گزارش مکتوب ؛
اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید
گیلان مقام نخست تولید اوراق فشرده چوبی و پالت را در کشور دارد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز گیلان این روزها به هر طرف خانه که سر بچرخانی، نشانه هایی از آن را می بینی، گاهی دور تا دور دیوار آشپرخانه به عنوان کابینت و قفسه جا خوش کرده ، گاهی هم در وسط اتاق پذیرایی به عنوان میز ، میان داری می کند.
در ساخت نرده پله ها ، کمد ، تخت و حتی دیوار پوش هم کاربرد دارد و هر روز مصرف آن برای ساخت مصنوعات و لوازم چوبی بیشتر می شود.
اوراق فشرده چوبی که ماده اولیه مصنوعات چوبی و دکوراسیون است و انواع پالت یا همان جعبه های چوبی که بیشتر در صنعت پتروشیمی کاربرد دارد.
بنابر اعلام سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان، این استان در تولید این دست صنایع در بین استان های دیگر کشور خوش درخشیده و بر بلندترین سکوی تولید قرار گرفته است.
کفه سنگین تولید ، صادرات و اشتغال صنایع چوبی گیلان
بر اساس همین آمار میزان تولید سالانه اوراق فشرده چوبی و پالت در گیلان 650 هزار متر مکعب به ارزش 800 میلیارد تومان است.
به گفته معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان، هفت واحد تولیدی اوراق فشرده چوبی و پالت دیگر هم به تدریج از سال 98 تا سه سال آینده وارد چرخه تولید می شود و دست کم 20 درصد به ظرفیت تولید این دست صنایع سلولزی گیلان می افزاید.
سروش می گوید : رکورددار بودن گیلان در زراعت چوب در سال های گذشته ، نزدیکی به بازارهای حاشیه خزر برای واردات چوب و صادرات محصول نهایی و نیز افزایش استقبال مردم و کاربرد روز افزون اوراق فشرده و پالت باعث شده است تعداد واحدهای این دست صنایع سلولزی در گیلان، افزایش یابد و این استان گوی تولید را از دیگر استان ها برباید.
وی تعداد صنایع کوچک و بزرگ اوراق فشرده و پالت چوبی گیلان را 67 واحد اعلام کرد و افزود : در این بین 6 واحد تولیدی چوب اسالم ، آرین مریم ، آرین تخته، آریا پویا ، روجین پایا و نئوپان فومنات از برندهای شناخته شده است.
معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان می گوید : اوراق فشرده چوبی تولیدی گیلان ، علاوه بر کاربردی که به طور متفرقه در ساخت دکوراسیون و مصنوعات چوبی دارد ، ماده اولیه حدود 70 واحد از صنایع پایین دستی استان را هم تامین می کند.
سروش افزود : این دست صنایع چوبی ، سهم خوبی در صادرات هم دارد و سالانه حدود 70 هزار تن از اوراق فشرده چوبی و پالت تولیدی گیلان به ارزش 16 میلیون دلار صادر می شود.
وی می گوید : این صنایع چوبی در گیلان برای سه هزار و 500 نفر مستقیم و حدود 2 هزار نفر هم غیر مستقیم شغل ایجاد کرده است.
معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با اشاره به تحریم های جدید امریکا و افزایش قیمت ارز گفت : در شرایط فعلی ، واردات اوراق فشرده چوبی و پالت از نظر اقتصادی به صرفه نیست و محصولات واحدهای تولیدی داخل از جمله گیلان برای خریداران ارزان تر تمام می شود.
به گفته سروش ، با افتتاح رسمی راه آهن قزوین – رشت انتقال محصولات تولیدی کارخانه های اوراق فشرده چوبی و پالت سازی استان که حجم و وزن زیادی هم دارد آسان تر و سریع تر انجام می شود و از طرفی کاهش هزینه های حمل بار و در نهایت کاهش قیمت تمام شده محصول را در پی خواهد داشت.
