قرآن کریم مبدا خلقت انسان را خاک و مبدا خلقت جن را آتش معرفى کرده، ولى درباره ملائکه به صراحت مبدا و منشأیى ذکر نکرده است.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما؛ شکى نیست که یکى از مخلوقات خداوند به تصریح قرآن کریم، ملائکه هستند. امّا در اینکه ملائکه از چه خلق شده اند، بحثهاى فراوان شده است. از رسول خدا (ص) نقل شده است که اولین مخلوق الهی، ارواح ما بوده است، سپس ملائکه از نور ما خلق شده اند و اگر ما نبودیم، خداوند ملائکه را خلق نمىکرد.
خداوند ملائکه را آفرید و در آسمان جاى داد. در روایت دیگر آمده: «خلق الملائکه روحانیین لهم اجنحة لطیرون بها؛ خداوند ملائکه را از روح آفرید و براى آنان بال هایى که پرواز کنند قرار داد.»
در روایت دیگر آمده است که ملائکه به صورت هاى مختلف آفریده شده اند؛ یعنى به اَشکال گوناگون وجود دارند.
امیرالمؤمنین (ع) درباره خلقت ملائکه فرمودهاند: «آنگاه آسمانها را از هم گشود و مملو از فرشتگان مختلف ساخت. گروهى از آنان همیشه به سجده اند و رکوع ندارند و گروهى در رکوعند و قیام ندارند و یا در صفوفى که هرگز از هم پراکنده نمیگردد، قرار دارند و یا همواره تسبیح مى گویند.»
آن حضرت در جاى دیگر مىفرمایند: «سپس خداوند سبحان براى سکونت بخشیدن در آسمانها و آباد ساختن بالاترین قسمت از ملکوت خویش، مخلوقاتى بدیع یعنى فرشتگان را آفرید که تمام صحنههاى آسمان را پر کنند و فاصله جو آن را از آنها مالامال ساخت. هم اکنون صداى تسبیح آنها فاصله را پر کرده و در بارگاه قدس و درون پردههاى حجاب و صحنههاى مجد و عظمت پروردگار طنین انداز است.»
برخی نیز معتقدند که ملائکه مجرد تام عقلانى هستند، ولی گروهی دیگر بر این باورند که فرشتگان اجسام لطیف هستند. قرآن کریم مبدا خلقت انسان را خاک و مبدا خلقت جن را آتش معرفى نموده است ولى درباره ملائکه با صراحت مبدا و منشأیى ذکر نکرده است. اما احادیث منشأ خلقت ملائکه را نور دانسته اند.
منبع: سایت الکوثر