کشف سیارات سرکش جدید در کهکشان راه شیری
ستارهشناسان به تازگی ۷۰ دنیای بیگانه بدون ستاره جدید را کشف کردهاند و میگویند ممکن است چندین میلیارد از این سیارات غول پیکر شناور و آزاد وجود داشته باشد.
به گزارش
گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، طبق مطالعه جدیدی که در مجله Nature Astronomy منتشر شده است، گروهی از ستارهشناسان که دادههای چندین تلسکوپ "رصدخانه جنوبی اروپا" را تجزیه و تحلیل میکنند، به تازگی حداقل ۷۰ سیاره سرکش جدید را در کهکشان راه شیری کشف کردهاند.
گفتنی است که دانشمندان تاکنون هرگز گروهی از سیارات سرکش را در این مقیاس ندیده بودند، به این معنی که ما شاهد یک نقطه عطف در نجوم هستیم.
سیارات سرکش، اجرام سیارهای مرموزی هستند که به سختی یافت میشوند و جرم آنها با سیارههایی که در منظومه شمسی ما یافت میشوند، چندان متفاوت نیست. البته تفاوت بزرگ آنها این است که آنها هیچ ستاره میزبانی ندارند و آزادانه در فضای میانستارهای شناور هستند.
فضای میانستارهای بسیار سرد و تاریک است، به همین دلیل است که تاکنون تعداد کمی از این سیارهها دیده شدهاند.
اکنون گروهی از اخترشناسان در یک مطالعه جدید، حداقل ۷۰ نمونه از این سیارههای سرکش را یافتهاند و میگویند که این کشف، گامی عظیم در جهت ایجاد درک بهتری از منشاء و سرنوشت نهایی این اجرام عجیب و غریب در اعماق تاریکی است.
"نوریا میرت رویگ" ستاره شناس آزمایشگاه اخترفیزیک "بوردو" در فرانسه که همچنین وابسته به دانشگاه "وین" اتریش و نویسنده ارشد این مطالعه است گفت: ما نمیدانستیم که باید انتظار چه تعداد از این سیارهها را داشته باشیم و از یافتن این تعداد هیجان زده هستیم.
سیارات سرکش بسیار فراتر از نورِ کمِ ستارگان دوردست، سرگردان هستند که همین موجب میشود تا آنها به سختی یافت شوند و تصویربرداری از آنها عملا غیرممکن است. اما "رویگ" و گروه دریافتند که این سیارات در چند میلیون سال پس از تولد، به اندازه کافی داغ باقی میمانند تا به درخشش خود ادامه دهند که باعث میشود مستقیماً با دوربینهای بسیار حساس و تلسکوپهای غول پیکر قابل مشاهده باشند؛ بنابراین اخترشناسان با استفاده از این روش، حداقل ۷۰ سیاره سرگردان را پیدا کردند که دارای جرمی قابل مقایسه با مشتری در منطقه ستارهزا است که فاصله زیادی با خورشید ما ندارد.
اما این تیم برای ردیابی این تعداد از سیارات سرکش از دادههای حاصل از بیش از ۲۰ سال مشاهدات که از چندین تلسکوپ زمینی و فضایی به دست آمده بود، استفاده کردند.
"رویگ" گفت: ما حرکات کوچک، رنگ و درخشندگی دهها میلیون منبع را در یک منطقه بزرگ از آسمان اندازهگیری کردیم. این اندازهگیریها به ما این امکان را میدهد که کمنورترین اجرام در این منطقه که همان سیارات سرگردان هستن را شناسایی کنیم.
تلسکوپهای مورد استفاده در این تحقیق شامل "تلسکوپ طیف مرئی و فروسرخ برای نجوم" (VISTA)، "تلسکوپ بسیار بزرگ رصدخانه جنوبی اروپا" (ESO) و تلسکوپ ۲.۲ متری "MPG/ESO" واقع در شیلی به همراه چندین تلسکوپ دیگر بود.
"هروه بوی" ستارهشناس دیگر آزمایشگاه اخترفیزیک "بوردو" در فرانسه که یکی از دانشمندان ارشد این مطالعه جدید بود، گفت: اکثریت قریب به اتفاق دادههای ما از رصدخانههای "ESO" میآید که برای این مطالعه کاملاً حیاتی بودند. ما از دهها هزار تصویر میدان وسیع از تأسیسات "ESO" استفاده کردیم که مربوط به صدها ساعت رصد و به معنای واقعی کلمه دهها ترابایت داده است.
وی افزود: ممکن است چندین میلیارد از این سیارات غولپیکر سرگردان که بدون ستاره هستند در کهکشان راه شیری پرسه بزنند.