بسیاری از پژوهش ها حاکی از آن است که سیستم کشاورزی رایج با کاربرد بی رویه ی نهاده های شیمیایی، منابع طبیعی را دچار آسیب کرده و خسارات جبران ناپذیری را بر سلامتی انسان ها وارد می سازند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی، در سال های اخیر، نگرانی هایی در سطح جهانی درباره ی عواقب و اثرات جانبی برخی از فعالیت های کشاورزی به محیط زیست و جامعه ابراز شده و سیستم های کشاورزی رایج مورد انتقاد قرار گرفته اند. از این رو، بشر با ارائه تدابیری نظیر کشاورزی ارگانیک سعی در جلوگیری از این رویه فاجعه آمیز نمود.
دستیابی به امنیت، کیفیت و ایمنی غذا یکی از مهمترین چالش های آینده زندگی بشری
علاقه به دریافت مواد مغذی از طریق بهبود کیفیت تغذیه ای محصولات کشاورزی به عنوان غذا باعث شده کشاورزی ارگانیک یک روش جایگزین ارجح برای کشاورزی معمولی باشد که فرایند تولید و خروجی های آن به توسعه پایدار کمک می نماید.
در سالهای اخیر، به دلیل افزایش علاقه مصرف کنندگان به سلامتی نسبت به کیفیت مواد غذایی ، ترجیح مصرف کننده برای محصولات ارگانیک به تدریج به سمت مصرف این محصولات سوق یافته است. مصرف کنندگان حساس حاضر به پرداخت هزینه بالاتریجهت خرید این محصولات هستند که این امر باعث افزایش اهمیت تولید محصولات ارگانیک در بخش کشاورزی و تولید این محصولات شده است. اگرچه اهمیت حیاتی تحقق ایمنی غذای مورد مصرف انسان واضح و مبرهن است و به طور کلی ارتقاء ایمنی غذا به عنوان مهمترین هدف توسعه کشت محصولات غذایی ارگانیک عنوان شده است.
مواد غذایی ارگانیک مغذی ترند
به طور کلی مطالعات اپیدمیولوژیک حاکی از آن است که مواد غذایی ارگانیک حاوی مقادیر بالاتری از مواد مغذی (نظیر ویتامین ها و مواد معدنی) هستند. در واقع مواد غذایی ارگانیک حاوی ترکیبات فعال زیستی (پلی فنول ها ، ویتامین C و کاروتنوئیدها) بیشتر و مواد ناسالم (کودهای مصنوعی و سموم دفع آفات) کمتری هستند. علاوه بر این، محتوای بیشتر فیبر در مواد غذایی ارگانیک ممکن است تأثیر مثبتی بر Microbiota روده و سلامتی داشته باشد و خطر بیماری ها را کاهش می دهد.
کشاورزی ارگانیک بر سلامتی انسان نقش دارد و خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد.
محصولات ارگانیک تازه تر و برای محیط زیست مناسب تر هستند
به دلیل اینکه برای به عمل آوردن محصولات ارگانیک از مواد نگهدارنده استفاده نمی شود، معمولا این محصولات تازه تر به دست مشتریان می رسند و ماندگاری کمتری نسبت به دیگر محصولات دارند. به علاوه روند کشاورزی ارگانیک به گونه ای است که در آن کاهش آلودگی، صرفه جویی در آب، کاهش فرسایش خاک، افزایش حاصل خیزی خاک و همچنین مصرف انرژی کمتر دیده می شود.
آلاینده های مستتر در محصولات کشاورزی بیشترین تاثیر را در سلامت مصرف کننده دارند.
مصرف محصولات کشاورزی و میزان آلودگی با توجه به بررسی تحلیلی از نتایج مطالعات مشخص شد. میزان شدت آلودگی در محصولات کشاورزی به ترتیب نیترات در رتبه اول آلایندگی و در گام بعد عناصر سنگین سمی و در رتبه بعد آلاینده های میکروبی قرار دارند. این مطالعات توسط کارشناسان کشاورزی انجام شده است.
پژوهشهای مهمی در زمینه کنترل بیماری ها وآفات وتقویت وپرورش محصولات کشاورزی توسط,محققان آذربایجانغربی انجام شده است.
مریم فروزان عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات ومنابع طبیعی وآموزش کشاورزی بااشاره به اینکه هدف اصلی گیاه پزشکی تولید محصول با کیفیت وعاری سموم کشاورزی است گفت:طرح های تحقیقاتی در راستای کاهش مصرف سموم و تولید محصول سالم صورت گرفته که قسمت اعظم طرح ها با توجه به تازه خوری محصولات گلخانه ای و عدم وجود باقیمانده سموم در این محصولات است.
وی افزود: سموم بیورشنال جدید در این گلخانه ها جهت کنترل آفات آزمایش گردیده در عین حال باقیمانده سموم در محصولات گلخانه ای جهت اندازه گیری به موسسه گیاهپزشکی ارسال می شود.
صدورنشان حدمجازآلایندهها برای ۶ محصول کشاورزی
۶ محصول کشاورزی درآذربایجان غربی پروانه نشان حد مجاز آلاینده های کشاورزی دریافت کرده اند.
رئیس گروه سلامت غذا و محیط زیست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: 6 محصول کشاورزی شامل خیار و توت فرنگی گلخانه ای، قارچ خوراکی، نخود دیم، سیب درختی و هلو در شهرستانهای ارومیه، نقده، پیرانشهر و میاندوآب موفق به اخذ پروانه نشان حد مجاز آلاینده ها شده اند.
نفیسه طوسی افزود: در سال زراعی جاری با هدف حمایت از تولید محصولات گواهی شده و استاندارد، طرح ترویج فرهنگ تولید و مصرف محصولات گواهی شده و استاندارد با تاکید بر توان افزایی جوامع محلی اجرا شده است.
وی افزود: پروانه کاربردی بیانگر حدمجاز آلاینده ها از جمله سموم شیمیایی، فلزات سنگین و نیترات است و مجاز به کاربرد علامت استاندارد سبزدر روی بسته بندی محصول به همراه کد 9 رقمی خواهد بود
رئیس گروه سلامت غذا و محیط زیست سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی ،قابلیت ردیابی و پیگیری، تعیین محل تولید محصول و استفاده از روش های کنترل غیرشیمیایی و بیولوژیک در کنترل عوامل خسارت زا را از دیگر مزایای این نشان عنوان کرد.
کوچه باغی کشاورز پیشرو و گلخانه دار بااشاره به اینکه در محصول تولیدی گلخانه کمترین سم وکود شیمیایی استفاده می شود گفت: ما برای تولید محصول با کیفیت وارگانیک از کارشناسان کشاورزی کمک میگیریم وبا مشاهده کوچکترین آفات در گلخانه با کارشناس مشورت کرده وبرای مبارزه با آفات و بیماریها از روشهای غیر شیمیایی استفاده می کنیم.
کشاورزی ارگانیک در مقایسه با کشاورزی رایج یک روش عالی برای کاهش آلاینده ها می باشد. آلاینده ها شامل سموم دفع آفات (که بسیاری از آن ها به عنوان عوامل احتمالی ابتلا به سرطان طبقه بندی شده اند)، فلزات سنگین (سرب و جیوه) و حلال هایی نظیر بنزن و تولوئن می شوند.
خبرنگار و نویسنده: ربابه سیدی یکانی
سردبیر: صمد اسمعیلی