استعلامهای گوناگون به شرکتهای مختلف زیر مجموعه وزارت جهاد کشاورزی و نیرو دوسال است که درگیر دریافت مجوز آب هستم ادامه داد: من در مزرعه دو حلقه چاه و حق آبه از قنات دارم، اما به چاههای آب در استان مرکزی مجوز برداشت داده نمیشود از سویی نیز به دلیل قرار گرفتن زمینهای محل احداث واحد تولیدی در بالادست قنات اجازه برداشت از آن را نیز ندارم.
البته ایران سالها است که به دلیل بارشهای کم و برداشتهای بی رویه از سفرههای آب زیرزمینی سبب ممنوعه شدن ۴۰۸ دشت در استانهای مختلف ازجمله استان مرکزی شده که این موضوع به معنای ممنوعیت برداشت آب و حتی صدور مجوز برای استفاده از این منابع آبی است.
با توجه به این مشکلات که دلیل صادر نشدن مجوز برای آقای ابراهیمی است وی میگوید: برای حل مشکل به سراغ نماینده شهر ساوه در مجلس شورای اسلامی رفته و از وی درخواست راهکاری برای دریافت مجوز کردم به نحوی که با دستور ایشان و همکاری شرکت آب و فاضلاب شهرستان ساوه دستور ارائه آبرسانی سیار صادر شد که البته این راهکار نیز با مخالفت شرکت آب منطقهای ساوه به در بسته خورده و مشکل همچنان باقی است.
موضوع اینجاست که مجوز کسب کار برای فعالیتهای تولیدی در زمینههای مختلف دامپروری، طیور، شیلات و کشاورزی را وزارت جهاد کشاورزی صادر میکند موضوعی که در ۹۰ درصد مواقع به دلیل صادر نشدن مجوز آب به درهای بسته میخورد. موضوعی که تولید کنندگان زیادی درحال حاضر با آن مواجه هستند.
خانم پورعبدالهیان یکی از متقاضیان دریافت مجوز چاه آب در استان البرز، برای راه اندازی دامپروری است موضوعی که تاکنون ۱۵ سال طول کشیده، اما به جایی نرسیده است.
خانم پورعبدالهیان با بیان اینکه در گذشته دامپروری داشتیم که شهرداری آن را پلمب کرده است گفت: بعد از مراجعه به سازمان اراضی و وزارت جهاد کشاورزی زمینی در اختیار ما قرار گرفت که آب نداشت حالا سالهاست که برای دریافت مجوز آب به وزارت نیرو مراجعه میکنیم، ولی جوابی دریافت نکردیم.
آقای رحمت وکیل زاده متقاضی دیگری در استان چهارمحال و بختیاری است که از سال ۹۲ به دنبال دریافت مجوز برای راه اندازی پرورش ماهی است وی میگوید: پس از ارائه درخواست به وزارت نیرو بارها به این ارگان مراجعه کرده ام، اما هر بار از سوی وزارت نیرو به سازمان شیلات و از سازمان شیلات به وزارت نیرو معرفی شده و هنوز هم راهی مشخص نشده است.
به هرحال آمارها نشان میدهد که سالانه بیش از ۵ میلیارد مترمکعب آب از سفرههای زیرزمینی بیشتر مصرف میکنیم که این یعنی افت سطح آب و بروز پدیده فرونشست و حتی شور شدن آبها است.
حمید رحمانی معاون دفتر توسعه نظامهای فنی بهره برداری و دیسپاچینگ برقابی با بیان اینکه سفرههای آب زیرزمینی بسیار محدود است و ما امکان پاسخ دادن به همه نیازها نیستیم گفت: آب موضوع اصلی والبته محدود است زمین کشاورزی زیاد است اگر قرار باشد هرکسی در زمین خود چاهی حفر کرده و از آن بهره برداری کند ووزارت نیرو هم به آن مجوز بدهد تا کی این روند ادامه خواهد داشت. منابع ما محدود است و امکان مجوز برای همه وجودندارد.
وی با اشاره به قانون توزیع عادلانه آب گفت: طبق مواد ۲۷ و ۲۸ این قانون منابع آبی برای همان مصرفی که تعیین شده و برای زمینی که مشخص شده باید مصرف شود، اما اگر وزارت نیرو این اجازه را بدهد متقاضی میتواند کاربرد چاه را تغییر دهد فرآیند و روال آن مشخص است که آخرین نسخه چند ماه قبل ابلاغ شده است براین اساس متقاضیان میتوانند چاه آبی را پیدا کنند و آب آن را خریداری کرده و برای کسب و کار خود استفاده کنند. البته اگر چاه پیدا نشود عملا امکان توسعه در آن محدوده وجود ندارد.
به هرحال حل مسئله اختصاص آب موضوعی سادهای نیست، به نظر میرسد چالش اصلی، کم توجهی سازمانهای مسئول در راهنمایی کارآفرینان به محل راه اندازی کسب و کار است، موضوعی که حالا به گره کوری برای متقاضیان مجوز کسب و کارتبدیل شده است.
گزارش آسیه سلیمی