نئوپانها خرده چوبهای فرآوری شدهای هستند که با چسب یا رزین فشرده شدهاند و مزایای فراوانی دارند.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، خرده چوبهای فرآوری شده که با چسب یا رزین فشرده شدهاند نئوپان می گویند. برای تولید این فرآورده چوبی، ضایعات چوب درختان در طی مراحلی رطوبتگیری میشوند. در مرحله بعد، با مخلوط شدن با چسب یا رزین کیک تولید میشود. تخته های نئوپانی که در بازار میبینید این کیک بعد از تحت فشار قرار گرفتن است.
کاربردهای نئوپان چیست؟
کافی است نگاهی به اطراف خود بیاندازید تا کاربردهای مختلف آن را در وسایل چوبی دور و بر خود ببینید. از مبلمان گرفته تا انواع کابینت و قفسه!. نئوپان به علت خصوصیتهای منحصر به فردش جایگاه ویژه ای در سالهای اخیر پیدا کرده است.
جالب است بدانید که ساخت اولین نئوپانها و تاریخچه نئوپان به دهه ۱۹۴۰ میلادی در آلمان باز میگردد. در زمان جنگ جهانی دوم چوب کافی برای ساخت تختهها وجود نداشت و از این رو اولین کارخانه برای تولید این فرآورده چوبی به نام Torfit Werke AG در برمن آلمان راهاندازی شد.
انواع مشخصات نئوپان
نئوپان هایی با ضخامت، فشردگی و درجه کیفیتهای مختلف در بازار موجوداند. بسته به این که شما چه استفادهای برای آن در نظر دارید می توانید نوع مورد نظر خود را انتخاب کنید.
ضخامت نئوپان ها از سه تا ۲۵ میلیمتر است. فشردگی آنها نیز متفاوت است. اما فشردگی یا دانسیته چیست؟ فشردگی در واقع نسبت جرم به حجم نئوپان است و هرچه قدر فشردگی آن بیشتر باشد، وزن بیشتری دارد؛ همچنين درجه کیفیت تولید نیز موضوعی است که نباید در انتخاب انواع نئوپان از آن غافل شوید. این فرآورده چوبی در چهار کیفیت و درجه سوپر، یک، دو و سه تولید میشود.
انواع روکش
بعد از انجام فرآوری بر روی تکه چوبها، نئوپان بدون روکش تولید میشود. بیشترین استفاده این نوع نئوپان برای دکورهای نمایشگاهی، کارهای ساختمانی و داخل کمدها و کابینتها است.
برای افزایش زیبایی و همچنین افزایش کاربرد آن، روی آن را با ورقههای ملامینه رنگی یا با جنس چوب طبیعی میپوشانند.
روکشهای چوبی نیز نوع دیگری از روکشها هستند که همانطور که از نامش پیداست با لایه نازک چوب پوشیده شدهاند. این روکشها برای استفاده در کابینت آشپزخانه بسیار متدوال است. بسته به روکشهای مختلف و مقاومت متفاوت تختهها، از این فرآورده چوبی میتوان براساس سلیقه در جاهای مختلف استفاده کرد.
چند نکته جالب در مورد نئوپان
تفاوت بین نئوپان و ام دی اف
کلمه «امدیاف»MDF) که در واقع خلاصه شده (تخته) فیبر با فشردگی متوسط (medium density fiber) است و به همان روش نئوپان ساخته میشود. تنها تفاوت بین این دو در این است که «امدیاف» فشردگی بیشتری نسبت به نئوپان دارد، اما مانند نئوپان میتوان روکشهای مختلف را روی سطح آن کار کرد.
مزایای استفاده از نئوپان
در مجموع نئوپان به عنوان یک فرآورده چوبی مزایای فراوانی دارد. به صرفه بودن، تنوع در فشردگی و همچنین روکش و همچنين استفاده از خردههای چوب که منجر به قطع درختان کمتری میشود از نقاط قوت این فرآورده چوبی به حساب میآید.