معاون وزیر خارجه گفت :دراهکارهای ارتقای سطح روابط تجاری و اقتصادی تهران - آنکارا در آستانه سفر رئیس جمهور ترکیه به تهران در وزارت امورخارجه بررسی شد.
آقای مهدی صفری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما با تبیین مباحث مطرح در این نشست که با حضور نمایندگان نهادهای مختلف برگزار شد، گفت: در این جلسه موضوع توسعه روابط اقتصادی با ترکیه و چالشهای آن را بررسی کردیم.
وی مسایل مالی در روابط ایران و ترکیه را از موضوعات مطرح در این نشست دانست و افزود: درخصوص مشکلات و چالشهای مربوط به حوزه مالی و چگونگی رفع آن و نیز گسترش روابط تجاری دو کشور تبادل نظر شد.
آقای صفری مسایل کشاورزی، استاندارد و روزآمدکردن قراردادها و تفاهم نامههای تهران - آنکارا در این حوزه را از دیگر موضوعات مطرح در این جلسه برشمرد.
معاون وزیر امورخارجه گفت: در این جلسه درباره مساله انرژی، برق و مشکلات مالی و اختلاف نظر در این خصوص و نیز طرحهای مشترک میان ایران و ترکیه تبادل نظر شد.
وی موضوع صدور گاز به ترکیه را از دیگر موضوعات مطرح در نشست بررسی راهکارهای ارتقای روابط اقتصادی تهران - آنکارا دانست و افزود: ادامه صدور گاز به ترکیه و قرارداد دو کشور در این زمینه بررسی شد و مسئولان ذی ربط گزارش هایشان را در این خصوص ارایه کردند.
آقای صفری گفت: از دیگر موضوعات مهم مطرح در این نشست صادرات دارو به ترکیه بود، زیرا وزارت بهداشت اعلام آمادگی کرده است که بتوانیم به ترکیه دارو و به ویژه واکسن صادر کنیم.
معاون وزیرامورخارجه افزود: اخیرا وزارت بهداشت مجوز داده است که تا سقف حدود ۲۰ درصد واکسن بتوانیم صادر کنیم البته پس از آنکه نیازهای کشور تامین شود.
وی صدور فناوریهای نو به ترکیه را از دیگر موضوعات مطرح در این نشست دانست و گفت: در جلسه امروز پیشنهاد شد که پارک فناوری مشترکی در ترکیه ایجاد کنیم، این طرح بسیار مهمی است.
آقای صفری افزود: کشورمان در حوزه فناوریهای نو پیشرفتهای بسیاری داشته است و صادرات این فناوریها میتواند فواید اقتصادی خوبی داشته باشد به ویژه آنکه ترکیه بازار خوبی برای این محصولات ماست.
معاون وزیرامورخارجه گفت: کشورمان در تولید تجهیزات پزشکی به ویژه در محصولات "نانو و بیو " به خصوص داروهای بیویی پیشرفتهای خوبی داشته است و این پیشنهاد مطرح شد که اینگونه محصولات را به ترکیه صادر کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه از پیشرفت قابل توجه در برنامه همکاریهای جامع جمهوری اسلامی ایران و ترکیه خبر داد.
آقای مهدی صفری گفت: همکاری در چارچوب این برنامه جادهای دو طرفه است ما دیدگاه هایمان را به طرف ترک ارائه کردیم و آنان هم باید دیدگاه هایشان را ارائه کنند.
وی افزود: پیشرفتها در تدوین این برنامه خوب است و آن طور که مدیرکل ذیربط اعلام کرد پیشرفت نسبتا خوبی در این زمینه ایجاد شده و به نتایج خوبی هم خواهیم رسید.
آقای صفری همچنین در پاسخ به پرسشی درباره سفر رئیس جمهور ترکیه به تهران در آینده نزدیک گفت: زمان دقیق این سفر مشخص نیست، اما یکی از علل برگزاری جلسه ارتقاء روابط اقتصادی تهران، آنکارا در وزارت خارجه همین است که مسائل دو جانبه را بررسی کنیم تا اگر سفر آقای اردوغان به زودی انجام شد راهکارهای رفع مشکلات و چالشها را بیابیم و روابط دو جانبه را در حوزههای تجاری اقتصادی، ترانزیت و سرمایه گذاری ارتقا دهیم.
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری در خصوص تبادل تجاری ایران و ترکیه با پولهای ملی دو کشور اظهار داشت: اگر این هدف محقق شود و مجبور نباشیم تبادلات را به دلار انجام دهیم با مشکل مواجه نخواهیم شد و راحتتر میتوانیم توازن در تبادل تجاری را برقرار کنیم.
