در پی بارشهای زمستانی در حوزه آبریز تالاب خشکیده جازموریان، بخشی از این تالاب پس از دو سال دوباره آبگیری شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز سیستان و بلوچستان، تالاب فصلی جازموریان با 69هزار و 600کیلومترمربع مساحت جزو بزرگترین تالابهای آب شیرین و یکی از بهترین اکوسیستم های کشور است که بین استان سیستان و بلوچستان و کرمان قرار دارد.
بر اساس داده های ماهواره ای، با بارندگی های اخیر بخشی از این تالاب آبگیری شده که خوشحالی کشاورزان و دامداران منطقه را به همراه داشته است.
اما علی رغم بارشهای خوب در حوزه آبریز این تالاب بخصوص در حوزه کرمان و هلیل رود باز هم حجم بالای آب در پشت سدها و بندهای این استان محصور و این بارندگی ها نتوانست موجب آبگیری کامل تالاب شود و لب های خشک شده آن را سیراب کند.
عدم اختصاص حق آبه تالاب جازموریان، ایجاد سدها و بندهای متعدد بر روی هلیل رود و دیگر مجراهای اصلی ورود آب به این تالاب از یک سو و ایجاد خاکریز و حفر کانال برای جلوگیری از قاچاق در دل این تالاب نفس این تالاب را در حوزه سیستان و بلوچستان به تنگ آورده به گونه ای که در پی بارشهای خوب اخیر این تالاب به طور کامل آبگیری و احیا نشد.
خشک شدن این تالاب در دو دهه اخیر نقش زیادی در تغییر معیشت حاشیه نشینان این تالاب و افزایش ریزگردها در جنوب شرق کشور داشته که توجه ویژه به این مهم برنامه ریزی سنجیده و کارشناسی مسئولین استانی و کشوری را می طلبد.
این تالاب پیش از خشکسالی های دو دهه اخیر انبار علوفه جنوب شرق کشور بود و کشاورزی و دامپروری حاشیه نشینان این تالاب را نیز رونق بخشیده بود و یکی از مراکز اصلی پرورش دام سبک و سنگین در کشور به شمار می رفت.
احیای تالاب جازموریان مستلزم رهاسازی مستمر آب سدهای احداث شده بر روی هلیل رود است که ضمن مهار ریزگردها و حفظ اکوسیستم منطقه می تواند دامپروری و کشاورزی منطقه را رونق بخشد و معیشت پایدار را نیز برای حاشیه نشینان این تالاب به ارمغان آورد.
تالاب جازموریان که از سال1376خشک شده بود، پیش از این در سال1398به طور کامل احیا شده بود.