اوراق فشرده چوبی گیلان در ویترین بازارهای داخل و خارج
معاون امور صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت گیلان با اشاره به اینکه به علت پرکاربرد بودن و افزایش استقبال سازندگان مصنوعات چوبی و طراحان دکوراسیون برای استفاده از اوراق فشرده چوبی و نیز کاربردی بودن آن در صنایع پتروشیمی کشور، این دست صنایع، بازار خوبی در داخل و حتی خارج از کشور دارد که آمار صادرات و فروش بالای آن گویای این حقیقت است.
موضوعی که بسیاری از تولید کنندگان مصنوعات چوبی ، طراحان و مجریان سازه های چوبی و " اِم دی اِف" هم به آن اذعان دارند و می گویند : بیشتر مردم در مراجعه به آنها خواهان استفاده از اوراق فشرده برای نمای داخلی ساختمان و نیز برخی لوازم خانگی هستند.
گفتگو با چند نفر از کسانی که برای انتخاب و خرید این دست اوراق فشرده به یکی از خیابان های رشت که به راسته " ام دی اف" فروشان معروف است هم نشان می دهد که بیشتر این افراد تمایل زیادی به استفاده از این دست اوراق فشرده دارند.
با چند خانم که به اتفاق خانواده برای انتخاب این اوراق چوبی با هم مشورت می کنند هم صحبت می شوم.
یکی از خانم ها از تنوع رنگ و طرح این اوراق می گوید و خانم دیگری که کمی مسن تر است می گوید : این ورق های چوبی نمای خانه را از این رو به آن رو می کند و تصمیم دارم علاوه بر آشپزخانه در نمای داخلی اتاق پذیرایی هم از آن استفاده کنم.
حرف آقایان اما چیز دیگری است؛ آنها می گویند : قیمت های اوراق چوبی تولید داخل ارزان تر است و به لحاظ طرح و رنگ و زیبایی تفاوت چندانی با مشابه خارجی که گران تر است ندارد.
موانعی که چوب لای چرخ تولید اوراق چوبی می گذارد
آنطور که معاون صنایع و معادن گیلان می گوید : بسیاری از واحدهای تولیدی اوراق فشرده و پالت گیلان به علت کمبود مواد اولیه و تسهیلات گران قیمت با بخشی از ظرفیت تولید ، چرخ کارخانه های شان را می گردانند.
آقای سروش نیاز سالانه واحدهای تولید اوراق فشرده و پالت سازی گیلان را حدود 700 هزار مترمکعب عنوان کرد و گفت : این درحالیست که در بیشتر واحدهای فعال این دست صنایع سلولزی استان، طرح های توسعه ای در دست اجراست و هفت کارخانه در دست ساخت دیگر هم تا سه سال آینده وارد چرخه تولید می شود که بر این اساس در تامین مواد اولیه با مشکل مواجه خواهیم بود.
وی می گوید : از طرفی واردات چوب به عنوان مواد اولیه اوراق فشرده و پالت، به علت بالا بودن قیمت ارز ، برای تولید کنندگان به صرفه نیست.
این مقام مسئول می گوید : اگرچه دولت تسهیلاتی در قالب رونق تولید و سرمایه در گردش به تولید کنندگان پرداخت می کند اما به علت نرخ سود بالا و توان کم بازپرداخت، تولید کنندگان، کمتر سراغ این تسهیلات می آیند.
مشکلاتی که بسیاری از فعالان این صنعت از جمله قائم مقام مدیرعامل و مدیر کارخانه نئوپان و" اِم دی اِف" فومنات به آن اذعان دارند.
آقای یوسفی با اشاره به اهمیت افزایش توان تولید این دست صنایع در داخل می گوید : برای مثال به علت بالا بودن نرخ ارز ، قیمت یک ورق فشرده چوبی وارداتی در بازار که بطور عمده بین وارد کننده تا فروشنده و خریدار دست به دست می شود ، بطور میانگین 2 برابر هزینه مشابه داخلی آن تمام می شود اما متاسفانه کمبود سرمایه در گردش، حمایت های اندک مالی، در کنار مشکل تامین مواد اولیه، توان تولید را از ما تولیدکنندگان گرفته است ؛ بطوری که در حال حاضر کارخانه نئوپان و "اِم دی اِف" فومنات، فقط با70 درصد ظرفیت اصلی؛ معادل حدود 200 هزار مترمکعب انواع نئوپان و"اِم دی اِف" تولید می کند.