معاون وزیر امورخارجه همکاریهای دوجانبه در این زمینه را سبب تقویت پول ملی دو طرف دانست و افزود: این موضوع در حال بررسی است و در نشست بعدی ستاد هماهنگی اقتصادی وزارت خارجه نتایج آن را اعلام میکنم.
آقای صفری با تبیین مباحث مطرح در نشست بررسی راهکارهای ارتقاء روابط اقتصادی ایران و ترکیه گفت: در این جلسه مسائل مربوط به نقاط مرزی ایران و ترکیه به ویژه مشکلات مرز بازرگان بررسی شد، زیرا در این مرز مشکلی ایجاد شده بود که خوشبختانه از دیروز حل شد.
وی موضوع تعرفههای آزاد در روابط تجاری ایران و ترکیه را از دیگر مباحث مطرح در نشست امروز دانست و افزود: رئیس اتاق مشترک ایران و ترکیه در جلسه امروز پیشنهادهایی در خصوص تعرفههای آزاد ارائه کرد که در حال بررسی است تا بتوانیم با طرف ترک موضوع را پیگیری کنیم و اگر موانعی در این خصوص وجود دارد برطرف شود.
معاون وزیر امورخارجه گفت: یکی دو نکته درباره تعرفههای آزاد به ویژه درباره گواهیهای مبدا مطرح شده است که با گمرک صحبت کردیم البته این موانع بیشتر مربوط به گمرک ترکیه است و رفع آن کمی طول میکشد.
آقای صفری موضوع صندوق ضمانت همکاریهای تجاری ایران و ترکیه را از دیگر موضوعات مطرح در جلسه امروز برشمرد و افزود: در این جلسه پیشنهاد شد که برای این صندوق با طرف ترکی همکاری مشترک داشته باشیم که این همکاریها میتواند در قالب ایجاد شرکت مشترک یا همکاریهای مشترک باشد.
وی گفت: در جلسه امروز مسائل مربوط به کمیسیون مشترک همکاریهای ایران و ترکیه نیز مطرح و بررسی شد.
معاون وزیر امورخارجه با اشاره به سفر اردوغان به تهران در آینده نزدیک افزود: این موضوعات را در جلسه امروز بررسی کردیم تا در سفرهای سطح بالای مقامات دو کشور بتوانیم مسائل را حل کرده باشیم.
آقای صفری موضوع تسهیل در سرمایه گذاری بخش خصوصی ترکیه در ایران را از دیگر موضوعات مطرح در نشست ارتقاء همکاریهای اقتصادی تهران آنکارا دانست.
وی گفت: در این چارچوب بخش خصوصی ترکیه در زمینه پتروشیمی، نیروگاهی و مسائل مختلف در کشورمان سرمایه گذاری خواهد کرد.
معاون وزیر امورخارجه در پایان اظهار داشت: زمینههای سرمایه گذاری بخش خصوصی ترکیه از جانب وزارتخانههای مختلف مطرح شده است و ما این موضوع را از طریق سفیرمان در آنکارا و نیز دولت ترکیه پیگیری میکنیم که از طریق مذاکره با آنان بتوانیم این موضوع را تسریع کنیم.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه تصریح کرد: استانداردهای جدید روسیه برای واردات صیفی جات از کشورمان ۹ ماه پیش به مسئولان وقت وزارت جهاد کشاورزی اعلام شده بود.
آقای مهدی صفری گفت: اخیراً کشورهای مختلف به ویژه کشورهای همسایه استانداردهای مربوط به حوزه کشاورزی را ارتقاء دادند و ما هم باید خودمان را برای صادرات محصولات مان به این کشورها تطبیق دهیم.
وی با اشاره به تمرکز صادرات کشورمان بر صدور صیفی جات تاکید کرد: باید مراقب باشیم که ماجرای بازگشت محموله فلفل به روسیه دوباره اتفاق نیفتد.
آقای صفری افزود: ۹ ماه پیش استانداردهای جدید کشاورزی روسیه به ما اطلاع داده شده بود، اما به علت وجود مشکلاتی در وزارت کشاورزی از این مسئله بی تفاوت گذر کردند و موضوع به فراموشی سپرده شد.
معاون وزیر امور خارجه گفت: وزیر جهاد کشاورزی اکنون که متوجه این موضوع شد با عوامل ذیربط برخورد کرد و آنان برکنار شدند.
وی بار دیگر تطبیق صادرات کشورمان با استانداردهای کشاورزی در کشورهای وارد کننده را ضروری دانست و افزود: هیأتی از کشورمان برای بررسی این موضوع به روسیه رفت و قرار است هیأتی از آن کشور نیز به زودی به ایران بیاید تا تطبیق لازم انجام شود.
آقای صفری گفت: این موضوع در برخی کشورهای آسیای میانه نیز اتفاق افتاده است، اما خوشبختانه توانستیم مسائل را حل کنیم.