آذربایجان غربی با تولید بیش از ۶ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی درسال و کسب رتبه نخست در تولید سب درختی، عسل و چغندر قند و پرورش آبزیان یکی از قطبهای مهم تولیدمحصولات کشاورزی در کشور است.
تولید بیش از۶ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی درسال در آذربایجان غربی، گندم، چغندرقند، سیب درختی و انگور محصولاتی هستند که آذربایجان غربی در تولید آن ها پیشتاز کشور است و ۷۰۰ هزار هکتار زمین زراعی و ۱۱۵ هزار هکتار باغ این استان زمینه تولید را برای کشاورزان مهیا کرده است.
اکبر کرامتی رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی با اشاره به توانمندی های بخش کشاورزی آذربایجان غربی گفت: سطح زیر کشت محصولات زراعی ۷۰۰ هزار هکتار بوده که ۲.۳ درصد اراضی کشور را شامل می شود.
کشت گلخانه ای پیشران بخش کشاورزی
کشت گلخانهای به عنوان یکی از پیشرانهای توسعه در اقتصاد آذربایجانغربی مطرح است که افزایش سهم آن در بخش کشاورزی توام با کاهش ۱۰ برابری مصرف آب و افزایش چندین برابری تولید است.
وی افزود: تولید محصولات کشاورزی به صورت کشت گلخانهای در تمام طول سال انجام میگیرد و این محصولات تولیدی نیز از کیفیت بالایی برخوردار است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان افزود: ۵۸ هکتار گلخانه دراستان وجود دارد که احداث دوهزار هکتار گلخانه از برنامه های سازمان جهاد کشاورزی استان است.
وی افزود: عمده محصولات تولید شده در گلخانه های استان شامل خیار، گوجه فرنگی، گیاهان گلدانی و توت فرنگی است.
بیش از ۵۵۸ میلیون متر مکعب در آب مصرفی بخش کشاورزی صرفه جویی شده که ۲۳۰ میلیون متر مکعب از طریق استفاده از فنون علمی و فنی و ۳۲۸ میلیون متر مکعب از محل کاهش دریافت از محل سدهای استان در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بوده است.
کرامتی افزود: از آغاز اجرای طرح های آبیاری تحت فشار تا کنون ۷۰ هزار هکتار از اراضی استان با اعتبار بیش از ۴۴۰ میلیاردریال به سیستم های آبیاری نوین مجهز شده اند.
آذربایجان غربی پیشرو در پرورش آبزیان
آذربایجان غربی با وجود اینکه جزو استانهای غیرساحلی کشور به شمار میرود، اما به دلیل میزان تولید سالانه نزدیک ۱۷ هزار تن انواع آبزیان و تنوع بالای تولید یکی از قطبهای مهم کشور در این بخش محسوب میشود.
محمدباقر قریشی مدیر کل شیلات آذربایجان غربی بااشاره به اینکه درحال حاضر تعداد ۴۲۰ مجتمع و مزرعه پرورش ماهی، ۵ مرکز تکثیر بچه ماهی سردآبی، یک مرکز تکثیر بچهماهی گرمابی و ۱۰ مرکز تکثیر ماهیان زینتی در استان فعال است گفت: ۲۶۰۰ نفر در این صنعت به صورت مستقیم مشغول به کار هستند، وهم اکنون ۱۱ تعاونی صید و صیادی با هزار خانوار صیاد در ۱۰ دریاچه پشت سد و ۶ رودخانه دائمی استان مشغول فعالیت هستند.
وی افزود: بر اساس شرایط جغرافیایی آذربایجان غربی دومین استان پرآب کشور به شمار میرود، این ظرفیت موجب شده آذربایجان غربی از نظر تولیدات آبزیان از تنوع بسیار بالایی برخوردار باشد، تولید و پرورش ماهیان سردآبی، گرم آبی، شاه میگو، زالو، قزل آلا و تولید ماهیان خاویاری به همراه آرتمیا بخشی از تنوع بالای تولید آبزیان در این استان به شمار میروند.
تحقیقات رکن توسعه کشاورزی
مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان نقش مهمی در توسعه کشاورزی منطقه داشته است.
رئیس مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی ومنابع طبیعی گفت : مشارکت در معرفی بیش از ۲۵ رقم گندم آبی ,مشارکت در معرفی بیش از ۲۵ رقم گندم دیم, مشارکت در معرفی بیش از ۱۰ رقم مختلف جو آبی, مشارکت در معرفی بیش از ۱۰ رقم مختلف جو دیم , معرفی ۲ پایه هیبرید انگور مقاوم به بیماری سرطان طوقه و ریشه , انجام تحقیقات کاربردی در زمینه تعیین بقایایی نیترات در محصولات استراتژیک استان ,اصلاح تعدادی از باغات نامرغوب سیب، انگور، گردو و پسته از طریق سرشاخه کاری با ارقام برتر بصورت الگویی,بخش از طرحهای پژوهشی این مرکز است .
محمد رضایی در ادامه افزود : صرفه جویی در مصرف آب با اجرای طرح تحولی ترویج برای احیای دریاچه ارومیه به میزان ۳۰ تا ۵۰ درصد , تولید بذور پرورشی گیاهان زراعی گندم و جو آبی و دیم، کلزا ، آفتابگردان روغنی، ذرت هیبرید، بذر هیبرید چغندر قند، ماشک، خلر و نخودعلوفه ای به مساحت ۱۵۰ هکتار در هر سال در مزارع تحقیقاتی و آموزشی برای تامین بذر استان و بعضی دیگر از استانهای کشور, از جمله دستاوردهای مهم مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی ومنابع طبیعی استان هستند.
افزایش درآمد بهره برداران, رونق تولید,,پشتیبانی و رفع موانع سرمایه گذاری, مشارکت در احیای دریاچه ارومیه, تامین امنیتت غذایی مردم وکشاورزی پایدار از اهداف اصلی سازمان جهاد کشاورزی است.