وی افزود : در تولید و زراعت چوب فقط نباید به صنوبر اکتفا شود و باید به کشت گونه های دیگری چون توسکا و درختان سوزنی برگ هم توجه شود ؛ چرا که در برخی صنایع سلولزی لازم است ، در کنار توسعه کشت صنوبر از دیگر گونه ها هم استفاده شود.
رضایی نیا یکی از صاحبان واحدهای تولیدی پالت سازی گیلان هم از کمبود حمایت از تولید کنندگان این بخش گلایه دارد و می گوید : با اینکه بارها آمادگی خود را برای زراعت چوب به مسئولان اعلام کرده ایم اما هر بار مانعی بر سر راه واگذاری زمین های مستعد برای زراعت چوب و تامین مواد اولیه پیش پای مان گذاشته شده است.
این درحالیست که رییس اداره جنگل کاری و پارک های داره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان می گوید : زمینه های واگذاری عرصه های مستعد کشت صنوبر به تولید کنندگان این دست صنایع چوبی وجود دارد اما تاکنون صاحبان این صنایع از آن استقبال نکرده اند.
محمد پور افزود : این تولیدکنندگان اعلام کرده اند که تخصصی در زمینه زراعت چوب ندارند و از طرفی این کار برایشان به صرفه نیست و آنان متضرر می شوند.
سقوط قطب زراعت چوب ایران به جایگاه سوم جدول تولید در حالی که گیلان در جایگاه نخست تولید اوراق چوبی فشرده و پالت کشور که ماده اولیه آن چوب است قرار دارد ، رییس اداره جنگل کاری و پارک های داره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان از تنزل یافتن جایگاه اول گیلان در زراعت چوب به جایگاه سوم کشوری خبر می دهد.
محمد پور می گوید : این در حالیست که بیش از 10 سال، این استان قطب زراعت چوب در کشور بود اما در سال های اخیر سطح زیر کشت آن از 68 هزار هکتار به 48 هزار هکتار رسیده است ؛ این درحالیست که 125 هزار هکتار چیزی حدود سه برابر سطح زیر کشت فعلی ، زمین مستعد زراعت چوب در گیلان وجود دارد.
وی علت این کاهش تولید را راکد ماندن قیمت چوب در سال های گذشته و گرایش تولید کنندگان به تولید محصولات زود بازده تر زراعی و باغی دانست و گفت: البته با افزایش قیمت چوب از امسال و نیز برخی برنامه های ترویجی و واگذاری زمین های مستعد ، به نظر می رسد زراعت چوب در گیلان دوباره به دور غلتک تولید بیفتد.
رییس اداره جنگل کاری و پارک های اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان افزود : اگر از همه زمین های مستعد گیلان برای زراعت چوب استفاده شود، سالانه 2 میلیون و750 هزار متر مکعب چوب معادل حدود سه برابر تولید فعلی در گیلان چوب تولید می شود که پاسخگوی نیاز صنایع چوبی هم خواهد بود.
محمد پور افزود : بر اساس برنامه ششم توسعه مقرر شده است تا پایان این برنامه ، 6 هزار و600 هکتار از زمین های مستعد زراعت چوب گیلان برای توسعه سطح کشت درخت، واگذار شود که تاکنون 700 هکتار به بخش خصوصی واگذار شده است و امسال هم بنا داریم، هزار و 500 هکتار دیگر را واگذار کنیم که امیدواریم با برنامه های ترویجی و توزیع نهال رایگان ، زراعت چوب به روزهای پر رونقش برگردد.
امیدی که صنایع تولیدی اوراق فشرده و پالت گیلان هم به آن چشم دوخته اند ؛ صنایعی که اگرچه به رونق بازار و مشتری پسند بودن محصولات شان دل خوشند اما در عین حال نگران تامین مواد اولیه هستند و یک چشم شان به باغ های صنوبر است و چشم دیگر شان به حمایت های مالی دولت دوخته شده است.
*نگارندگان : مریم امدادی و عباس قنبری
اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید اوراق فشرده چوبی گیلان، بر بلندای قفسه تولید